Hirdetés
Hirdetés
Európa

A csoportkör hajrájára készülve:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárul a csoportkör a 2021-es Európa-bajnokságon. Nézzük, hogy miként alakulhat a négyesek végkimenetele. Mint ismert, a csoportgyőztesek egyenes ágon a nyolc közé kerülnek, a másodikak és a harmadik játszanak keresztbe a negyeddöntőbe kerülésért. Óriási számolgatásra van kilátás. Elsősorban azt tekintettük át a FIBA sorvezetőjét követve és ezt egy kicsit kiegészítve, hogy miként alakulhat a csoportok első és utolsó helye.

A záró nap programja:

A-csoport
15:00 Svédország – Fehéroroszország
21:00 Spanyolország – Szlovákia

B-csoport
12:00 Montenegró – Szerbia
18:00 Olaszország – Görögország

C-csoport
12:00 Bosznia-Hercegovina – Szlovénia
15:00 Törökország – Belgium

D-csoport
18:00 Csehország – Horvátország
20:45 Franciaország – Oroszország

Az A-csoportban mind a négy gárda egy győzelemmel és egy vereséggel rendelkezik. A címvédő Spanyolország még megnyerheti a négyest, amennyiben legyőzi Szlovákiát és Svédország jobbnak bizonyul Fehéroroszországnál. Ugyanakkor ki is eshetnek Lucas Mondelo tanítványai, ha vereséget szenvednek, miközben Svédország veri a beloruszokat. A fehéroroszok helyzete sem reménytelen, ha nyernek a svédek ellen és a spanyolok legyőzik a szlovákokat, akkor ott lesznek egyenes ágon a negyeddöntőben. Egy vereséggel ugyanakkor – spanyol győzelem esetén – ki is eshetnek.

Fotó: FIBA.Basketball

Svédország számára a fehéroroszok elleni győzelem nyithatja meg az utat a továbbjutás felé. Igaz a csoportgyőzelemhez emellett arra is szükségük lenne, hogy a szlovákok bravúrt érjenek el a spanyolok ellen. Kiesni is csak akkor tudnak a svédek, ha kikapnak, miközben a másik meccsen bombameglepetés születik. Szlovákiának a csoportgyőzelemhez le kellene győznie Spanyolországot, miközben a fehéroroszok megverik a svédeket. Ha kikapnak a szlovákok, akkor nekik a továbbjutáshoz annak kell szurkolni, hogy Svédország legyőzze Fehéroroszországot.

A B-csoportban Szerbia már biztosan ott van a legjobb 12 között. Ha nyernek, akkor minden számolgatás nélkül megnyerik a csoportot és egyenes ágon bejutnak a nyolc közé. Olaszország helyzete sem reménytelen a csoportgyőzelem szempontjából. Nekik meg kell verniük a görögöket és szurkolniuk kell annak, hogy Montenegró 28 pontnál kisebb különbséggel legyőzze Szerbiát. Az olaszok, ha 18 pontnál nagyobb különbséggel kikapnak, még ki is eshetnek. Ha kisebb különbségű vereséget szenvednek, akkor pedig annak kell szurkolniuk, hogy a szerb csapat hozza a kötelezőt.

Fotó: FIBA.Basketball

Montenegró 28 pontnál nagyobb sikerrel nyerheti meg a csoportot. Ha kisebb különbséggel győzik le a szerbeket, abban az esetben szükségük lesz Görögország segítségére a csoport első helyéhez. Kétélű fegyver ez, hiszen ha 15-17 pontos görög siker születne Olaszország ellen és Montenegró kikap, akkor kiesik. A görögök a csoportot már nem nyerhetik meg, de egy 15 pontnál nagyobb győzelemmel megnyílhat előttük az út a legjobb 12 közé

A C-csoportból Bosznia-Hercegovina már biztosan továbbjutó. Ha megverik a szlovén válogatottat, akkor minden számolgatás nélkül elsők. Belgium helyzete sem lehetetlen a csoportgyőzelem szempontjából. Nekik ehhez a törököket kellene verniük, miközben Szlovénia 55 pontnál kisebb különbséggel veri Bosznia-Hercegovinát. Vereség és szlovén győzelem esetén viszont ki is eshetnek a belgák, ami a torna eddigi legnagyobb meglepetése lenne.

Szlovénia egy győzelemmel még megnyerheti a csoportját. Ehhez két út áll előttük. Egyik oldalról, ha a törökök legyőzik a belgákat. A másikról, ha a belgák 55 pontnál nagyobb különbséggel gázolnak át a törökökön. A szlovénoknak arra kell figyelniük, ha kikapnak, hogy a törökök ne 16 és 45 pont között verjék a belgákat. Törökország a csoportot már nem nyerheti meg, de egy 15 pontnál nagyobb győzelem esetén még továbbjuthatnak.

Fotó: FIBA.Basketball

A D-csoportban a legegyszerűbb a képlet. Franciaország és Oroszország már biztosan ott van a 12 között. A két csapat vasárnap este csoportddöntőt vív. Aki nyer, az lesz az első és jut egyenes ágon a nyolc közé. Ugyanígy ki-ki meccs lesz a cseh-horvát csata. Aki nyer, az lesz a harmadik és jut be a 12 közé.

A csoportok állása

Hirdetés