Hirdetés
Archivum

A döntõbe jutás a tét az U18-as Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

A pénteki szünnapot követõen szombaton kerül sor a 2019-es U18-as A-divíziós Európa-bajnokság elõdöntõire. A magyar válogatott 20 óra 45 perctõl Franciaországgal mérkõzik a fináléba kerülésért. Elõttünk pedig 18 óra 30 perctõl olasz – orosz csata lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott remek teljesítménnyel jutott el a legjobb négy közé az Európa-bajnokságon. Az eddigi öt meccsbõl négy nagy különbségû, ponterõs játék után elért gyõzelmet hozott. A csapatunk tartását dicséri, hogy a torna sorsdöntõ legkritikusabb meccsén a nyolcaddöntõben, ahol eldõlt, hogy a felsõ ágon a legjobbak között folytathatjuk, hosszabbítás után sikerült diadalmaskodni. Fizikálisan és mentálisan is jobban bírta a belgák elleni csatát Völgyi Péter gárdája. Hogy mennyire nagy teljesítmény ez, azt a csütörtöki negyeddöntõ mutatta meg. Oda a csehek is hosszabbításból jöttek és amíg ellenfelünk szemmel láthatóan nem tudott regenerálódni, rendezni a sorait, addig a mieinket kiválóan felfrissítette a szakmai stáb.

A magyar válogatott a csehek ellen is azokat az erényeket mutatta, ami az egész tornán meghatározta és ami a franciák ellen is döntõ lehet. Ilyen a kereken 50%-os mezõnymutató, a 66 kísérletünkbõl 33 sikeres lett. Különösen a triplák kulcsfontosságúak, ahol 22-bõl 12 célt ért. A magas és fizikális francia gárda ellen ugyanis távolról végig hatékonynak kell lenni a sikerhez. A 42-32-re nyert lepattanócsata szintén biztató. Különösen annak fényében, hogy háromszor annyi pontot értünk el második esélybõl, mint riválisunk. A csehek ellen a 13 szerzett labda és a 22 gólpassz úgy ért igazán sokat, hogy születtek gyorsindításos pontok és ki tudtuk használni a lehetõségeket ellenfelünk eladott labdái után.

A mieinkhez hasonlóan a franciák is magabiztosan meneteltek. Nekik is egyetlen szoros meccsük volt, még a csoportkörben a spanyolok elleni rangadó. Ennek a 64-63-as sikernek a jelentõségét nem lehet lebecsülni. Hiszen a sikerrel a franciák elkerülték a negyeddöntõben a tavalyi U16-os Európa-bajnokság legjobbjait is felvonultató bombaerõs olasz gárdát. A spanyolok kerültek az águkra és ki is estek velük szemben. A franciákat a jól ismert erényeik jellemzik. Magas, a korosztályhoz képest extrán fizikális alakulat. A legjobbjaik a 193 cm magas Aminata Gueye és 188 cm magas Janelle Salaun. Guaye a teljesítmény-indexet tekintve kiemelkedik. Egy sokoldalú tehetség, aki Szarajevóban 9.4 pont, 7.8 lepattanó átlaggal segíti társait. Salaun pedig 11.2 pont, 7.4 lepattanós átlagot hozott 45%-os mezõnymutatóval. A kisemberek gyorsak, kiemelkedõ lábmunkát végeznek. A rengeteg lepattanó mellett (a franciák szedték a legtöbbet eddig a tornán) ez az igazi fegyverük.

Franciaországgal tavaly Udinében az U18-as Európa-bajnokságon negyeddöntõt vívtunk. Akkor 69-61-es gyõzelmet arattunk. Abból a francia együttesbõl ketten, Yohana Ewodo és az elõbb kiemelt Janelle Salaun vannak itt most is. Ugyanakkor az a recept, ami akkor sikerre vezetett, nevezetesen a 46-29-re nyert lepattanócsata, a 9-bõl 6 értékesített tripla és a kellõen határozott kemény védekezés most is gyõzelmet érhet. Hiába volt ugyanis akkor 14 szerzett labdájuk a franciáknak, kiválóan rendezõdtünk vissza és nem engedtük, hogy lerohanjanak minket. A magyar csapat extra teljesítménnyel bizonyította eddig, hogy a torna egyik legjobb csapata. Nincs ok tartani a szintén kiváló erõkbõl álló francia riválistól. Kiegyenlített csatát ígérnek a számok is, hiszen az összehasonlító statisztikát tekintve sem rajzolódik ki nagy különbség.

A másik ágon az olaszok egyértelmûen esélyesek az oroszok ellen. A csoportkörben már láttuk az oroszokat, keveset mutattak. Ellenben az olaszok nagyon is sokat, átlagban 23 ponttal nyerték a meccseiket. Kiváló generáció, minden posztra két nemzetközi szinten bevethetõ képzett fiatallal.

Hirdetés