Hirdetés
Archivum

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szezonértékelõje:

:

Hirdetés

Közzétette a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia a szezonértékelõ összeállítását. Az alábbiakban ez olvasható.

Fotó: DKKA

Fotó: DKKA

Forrás: Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia hivatalos honlap

Dávid Kornél értékelte az akadémia elõzõ szezonját, kiemelve edzõink megfeszített munkáját, a szülõk és a gyerekek hozzáállását egy olyan idõszakban, amit elõre senki sem látott.

Értékeljük az elmúlt szezont, és kezdjük a kosárlabda szakmai résszel. Hányast adnál akadémistáink idei szereplésére?

Csillagos ötöst, nem is kérdés. Olyan körülmények között vágtunk bele ebbe az idénybe, amire eddig nem még volt példa. Ez nagyban rányomta a bélyegét a szakmai munkára, az edzõk sokszor azt sem tudták elõre, hogy hol edzenek majd, hogy lesz-e egyáltalán termük. Ilyen viszonyok mellett azt gondolom az idei eredményeknél jobbat nem lehetett elvárni. Külön köszönöm a gyerekek megfeszített munkáját, az edzõk hitét és türelmét és nem utolsó sorban a szülõk kitartását. Úgy gondolom mindenki a legjobbját adta, így egy nagy családként tudtunk alkalmazkodni ezekhez a nehéz viszonyokhoz. Az eredményekrõl azért nem szeretnék egyesével beszélni, mert nálunk sosem ez a szempont. Nem akarjuk eredménykényszerbe hajszolni a csapatokat. Azzal együtt, hogy értelemszerûen versenyképesen akarjuk tartani a gyerekeket, sokkal fontosabb számunkra az õ egyéni fejlõdésük kosárlabdázókként és emberekként egyaránt.

Egyénileg milyen fejlõdésrõl tudsz beszámolni? Kik tûnnek a legígéretesebbeknek?

Nehéz ezt megítélni, hiszen a 16 év feletti korosztálytól kezdve nagyon sok tehetséges játékost veszítettünk el. Innentõl újra kellett gondolnunk sok mindent, meg kellett találnunk azokat az új srácokat, akik addig mások árnyékában voltak és emiatt nem bukott ki a tehetségük. Lány és fiú vonalon viszont egyaránt voltak, akik ennek köszönhetõen kezdték el bontogatni a szárnyaikat, innentõl az õ további fejlesztésük és megtartásuk az egyik fõ feladatunk. Örülök, hogy megannyi játékost adtunk év közben és nyáron is a válogatottaknak. Ez remek mérce az akadémia számára, és leginkább az edzõink munkáját dicséri. Hosszú évek óta rengeteg energiát fektetnek a gyerekekbe, igazi visszaigazolás nekünk az, hogy a kezeik alatt így fejlõdnek a játékosaink, úgyhogy ezúton is köszönöm nekik a megfeszített munkát!

Húszéves fennállása során hova helyezed ezt az évet az akadémia életében?

A legnehezebb év volt. Olyan helyzetbe kerültünk, amire elõre felkészülni nem lehetett, úgymond elõjel nélkül történt ráadásul minden, hiszen pont ez a húsz év itt Fehérváron volt annyira értékes, hogy joggal bíztunk a zavartalan folytatásban. Ettõl függetlenül senki sem csüggedt, és a szeptemberi szezonkezdethez képest abszolút pozitív mérleggel sikerült zárnunk. Ehhez viszont minden támogatást köszönünk, elsõsorban a szülõktõl érkezõ kitartást, hiszen õk végig mellettünk álltak. Másképp nem sikerült volna.

Születésnapi ajándéknak meglehetõsen durva tréfa volt a különválás az Alba Fehérvárral. Mégis közel egy év távlatában, higgadtan hogyan látod ezt a történetet?

Azt hiszem akkor derül ki igazán, hogy egy szervezet mennyire értékes, amikor olyan szituációba kerül, amire egyáltalán nem számított. Amire lehet, meg kell próbálni elõre felkészülni, a váratlanra pedig a lehetõ leggyorsabban, a legjobb válaszokat kell adni. Úgy érzem nekünk sikerült, ami annak köszönhetõ, hogy továbbra is hiszünk abban, hogy itt Fehérváron az ország egyik legjobb akadémiáját tudjuk mûködtetni. Egyrészt a szakmai munkánk elsõrangú. Meggyõzõdésem, hogy sikerült mára olyan edzõi teamet összeraknunk, akiknek köszönhetõen felvesszük a versenyt az ország bármelyik akadémiájával. Õk a garancia arra, hogy sokszor még sokkal többet is kihozunk egy-egy játékosból, mint ami mások szerint lakozik benne. Másrészt sosem elégszünk meg azzal, ahol jelenleg állunk. Lehet, hogy még nincs saját termünk, saját bázisunk, de a szakmai munkánkkal igyekszünk kompenzálni mindezt. Nem csak a management és az edzõk, de a játékosok sem elégedhetnek meg az eddigi eredményeikkel. Aki hozzánk kerül, az biztos lehet benne, hogy a legjobb kezek közé kerül, viszont nem törõdhet ebbe bele, sokkal inkább még keményebben kell dolgoznia, mint azelõtt, hiszen csak így tudunk együtt, közösen fejlõdni.


Mit várhatunk a következõ szezontól? Mik a tervei az akadémiának a jövõre nézve?

A terveink alapvetõen három pillérre épülnek. Az infrastruktúrára, az anyagi feltételekre és a szakmai munkára. Úgy tûnik, hogy a korábbi terem gondjaink megszûnnek, mivel részben beköltözhetünk az MKOSZ fehérvári központjába. Nagyon örülünk annak, hogy a szövetség szemében még mindig fontos bázis vagyunk az ország kosárlabda-életében. A TAO-s pályázatunkat elfogadva, most ott tartunk, hogy keressük a partnereinket, akik ezt a pályázatot feltölthetik. Meg is ragadnám ezt az alkalmat, hogy mindenkit, aki csak teheti, szimpatizál velünk és hisz a munkánkban, azt az ügyünk támogatására buzdítsak! Ami a szakmai részt illeti, az edzõinkre szép feladat vár, hiszen ahogy már mondtam, szerencsére rengeteg tehetségünk van az egyes korosztályokban, ugyanakkor indítunk majd természetesen kevésbé tehetséges csapatokat is. Ilyenkor értelemszerûen teljesen máshogy kell nyúlni az adott csapathoz, de ez a kihívás kell is az edzõinknek, akik ezzel magukat is fejleszthetik. Biztos vagyok benne, hogy idén is megtalálják majd a kulcsot mindegyik kerethez. A legnagyobb ígéretek természetesen egyénileg is készülhetnek majd. Szerencsére remek kapcsolatban vagyunk továbbra is a partner iskoláinkkal, akik mindenben támogatják a gyerekek fejlõdését, így a reggeli külön edzésekben is. A mi feladatunk kihozni belõlük a legtöbbet, hogy ha majd felnõttként elkerülnek tõlünk, bármely szinten, bármely csapat elismerõen bólinthasson, hogy milyen remek munkát végeztek velük Fehérváron.

Hirdetés