Hirdetés
Archivum

A Dinamo Kurszkot fogadja a Sopron Basket:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától a nõi kosárlabda Euroligában a Sopron Basket a Dinamo Kurszk együttesét látja vendégül. Az idei évadban az eddigi legnehezebb feladat elõtt áll Roberto Iniguez együttese.

Ha van csapat a Sopron Basket csoportjában, melyet szélesebb közönségnek nem kell bemutatni, az a Dinamo Kurszk. Óriási médiafigyelmet kapott, hogy nálunk mutatkozhatott be Európában Breanna Stewart. Az amerikai válogatott klasszisa idén olyan tettet hajtott végre, melyre még nem volt példa a nõi kosárlabdázás történetében. A WNBA-ben az alapszakasz, majd késõbb a döntõ MVP címét is megkapta. Szeptember végén pedig a Világbajnokságon is begyûjtötte az MVP elismerést. A triplázás után oldalak születtek arról a nemzetközi szaksajtóban, hogy mennyire lehet vagy nem lehet felpörögni egy ilyen nyár után az európai idényre. Breanna Stewart azonban ezen a téren is megmutatta klasszisát. Már az elsõ bajnokikon extra teljesítményeket nyújtott. Az Euroligában pedig 19.5 pont, 85 lepattanó átlagnál tart.

Mielõtt azonban tovább folytatnák a Dinamo Kurszk bemutatását, térjünk rá a Sopron Basket együttesére. Minden elismerést megérdemel a Sopron az eddig nyújtott teljesítményéért. Kiváló ívet írt le a szezon menete. Gyakorlatilag meccsrõl meccsre javulnak a fontos mutatók. Ennek a csúcsa eddig egyértelmûen a salamancai siker volt. Minden külsõ nyomást jól kezelõ igazi profi csapatként dolgozott a Sopron. Salamancában vendégként közel 50%-os mezõnymutatóval és mindössze 13 eladott labdával zárni egészen extra. Rendkívüli fegyelmezettségrõl és mentális felkészültségrõl árulkodik egy ilyen tett. Ráadásul akkor sem roppantak meg a mieink, amikor a végjátékban fordítottak a spanyolok. Yvonne Turner klasszis teljesítménye mellett a szerzett pontok hét játékos között oszlottak meg. Candice Dupree 19, Amanda Zahui 13, Aleksandra Crvendakic 11 pontig jutott azon az estén.

A hétvégi bajnokin nem volt nehéz dolga a Sopronnak. Végig dominálva, a második negyedben 0 ponton tartva riválisát ütötte ki a PEAC-Pécset Roberto Iniguez együttese. Egyik oldalról jó látni ennyi felszabadult játékost és pergõ, magas ritmusú játékot. Másik oldalról viszont lehet, hogy egy nagyobb kihívást jelentõ élesebb meccs egy kicsit jobb felvezetést adott volna. Bár abban biztosak lehetünk, hogy Roberto Iniguez új ötletekkel tökéletesen felkészíti csapatát a bombaerõs rivális ellen. A statisztikák továbbra is nagyon szépen kirajzolják a soproni játékot. Az egyéni mutatók terén a fentiekben kiemelt húzóemberek mellett Fegyverneky Zsófia csapatkapitány és Határ Bernadett is fontos szerepet kap. Csapatszinten pedig a 76.0 pont, 31.8 lepattanó, 14.8 gólpassz átlagon túl érdemes hangsúlyozni, hogy a mezõnyszázalékokat tekintve a Jekatyerinburg mögött a mieink rendelkeznek a legjobb mutatóval. Négy meccs után a 49.6%-os átlag brutálisan jó. A triplákat ráadásul a magyar bajnok értékesíti a legjobb százalékkal. Az orosz csapat világsztárjai ellen hasonló mutatóval meglepetés okozható. A Riga az elsõ fordulóban úgy kényszerített ki egylabdás végjátékot ellenük, hogy 52%-al dobta a duplákat.

A Dinamo Kurszk ellen tehát nem kérdés, hogy a magyar csapatnak is csak ilyen pontos teljesítménnyel lehet igazán jó meccse. A lepattanók terén jelen pillanatban a 14. helyen rangsoroltak a mieink a mezõnyben, ott orosz fölény várható. Viszont ezt szerzett labdákkal és meccsenként átlagban 11.5 gyorsindításos ponttal ellensúlyozzák a soproniak. Azért érdemes kiemelni a gyorsindításos pontokat, mert ebbõl kétszer annyit ért el eddig a Sopron, mint a Kurszk. Ez olyan erény, amire szintén lehet építeni. Zahui érkezésével a festékbõl elért pontok száma nõtt tavalyhoz képest, ami szintén javíthatja a versenyképességet egy ilyen kaliberû riválissal. Kulcsfontosságú lesz ezen felül a Sopronnak, hogy a jelenlegi 14 eladott labda átlagot ne lépje túl. Amikor az elsõ fordulóban a TTT Riga majdnem megtréfálta az oroszokat, a lettek is éppen ennyinél álltak meg.

A Dinamo Kurszk kerete természetesen nem csak Breanna Stewart-ból áll. Mellette Tina Charles 15.7, Sonja Petrovic 13 pontot átlagol. A spanyol irányítót Anna Cruz-t is érdemes kiemelni, akinek a teljesítmény-index átlaga 14.3. Charles helyzete érdekes, hiszen Candace Parker szerzõdtetését korábban már bejelentette az orosz klub. A klasszis center azonban televíziós szerzõdést kapott és így végül nem vállalta a kurszki szereplést. Charles viszont ráért és lehet, hogy szerkezetben, mentalitásban még jobban is illik a csapatba. A keretüket még tovább vizsgálva, a Natalia Zhedik, Elena Kirillova, Tatiana Vidmer, Anastasia Logunova és Kseniia Levchenko alkotta orosz mag továbbra is megbízható. Elfogadták szerepüket, teszik a dolgukat. Õk ettõl függetlenül a bajnokságban fontosabb tényezõk. Marta Xargay és Epiphanny Prince pedig szintén minõségi perceket tud hozni.

A nagy nevek és a remek statisztikák ellenére a Kurszk nem dominál olyan mértékben, mint a másik nyolcasban a Jekatyerinburg. A rigai meccsüket többször kiemeltük, de múlt héten a Fener elleni csoportrangadón szintén benne volt a levegõben a vereségük. A negyedik negyedben 12 pontos elõnyt adtak le és végül az utolsó támadásukból tudták megszerezni a gyõzelmet. Emellett az Olympiacos otthonában is mindössze 73-67-es sikert jegyeztek. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy Lucas Mondelo csapataira a mérsékeltebb alapszakasz mindig is jellemzõ. A spanyol szakember soha nem szokta széthajtani a tanítványait az évad ezen szakaszában. A Kurszknak a szoros meccsein a rengeteg kihagyott ziccer okozta a problémát. A TTT és a Fener ellen is 37-38%-al dobtak, ami rendkívül alacsony. Egy-egy klasszis egyéni villanás ezt jól ellensúlyozza, de ha az ellenfél extrát hoz, mint tette azt a Riga, akkor rögtön kényelmetlen mederbe terelõdik a találkozó. Bízzunk benne, hogy csütörtökön este a Novomatic Arénában is ez lesz a helyzet!

Hirdetés