Hirdetés
3x3

A csoportkör felénél az olimpiai selejtezőn – Károlyi Andreát kérdeztük:

:

Hirdetés

A magyar válogatott két győzelemmel kezdte szereplését a grazi 3×3-as olimpiai selejtezőn. Válogatottunk 21-11-re verte Fehéroroszországot, majd 17-13-ra Hollandiát. Szombaton 19 óra 5 perctől Észtország, majd 21 óra 35 perctől Sri Lanka lesz a rivális. Károlyi Andrea, szövetségi kapitánnyal beszélgettünk az eddigi tapasztalatokról.

Mennyire írta felül a terveiteket, hogy csütörtök estéről péntek délelőttre került a hollandok elleni találkozó? 

Még jól is jött abból a szempontból, hogy pénteken csak edzésünk lett volna. Az is pályán kétszer 20 perc, ami normális munkára nem ad lehetőséget. A délelőtti meccs összességében még segítette is a dolgunkat.

Ez a pár nap gondolom végig nagy koncentrációt igényel.

Igen, de jól viselték a lányok. Nem volt semmi feszültség bennük csütörtökön amiatt, hogy már beragasztottak, ott álltunk, hogy kísérjenek minket és akkor jelentették be, hogy menjünk vissza a szobába. Utána jött a várakozás, majd kaptuk a tájékoztatást, hogy csütörtökön egy meccsünk lesz és utána pénteken délelőtt kerül sor a másodikra. Teljesen nyugodtan fogadták. Ez a két nap az alkalmazkodásról szólt és ebből jelesre vizsgáztak a lányok.

Hogy láttad a fehéroroszok elleni nyitó meccset?

Végig uraltuk. Látszott az, amire az alkalmazkodásnál is utaltam. Mi úgy kezeltük azt a meccset, mint ha időben a tervek szerint lettünk volna. A fehérorosz edzővel váltottunk pár szót előtte és érdeklődött afelől, hogy nálunk a lányok hogy viselték a délutáni várakozást, mert az ő játékosai nagyon idegesek. Ez szerintem látszódott is rajtuk. Nem tudták a saját játékukat játszani és leginkább csak reagáltak a mi hibáinkra, amiből szerencsére kevés volt. Maximálisan uraltuk a játékot és jóval nagyobb különbség született, mint amire előzetesen számítani lehetett.

Fotó: FIBA.Basketball

A hollandok elleni találkozó nem csak az időpont változás miatt okozott nehézséget, hanem az is, hogy az ellenfél az életben maradásért küzdött. Ezt hogy élted meg belülről? 

Azt mondtam a lányoknak a mérkőzés előtt, hogy a hollandok most az életükért játszanak. Az ilyen ellenfél veszélyes tud lenni, mert mindent megtesz vagy még azon túl is megy. A hollandokról tudjuk, hogy nem úgy kemények, mint például a fehéroroszok, tehát szemtől szembe, hanem csípnek, rúgnak, harapnak. Cyesha extrát hozott, de mellette mind a három lány maximálisan betartotta a megbeszélteket és hozták a mérkőzést.

Néztem a statisztikákat és két dolgot emelnék ki. Az első, hogy a fehéroroszok ellen 27-12-re, a hollandok ellen 18-8-ra nyertétek a lepattanócsatát. Ezt tervezetten próbáltátok fejleszteni a korábbi évekhez képest?

Igen, erre nagy hangsúlyt fektettünk. Főleg úgy, hogy azt tudjuk: Cyeshát ütni-vágni fogják a lepattanóknál a palánk alatt. Neki könnyebb, hogy a mezőnyök is mennek a lepattanókért. Dia, Ali, Megyó is szedi össze azokat a labdákat, amit Cyesha nem tud. Jól kiegészítik egymást.

 A másik szembetűnő adat számomra a dobószázalék volt. A fehérorosz csapat ellen 41 kísérletből 20 lett sikeres, míg a hollandok ellen 32-ből 16. Ez 3×3-ban nagyon jó arány. 

A dobás-kiválasztásunk jól működött és azokat a helyzeteket vállaltuk el, amik tényleg helyzetek voltak. Cyeshának jöttek extrái, de mondhatjuk, hogy az neki dobóhelyzet. Én ezt csak arra vezetném vissza, hogy maximálisan koncentráltak a csajok.

Fotó: FIBA.Basketball

Mit vársz a szombati naptól? Sri Lanka keveset mutatott, Észtország viszont számomra meglepetés.

Sri Lanka eljött és megmutatja magát. Ők vélhetően ezzel a gondolattal állnak hozzá, hiszen tőlük edző nélkül érkezett a négy játékos. Amikor megkaptuk a csoportot, akkor első ránézésre Fehéroroszország és Hollandia tűnt a közvetlen ellenfélnek, de bennem ott volt, hogy játszottunk az észtekkel Eb-selejtezőn és kellemetlen ellenfélnek bizonyultak. Akkor a meccs vége nagyobb különbséget hozott, mint ami ténylegesen a csapatok között érződött. Számítottam arra, hogy bele fognak szólni a csoportból való továbbjutás kérdésébe. Még az észt-fehérorosz meccs ugyan hátra van, de a velük vívott mérkőzésünk lehet a csoportunk döntője.

Már a nyári eseményekre készülve a nemzetközi mezőnyt is követem. Nekem úgy érződik, hogy kifejezetten erős a női torna. Ezt a pálya mellett is tapasztalod?

Évről évre egyre erősebbek ezek a versenyek. Itt az olimpia és ahogy beszéltünk erről korábban is, vannak, akik erre az időszakra beerősítettek. Abban biztos vagyok, hogy lesznek, akiket jövőre nem látunk, maximum megint a következő olimpia előtt. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ez a 3×3-nak jót tesz, de nem az én tisztem eldönteni. Az tény, hogy erős a mezőny, én azonban továbbra is optimista vagyok az esélyeinket illetően.

Két csapatra külön is kitérnék: a profikkal felálló Egyesült Államok válogatottjára és a kellemes meglepetést okozó osztrákokra, akik három győzelmet is szereztek és csak körbeverésben maradtak le a továbbjutásról. Hogy látod ezeket az együtteseket?

Egyelőre az amerikaiakon nem látom azt az átütő erőt, amit őket jellemzi. Nyilván WNBA-s játékosok és az más szint, de ezt az erőt egyelőre nem érzem. Lehet, amikor igazán kell, akkor megmutatják. Én még mindig hiszek abban, hogy ez a 3×3 sem az a sportág, hogy abba egyszer belép egy csapat és azonnal eredményt ér el. Egyébként a legtöbb válogatottnál azt is látom, hogy a régi 3×3-as játékosaikra építenek.

Az osztrákokat mindig is egy felszabadult, teher nélküli játék jellemezte. A svájciakat például úgy verték az első napon, hogy egymásnak szaladt két svájci játékos és ezt követően szerezték a győztes találatot. Ez a 3×3 lényege, hogy pillanatnyi dolgok döntenek.

Zárásul beszéljünk a rendezvényről. Milyen az aréna, a szervezés?

Nagyon jó az egész. Szuper a szervezés. Két szállodában vannak a csapatok, így nincs is olyan nagy tömeg. Mondhatom azt, hogy talán a legjobb szervezés, amivel találkoztunk. A csütörtöki eső kapcsán nem tudom, hogy lehet-e arra számítani, hogy az esőbiztosnak szánt helyszín beázik, amikor óriási viharban leszakad az ég. Szombatra is ilyet idő jósolnak, így nem tudjuk, hogy az a program a tervek szerint zajlik-e. Az arénának egyébként nincs is olyan hatása, mint ha szabadtéren játszanánk. Olyan, mint ha egy kis dobozkában lennénk.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés