Hirdetés
Magyarország

A Dinamo Kurszkot fogadja a Sopron Basket:

:

Hirdetés

Csütörtökön 20 órától a Dinamo Kurszk együttesét fogadja a női kosárlabda Euroliga 13. fordulójában a Sopron Basket. A tét óriási, amennyiben a Sopron nyerni tudna, az orosz csapat már biztosan nem előzi meg és a magyar bajnoknak reális esélye lesz az utolsó fordulóban az Euroliga-rájátszás kiharcolására.

Fordulatosan alakul az Euroliga B-csoportjában idén a küzdelem. A Fenerbahce első helyét leszámítva még semmi nem dőlt el az utolsó előtti fordulóhoz érkezve. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy a tavaszi nemzetközi folytatással érdemes számolni és már “csak” az a kérdés, hogy ez Euroliga negyeddöntő vagy Európa Kupa negyeddöntő lesz. Sok múlik a riválisok eredményein is, de a legfontosabb most a csütörtöki Sopron – Kurszk összecsapás.

Mindkét csapat két mérkőzést vívott a válogatott szünet óta. A Sopron a ZTE-t és a Vasast győzte le. A zalaegerszegiek ellen még nagyon érződött a hosszabb kihagyás, de Pasaréten már kiválóan pörgött a csapatjáték. Aleksandra Crvendakic visszatért és Candice Dupree is tudta vállalni a játékot, így akkor teljes felállásban gyakorolhatott a bajnoki címvédő. A célokról, a szünetben elvégzett munkáról éppen múlt héten adott az állami sportcsatornának egy nagyinterjút Gáspár Dávid, amit lapunkban is szemléztünk.

A Kurszk az MBA Moszkvát 81-79-re verte. Az utolsó öt percben engedtek el 16 pontos előnyt, de a kötelező sikert behúzták. A hétvégén pedig a legnagyobb orosz rangadón Jekatyerinburgban maradtak alul 85-76-ra. Győzelmi esélyük nem volt, de a mérkőzés egyes szakaszaiban kifejezetten jól találták meg a lehetőségeket az EL-keretéhez képest Emma Meesseman és Allie Quigley nélkül felálló riválisuk ellen. Ettől függetlenül az orosz középszakaszba jelentős hátrányban fordulnak és innen már a pályaelőny a Jekatyerinburggal szemben gyakorlatilag elérhetetlen.

A válogatott szünetben a Sopron Euroliga szezonjáról készítettünk egy részletes statisztikai összefoglalót. Ez megerősíti azt, amit az egész szezon alapján a szubjektív benyomásaink is adnak, hogy a mezőnyből jelenleg kiemelkedni látszó Jekatyerinburg, USK Praha, Fenerbahce trió mögötti sűrű üldözőbolyban nincs oka a hiányérzetre a Sopronnak. Kifejezetten stabil számokat hoz a csapat és nagyon fontos ebben a mondatban az a szó, hogy “csapat”. A legnagyobb erőssége ugyanis a magyar bajnoknak, hogy azokban a mutatókban a legjobb, amelyek az összhangról, az egységről árulkodnak.

A fentiek azok, amiket az oroszok nem mondhatnak el magukról. Ilyen távolból a tények ismerete nélkül felelőtlenség lenne ítéletet mondani a Kurszk idei szezonjáról. Nem tudhatjuk, hogy a nyári tervekhez képest, melyek azok az elemek, amiket balszerencsés sérülések (például Astou Ndour vagy Nika Baric hosszabb kiválása), melyek, amiket gazdasági tényezők és melyek, amiket hibás döntések írtak felül. Kívülről leginkább az látszódik, hogy az a rendszer, amit Lucas Mondelo felépített és három Euroliga érmet hozott három év alatt, nem tudott folytatódni.

A Sopron számára egyértelműen az adhatja az esélyt, hogy csapatként kényegesen stabilabb, mint riválisa. A Lyon és a Gdynia legyőzésekor is elérte a 20 gólpasszt a magyar együttes. Eközben pedig az eladott labdák számra mindössze 10 és 13 volt. A lepattanócsatát is nyerte a magyar csapat és mindkét alkalommal a második esélyből elért pontok száma is kiemelkedett. A Kurszk kapcsán azt lehet írni, amit leginkább a WNBA szezon második felében szoktunk botladozó csapatokról. Lehet, hogy nem mutatnak jó formát, de több olyan klasszis van a keretükben, akik ha olyan formában ébrednek, egymaguk eldönthetnek extra villanásokkal egy-egy találkozót. Ez az a veszély, amire nem lehet felkészülni.

Fotó: FIBA.Basketball

 

Hirdetés