Hirdetés
Magyarország

A Dinamo Kurszkot fogadja a Sopron a “hét mérkőzésén” az Euroligágban:

:

Hirdetés

Kedden 18 órától a Sopron Basket a Dinamo Kurszk együttesét fogadja az Euroligában. A B-csoportban mindkét gárda 3 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik. Aki nyer, az fordul a nyolcas élén a válogatott szünetre.

A szezon előtt vélhetően mindkét csapat elfogadta volna azt, hogy november elején a szünet előtti utolsó fordulóhoz mindössze egy vereséggel érkezik és az eddigi jó teljesítménye alapján a játékhét mérkőzését vívja a nemzetközi szövetség felvezetése szerint. A Sopron Basket ismert nehézségei ellenére kiemelkedő három sikerrel kezdte a szezont. Ahogy többször kiemeltük, a fiatalok várakozáson felüli szerepvállalása és Határ Bernadett extrája alapozta meg, hogy több kulcsjátékosa nélkül is remek diadalokat ünnepelhetett a magyar bajnok.

Múlt héten tért vissza a soproni csapathoz Jelena Brooks és mutatkozott be Shey Peddy. A Fenerbahce együttesétől a Sopron 73-47-es vereséget szenvedett, majd a VBW CEKK Cegléd gárdáját 92-56-ra múlta felül. Shey Peddy a Fenerbahce otthonában 28 perc alatt 8 pontot, 3 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett szerdán az Euroligában. Szombaton a VBW CEKK Cegléd ellen Peddy 28 perc alatt 18 pontot, 4 gólpasszt és 2 lepattanót ért el. Jelena Brooks Isztambulban 19 perc alatt 12 pontot és 2 lepattanót szorgoskodott össze, a Cegléd elleni bajnokin 20 perc alatt 17 ponttal, 5 lepattanóval és 2 gólpasszal zárt.

Múlt héten a Fenerbahce közel 50%-kal dobott mezőnyből és 40-31-re nyerte a lepattanócsatát. A törököknek 11 pontja született második esélyből és összesen 42 pontot értek el festékből. A soproniak 17 eladott labdája volt és ebből a Fener 19 pontot ért el. Ahogy azt Laczka Miklós, a Sopron Basket másodedzője elmondta lapunknak, a Cegléd ellen egy kicsit újra meg kellett találni a ritmusát a csapatnak és ez sikerült is.

A Dinamo Kurszk úgy vágott neki a szezonnak, hogy a korábbiakhoz képest szerettek volna valamivel nagyobb teret adni a hazai magjuknak. Az elmúlt évad keretéből az október hónap MVP-jének megválasztott Eva Lisec és Arike Ogunbowale tért vissza a légiósokat tekintve. Érkezett Natasha Howard és Nika Baric, akik a Lucas Mondelo-érában már voltak a kurszkiak játékosai. Csakúgy, mint Epiphanny Prince, aki nem kevesebb, mint nyolc évet töltött korábban a klubnál és orosz állampolgársággal is rendelkezik. Általában az ellenfeleknél nem szoktuk ennyire részletesen kiemelni a játékosok életútját, de az oroszoknál ez fontos. Úgy látszik ugyanis, hogy a visszatérőkkel és a nagyobb bizalmat élvező orosz maggal valamivel jobb csapategység alakult ki, mint a korábbi években.

A Kurszk a bajnokságban még veretlen. Hat győzelmük van, ahogy arról beszámoltunk, legutóbb éppen a szintén euroligás MBA Moszkvát verték. Rendkívül ponterős játék jellemzi őket. A hat bajnokijukon 86.83 pontot átlagoltak, míg az Euroligában 82.8 pont az átlaguk. Ez a legmagasabb a sorozat mezőnyét tekintve idén. Arra Laczka Miklós is rávilágított a beharangozóban, hogy olyan magas ritmusúak az összecsapásaik, hogy ebből a stílusú játékból is adódik a rengeteg pont. Nem véletlen, hogy a kapott oldalon is 76.2 szerepel.

A játékoskeretet nézve a teljesítmény-index alapján Eva Lisec (18.8 pont, 7.3 lepattanó) és Natasha Howard (19.8 pont, 9 lepattanó) dominál. Két mérkőzés után Arike Ogunbowale is 17-es pontátlaggal rendelkezik. Külön ki kell emelni Epiphanny Prince 5.7-es és Nika Baric 5.5-ös gólpassz átlagát, mely jól mutatja a csapatjátékuk hatékonyságát.

Az összehasonlító statisztikát figyelve nagy meglepetések nincsenek. A lepattanókat és a második esélyből szerzett pontokat leszámítva egy kicsit minden mutatóban a kurszkiak járnak előrébb. Talán a számok nem is adnak akkora támpontot ezen csoportrangadó előtt. Itt inkább az lesz a kérdés, hogy mennyire tudja megakadályozni a Sopron, hogy a Kurszk a saját ritmusában darálja a meccset. Eddig egyetlen idegenbeli fellépésük volt és ott a Basket Landes nagy küzdelemben, a lepattanócsatát megnyerve, ezt meg tudta tenni. Egy győzelemmel a várakozáson felüli őszt megkoronázva csoportelsőként vonulhatna pihenőre Gáspár Dávid együttese.

Hirdetés