Hirdetés
3x3

A debreceni ifjúsági 3×3-as tornára készülve – Földi Atillát kérdeztük:

:

Hirdetés

A héten vált hivatalossá, hogy augusztus 26. és 30. között nem rendeznek U18-as 3×3-as Világbajnokságot Debrecenben. A seregszemlével azonos időpontban és helyszínen nemzetközi ifjúsági 3×3-as tornát (3×3 Youth Festival) bonyolítanak le. Ezen változás kapcsán kértük Földi Attilát, korosztályos válogatottunk vezetőedzőjét egy helyzetértékelésre.

Az U18-as 3×3-as válogatott hétvégén Debrecenben edzőtáborozik és ekkor alakul ki, hogy milyen összeállításban szerepel az augusztusi eseményen.

“A hétvégén fog eldőlni, hogy kik alkotják a keretet. Ez a debreceni lesz az utolsó etap a júliusban kezdődő felkészülési időszakban. A játékosokkal eredetileg is abban maradtunk, hogy a kerethirdetés a hétvégi összetartás után esedékes. A kluboknál egy kicsit más helyzetet vethet fel, hogy nem világbajnokság lesz augusztus végén, de nagyon remélem, hogy ez senkit nem tántorít el és elengedik a játékosokat. Természetesen meg kell várni az ezzel kapcsolatos döntéseket.” – mondta Földi Attila a kerettel kapcsolatban.

Azzal, hogy nem világbajnokság lesz, hanem nemzetközi ifjúsági torna, a keret összetétele várhatóan nem változik a nyári elején megfogalmazott tervekhez képest.

“Mi egy világbajnokságra készültünk. Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy ez egy normál világbajnokság lesz és így én a rendelkezésre álló legerősebb keretet próbáltam összeállítani. Kihasználva, hogy nincs 5:5 szakágban válogatott program, újra behívhattam olyan embereket, akikre más helyzetben nem lenne lehetőségem. Ezek a játékosok végig csinálták a felkészülést, ami elég komoly volt. Merem vállalni, hogy a miénk volt talán a legkomolyabb. Nem tartanám korrektnek, hogy azok, akik megdolgoztak azért, hogy bekerüljenek a csapatba, azzal, hogy megváltozott a torna neve, nem viszem el. Biztos, hogy a lehető legerősebb kerettel fogunk menni, azok kapnak lehetőséget és fognak versenyezni, akik a legjobb teljesítményt nyújtották a felkészülés alatt.” – vázolta döntését Földi Attila.

Egy hazai rendezésű világesemény mindig különleges és emiatt motivációból várhatóan nem lesz hiány. Ráadásul a tornának különleges ízt ad, hogy az egyetlen nyári magyar érdekeltségű válogatott esemény ez lesz.

Én annyit tudok mondani ezzel kapcsolatban, amit a lányoknak is mondtam. Akármilyen torna lesz, ők lesznek az egyetlen válogatott, akik nemzetközi tornán vesznek részt idén nyáron. Senki más nem játszhatott, nem voltak meccsek. Teljesen mindegy, hogy minek nevezzük, de ez az egyetlen lehetőség idén nyáron, amikor válogatottat képviselhetnek. Nekem személy szerint ez elég motiváció és szerintem a lányok is így vannak ezzel.

– hangsúlyozta a magyar válogatott szakvezetője.

Az U18-as korosztály számára nagy változást eszközölt a FIBA. Ennek bevezetését idén a világjárvány felülírta, de jövőre debütálhat az új rendszer. Ennek lényege, hogy a kontinenstornákat az U17-es korosztály számára írják ki és azok kvalifikálnak a következő évi U18-as világbajnokságra. Minden korábbinál jobban egymásra fog épülni a versenyrendszer.

“Nekem sokkal jobban tetszik, mint a világranglista pontszámításos rendszere.” – fogalmazott Földi Attila. “Teljesen fair lehet a verseny azzal, hogy van az Európa-bajnokság és azt megelőzi egy selejtező. Az Európa-bajnokságról pedig a legjobbak mehetnek a Világbajnokságra. Ez egy egymásra épülő nagyon jó versenyrendszer, ahol minden tornának van tétje, szerepe. Sok játékost meg lehet forgatni, lehetőséget lehet adni egy bő keretnek. Minden szempontból jó, de tervezhetősége kérdéses.”

Az új rendszer két évig tartaná versenyben a fiatalokat. “Tervezhetőbbé tenné a versenyeztetésüket, de ez attól függ, hogy a szövetség mit enged és mit nem. Én korábban is gyakran fordultam az egy évvel fiatalabb korosztály felé, mivel nekik 5:5-ben nem voltak kötelezettségeik abban az évben, de egy évvel később már igen. Ha egyik évben játszunk egy U17-es Európa-bajnokságot és ott kvalifikáljuk magunkat az U18-as Világbajnokságra, akkor adódik a kérdés, hogy elengedik-e őket arra vagy már behívják az 5:5 válogatottba. Emiatt még mindig nagy kérdés a rendszer tervezhetősége.” – mondta válogatottunk szakvezetője.

Hirdetés