Hirdetés
3x3

A debreceni olimpiai selejtezőre készülve – Medgyessy Dórát kérdeztük:

:

Hirdetés

Pénteken veszi kezdetét a 3×3-as olimpiai selejtező Debrecenben. A magyar válogatott 19 óra 30 perctő Hollandiával, majd 20 óra 35 perctől Észtországgal mérkőzik. Medgyessy Dórát kérdeztük a grazi tapasztalatairól és a debreceni várakozásairól.

Hogy élted meg a grazi csoportmérkőzéseket?

Nagyon pozitívan. A körülmények kicsit idegőrlőek voltak az első napon. Jött az esőzés és sokat kell várni, hogy eldőljön miként lesznek a meccseink. Mindenki tisztában volt a téttel, érezte annak a súlyát, hogy nem egy sima tornán veszünk részt. Mindenkiben volt feszültség, de maximálisan koncentráltunk, rendbe tettük a fejeket és úgy hoztuk a csoportmérkőzéseket, ahogy szerettük volna. A megbeszéltekhez maximálisan tartottuk magunkat végig.

A csoportkörkört nézve mi volt a döntő momentum, mit emelnél ki?

Nehéz kiemelni egyet. Ha meg kell neveznem, akkor az az első momentum lenne, a belorusz meccs. Azzal kezdtük a tornát és szerintem az volt a kulcs. Mindenképpen realizálódott, hogy “itt vagyunk és játszunk végre”, megismertük a környezetet, a pályát. Utána szépen lassan meneteltünk, meccsről meccsre léptünk előre, ahogy szerettünk volna.

Hosszabbításban maradtatok alul a negyeddöntőben. A francia válogatott elleni mérkőzéssel kapcsolatban milyen érzéseid vannak? 

Nekünk eddig pozitív élményeink voltak franciák elleni meccsekről. Nagyon jó csapat, kevesen tudják megnehezíteni a dolgokat. Nem is tudom, hogy többször verte-e meg őket valaki. Ez megint egy más helyzet volt. A 3×3-nak minden sajátossága megmutatkozott. Olyan helyzetek alakultak ki, melyekben bármi dönthetett. Egy másodperces jó vagy rossz döntés, egy apró hiba. Nagyon jó ki-ki meccset játszottunk, melyből most a francia csapat jött ki győztesen. Megérdemlik, hogy ott legyenek az olimpián.

Fotó: FIBA.Basketball

Amilyen sok versenyen és eredményesen szerepelt Franciaország, szinte már 2019-ben megérdemelték volna azt a kvótát.

Így van, egy nagyon felkészült, tiszteletre méltó ellenfélről van szó. Megharcoltak azért, hogy ott legyenek Tokióban.

A 3×3-as kosárlabda minden szépségét megmutatta a grazi torna. Milyennek láttad az erőviszonyokat?

Igen, születtek meglepetés eredmények. Nekünk nagyon szembetűnő volt az osztrákok jó szereplése. Egy kis balszerencsével nem jutottak tovább. Megmutatkozott az Egyesült Államok válogatottjának fizikuma, veretlenül nyerték meg a tornát.

Három olyan csapat jutott ki, amelyik nagyon megérdemli. A japánok is szinte elvesztett mérkőzést hoztak vissza a spanyolok ellen. Így az észtek kerültek a helyükre a debreceni selejtezőben. A németektől egy kicsit többet vártunk, de szintén látszódott az, amit régóta hangsúlyozok. Nem biztos, hogy az a csapat sikeres lesz, amelyik egy sztárjátékost hirtelen be szeretne építeni. A 3×3 ezen túl van és azok a játékosok tudnak érvényesülni, akik régóta játsszák ezt a sportágat.

Két statisztikai mutató volt szembetűnő a mérkőzéseitekről, a lepattanózás és a jó dobószázalékotok. Ezt belülről hogy láttad?

A lepattanónkkal sokszor volt problémánk korábban. Erre nagy hangsúlyt fektettünk. Tisztában vagyunk azzal, az összes ellenfelünk arra koncentrál, hogy Cyesha dolgát megnehezítse a lepattanókban és ezért a mi hármunk feladata az volt: amennyire lehet segítsük őt és menjünk a lepattanókért. Ezt hellyel-közzel megoldottuk. Nyilván most is voltak hibák, de ezeket korrigálni fogjuk.

A dobószázaléknak én is nagyon örültem. Erről sokat beszéltünk, hogy tényleges dobóhelyzetnek számító szituációkat vállaljunk el és ne legyenek kidolgozatlan rádobások. Úgy érzem, hogy még mindig tudunk jobbak lenni. Nem mutattuk meg azt az arcunkat, ahogy tudunk játszani.

Fotó: FIBA.Basketball

Debrecenre fel lehet újra pörögni arra a szintre, ahol Grazban voltatok? Mire helyezitek a hangsúlyt a torna rajtjáig?

Abban biztos vagyok, hogy fel lehet pörögni. Ha engem kérdezel, én már most is tudnék játszani. A taktikai elemek megbeszélése, az apró dolgok kijavítása, az ellenfelek feltérképezése, kielemzése, hogy ki ellen hogyan védekezzünk, hogy támadjunk. Itt már csak ezekre kell koncentrálni. Azokat a nüánsznyi elemeket kell kijavítani, amik eldönthetnek egy mérkőzést.

A pénteki csoportmérkőzéseken Észtország és Hollandia lesz a rivális. 

Jól ismerjük az ellenfeleinket, sikerült legyőzni őket a grazi tornán. Bízom abban, hogy megmutattuk már azt, hogy jobb csapat vagyunk, de abban biztos vagyok, hogy nem fogják könnyen adni a sikert. Nehéz dolgunk lesz, de nálunk szerintem nem fogja senki sem jobban akarni a győzelmet.

A csoportmeccsek után mindenki folytatja és ez azt jelenti, hogy vasárnap óriási lesz a teher. Kis túlzással mind a hat résztvevőnek “egy lövése van”.

Mindenképpen az fog dönteni, hogy ki hogy bírja el a nyomást. Azt gondolom, hogy a debreceni helyszín és az a támogatás, amit a közönségtől kapni fogunk, nagy segítséget jelenthet számunkra.

Zárásul egy gondolat. A szülővárosodban küzdhetsz meg az olimpiai kvótáért. Ez egy rendkívül ritka és egyben nagyon felemelő helyzet. Milyen érzések kavarognak benned?

Minden embernek ezt kívánom, hogy ilyen élményben legyen része. Nagyon nagyon várom és biztos vagyok benne, hogy extra erőket fog megmozgatni.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés