Hirdetés
Magyarország

A csoda kapujában áll a Sopron Basket:

:

Fotó: Csudai Sándor / Origo

Hirdetés

Sorsdöntő mérkőzések elé néz a Sopron Basket női kosárlabdacsapata az Euroligában. A magyar bajnok szombaton a török Fenerbache csapatát fogadja a Novomatic Arénában, majd a francia Basket Landes ellen idegenben zárja az Euroliga csoportküzdelmeit február 2-án, szerdán. A magyar csapat a második legkevesebb pontot kapta az Euroliga mezőnyében, és a jó védekezés mellett szükség lesz a hatékony támadójátékra is a soproniak részéről, ha csoportgyőztesként akarnak a rájátszásba jutni. A csoportelsőség azonban már nemcsak rajtuk múlik.

A csoportelsőség megszerzéséhez az sem lenne elég, ha a magyar bajnokcsapat a hátralévő meccseit mind megnyerné – adta hírül az origo.hu. Amennyiben ugyanis a Sopron és a Fener a 14 meccses alapszakasz végén egyaránt 10-4-es mutatóval végez, akkor az egymás elleni összevetés fog dönteni. Márpedig a szezon legnagyobb vereségét éppen a Fenerbahce otthonában szenvedte el a Sopron – a 73-47-es török diadal azt jelenti, hogy idehaza 27 ponttal kellene felülmúlni a csoport sztárcsapatát.

A Sopron Basket rutinos csapatnak számít a női kosárlabda Euroligában, és az idei sorozatterhelése megmutatta, hogy az olykor döcögő játék ellenére a magyar csapat tartása még mindig stabil tud maradni egy-egy nehezebb időszak után is. Az Euroliga elitcsapatai elleni küzdelmek során a legfájóbb emlékek a spanyol Girona elleni hazai vereség és az olasz Schio elleni, hosszabbítással végződő, egypontos vereséget hozó meccs lehetett a magyar csapat számára. Szerencsére a magyar bajnokcsapat játékosaiban volt erő és hit, hogy felálljanak a padlóról, és két meccsel a csoportküzdelmek vége előtt akár első helyen is továbbjuthatnak az Euroliga rájátszásába.

Fotó: Csudai Sándor / Origo

A korábbi válogatott játékos, jelenleg a a 3×3-as női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Károlyi Andrea szerint a hazai pályán játszó Sopron a hazai pályán kellő magabiztossággal játszhat majd a Fenerbache csapata ellen.

A Sopron, ha megfelelő ritmusban tud játszani, a támadójátékával meglepheti a török csapatot. Határ Bernadett és Gaby Williams játéka biztonságot adhat a csapatnak mindkét palánk alatt. Azt gondolom, hogy Fegyverneky Zsófia jó játéka és rutinja elengedhetetlen lesz a győzelemhez. Mellette Gabby Williams is extrákat hozott az Euroligában. Minden játékosnak nagyon fontos szerepe a támadójátékot tekintve. A sérülésből felépülő Czukor Dalma ígéretes tehetség. Ez igaz Varga Alízra is. Mindkét játékos valódi tehetsége és súlya egy meccsen akkor tűnhet ki, ha a kiegészítő szerepből elő tudnak lépni.

– mondta Károlyi Andrea az Origónak.

Az egykori magyar válogatott kosaras bizakodó a szombati mérkőzés előtt.

“Szerintem mindkét meccs hozható lehet. A Basket Landesnél a Fenerbache természetesen nehezebb ellenfélnek ígérkezik. Azt gondolom, hogy nem kell a Galatasaray elleni könnyednek tűnő, közel harmincpontos különbségű győzelemből kiindulni, mivel a körülmények sem voltak ideálisak, és ebből a Sopron tudott jobban profitálni a találkozón.” – mondta el Károlyi Andrea. A magyar bajnokcsapat hét tétmérkőzést játszott az utóbbi időszakban, de Károlyi Andrea szerint ennek nem kell meglepetés erejével hatnia a Sopron számára.

“A Sopron régóta szerda-szombat ritmusban játszik, de azt hiszem, hogy a hétvégén egy erős magyar bajnoki találkozó is hasonló ritmusú kihívás lenne számukra. Ez szerintem nem újdonság. Azt gondolom, hogy csak saját magukra kell figyelniük, a mostani játékukat kell játszaniuk. Csak arra kell figyelniük, hogy a győzelemhez vezető utat megtalálják, és ne térjenek le róla.” – zárta mondandóját Károlyi Andrea.

Érdemes egy pillantást vetni az A-csoportra is, ahol sokkal kevesebb a nyitott kérdés. A sorozat címvédője, az orosz Jekatyerinburg eddig minden meccsét megnyerte, azaz az ő csoportelsőségük már biztosra vehető. A második helyen a Sopron volt edzőjének, Roberto Inigueznek a csapata, a spanyol Salamanca áll, amely két győzelemmel jegyez többet, mint a harmadik USK Praha. A csehek kispadján is egy olyan szakember ül, – Natalija Hejkova – aki volt már a Sopron edzője. A negyedik helyen pediga francia BLMA csapata áll. Mondanunk sem kell, a Sopron akkor kerülne a legkedvezőbb helyzetbe, ha megnyerné a csoportját, mert ebben az esetben nemcsak a pályaelőnnyel számolhatna, hanem egy verhető ellenféllel is. A csoport második helyezése még mindig pályaelőnyt ér, de már egy jóval erősebb ellenfelet is, a prágaiakat. A harmadik és negyedik helyezésnél a hazai pálya előnye elveszne, s két olyan együttes ellen kellene játszani, amely most még erősebb a Sopronnál.

Az Origo által készített teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Fotó: Csudai Sándor / Origo

Hirdetés