Hirdetés
Európa

A csúcséveitől elmaradó, de bombaerős spanyol csapat vár a magyar válogatottra:

:

Fotó: FEB

Hirdetés

Vasárnap 17 órától Spanyolországgal mérkőzik a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében a magyar válogatott. Ismerkedjünk meg aktuális riválisunkkal.

Spanyolország veretlenül érkezik a 4. fordulóhoz. Tavaly 66-62-re nyertek Szekszárdon, ezt követően pedig a mieinkhez hasonlóan ők is hozták a Románia és az Izland elleni kötelezőket. Ők 55, illetve 66 ponttal múlták felül a teljesen más célokért küzdő két együttest. Ha a spanyolok nyernek és Románia vereséget szenved Izlandon, akkor Miguel Mendez gárdája matematikailag is kvalifikálhatja magát a 2023-as kontinenstornára. Ezt egyébként még Törökország, Olaszország és Lettország mondhatja el magáról. Ez nem azt jelenti, hogy a többi kiadó helyre nem rajzolódnának ki egyértelműen az esélyek. Most szigorúan csak matematikai oldalról van szó. Ha matematika akkor nem lehet elmenni amellett sem, hogy kedvezően alakultak a mieink szempontjából a csütörtöki eredmények, de természetesen vasárnap este lehet mérleget vonni, hogy a februári két mérkőzésen milyen eredményre lesz szükség a továbbjutáshoz.

Visszatérve Spanyolországra. A szempontjukból egy sikertelen 2021-es esztendő végén kezdődött ez a selejtező-sorozat. A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon 6. helyen zártak és így lemaradtak a világbajnoki selejtezőről, ezzel együtt pedig a 2022-es világbajnokságról is. Tokióban az olimpián a negyeddöntő jelentette a végállomást és ezt követően szinte azonnal felmentették a tisztségéből Lucas Mondelo-t. Nem az eredmények, hanem fegyelmi okok miatt: a megalázó kijelentéseit és a megkérdőjelezhető módszereit több játékosa is nehezményezte. A kapitányi posztot Miguel Mendez vette át, akivel szemben a minimális elvárás a sikeres kvalifikáció. Spanyolország  dominanciája elmarad a 2010-es években látottaktól, amikor három Európa-bajnokságot nyertek, olimpiai és világbajnoki döntőt vívtak. Ettől függetlenül ez egy bombaerős gárda és a hátország is irigylésre méltó. A Covid utáni első teljes nyáron mind az öt nagy utánpótlás tornán (U16, U18, U20 Európa-bajnokságok, U17-es világbajnokság és EYOF) érmet szereztek.

A Szekszárdon látott csapatuk három helyen változott, Silvia Dominguez, Irati Etxarri és Laura Gil nem lesz a vasárnapi mérkőzésen. Helyükre Laura Peña, María Araújo és Astou Ndour került. Etxarri csütörtökön Izland ellen ott volt a pályán, de azóta cseréltek a spanyolok és ellenünk már a tokiói olimpia után visszatérő világklasszis center Astou Ndour lesz a keretben. A 12-es keretből egyébként öten játszanak Valenciában. Nagyon régen volt arra példa, hogy egy klubban ennyi válogatott összpontosuljon Spanyolországban, de a Salamanca és a Girona klasszis légiósai mellett a Valencia ezen iránynak szavazott bizalmat. Ennek nagy löketet adott Alba Torrens hazatérése Jekatyerinburgból, aki – bár még csak 33. életévében jár – korelnöke ennek a nemzeti csapatnak. Torrens mindössze két bajnoki és két Euroliga meccsel a lábában érkezett a novemberi válogatott programra. Izland ellen 10 percet vállalt.

A rekordokat döntögető csütörtöki 120-54-es siker alkalmával az Araujo, Cazorla, Carrera, Conde, Quevedo ötös kezdett a spanyoloknál. Ez egy 24,4-es átlagéletkorú kezdő volt, ami elvitathatatlan lépés a generációváltás felé. Spanyolországban nagy figyelmet kap Astou Ndour visszatérése, aki 2021 nyara után játszik ismét tétmeccset a válogatottban. A kiváló center a 2019-es Európa-bajnokság MVP-je volt. Számokban a 2021-es kontiensntornán még jobbakat is produkált, mint  Belgrádban. Tokióban az olimpián pedig 21 pont és 10.3 lepattanó átlag jött össze. A még mindig csak 28 éves játékosnak Párizs is reális célja lehet. Ebben nagy segítséget nyújthat számára, hogy a Mersin, Kurszk, Hatay kitérő után immár második évét kezdi Olaszországban. Előbb az Umana Reyer Venezia, most a Beretta Famila Schio alakulatát erősíti. Ez azért tervezhetőbb szakmai munkát jelenthet, mint a török-orosz vonal.

Erre a novemberi programra egy szűk 14-es keretet jelölt ki Miguel Mendez, melyből Cristina Ouviña már az összetartás első napján kiesett sérülés miatt. A szakember nyilatkozatából kiderül, hogy a februári ablakban olyanokat is megnézne, akik most nem kaptak bizalmat. Izland és Románia ellen tét nélkül  jó alkalom lehet a kísérletezésre. Amíg a mieink májusban, addig a spanyolok júniusban tartottak egy hosszabb nyári összetartást. Ekkor Belgiumot, Szlovéniát és kétszer Olaszországot verték. Ezen alkalmak során például Angela Salvadores vagy a Covid előtti években a korosztályos világversenyeken szereplő 2000-es születésű center Lola Pendande Mendes is lehetőséget kapott. Azokon a nyári találkozón az első két meccsen, ami egy hazai torna volt – Belgium és Olaszország ellen – Astou Ndour, a második két találkozón, egy olaszországi tornán – Szlovénia és Olaszország második legyőzése során – Maria Conde volt a legeredményesebb. Conde az USK Praha együttesében kiteljesedett az elmúlt években. Tavaly az Euroliga első ötösébe is bekerült 17.1 pont és 5.7 lepattanó átlaggal. Egyedüli spanyolként volt ott ebben az ötösben.

Összességében tehát jól látható, hogy bár elmarad Spanyolország az elmúlt évtized csúcséveitől, de ez így is egy jó szerkezetű, kiváló gárda, melynek nem csak az Európa-bajnoki kvalifikáció, hanem előreszaladva a 2024-es olimpiai kvóta is reális célja lehet.

Hirdetés