Hirdetés
Magyarország

A DVTK felkészülésének kezdetén, 3×3-as válogatott összetartás után – interjú Medgyessy Dórával:

:

Hirdetés

Hétfőn megkezdte az felkészülést az új évadra az Aluinvent DVTK. Medgyessy Dórával beszélgettünk az új szezon előkészületeiről. Emellett kitértünk a 3×3-as válogatott edzőtáborára és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) “Magyarock” kampányára.

Bár lett volna lehetőséged még pihenni, de már hétfőn csatlakoztál a DVTK edzésmunkájához. Miért döntöttél így? 

Igen, így van. Azt tudni kell, hogy én egy elég komoly felkészülésen vettem részt. A 3×3-as válogatottal négy hétig Debrecenben voltunk. Maximálisan kihasználtuk a lehetőségeket és kemény edzésmunkát végeztünk. Idén nyáron hétvégenként versenyekre nem tudtunk elmenni. Azokat a lehetőségeket viszont, amik belefértek, kimaxoltuk.

Háromhetes pihenőt kaptam volna, de úgy érzem, hogy az nekem egy kicsit sok. Ha már ennyit rááldoztam nyáron, akkor nem szerettem volna teljesen kiesni a ritmusból. Egy hetet azért pihentem, de napi egy edzést vállalok az első héten a fiatalokkal.

Biztosan sokan megkérdezték már, de megkerülhetetlen. Az elmúlt évek sok opcióval rendelkező, bő rotációs lehetőséget biztosító DVTK-s kereteiben egyike voltál a tapasztaltabb játékosoknak. Most te leszel a legrutinosabb, akinek úgymond össze kell tartania a társaságot. Milyen változást jelent ez számodra csapaton belül?

Én nem érzek semmilyen változást. Eddig is képviseltem ezt a szerepet és a helyzetem idén sem lesz annyira más azért. Itt lesz még Chanel Mokango, ő is 30 felett van és a lett válogatott erőcsatár Kritistine Vitola is rutinos játékosnak mondható. Várhatóak ilyen szempontból segítőim. Azt gondolom, hogy ez a szerep eddig sem jelentett problémát. Kíváncsian várom, hogy mit hoz az új szezon.

A fiatalság maximálisan vevő a segítségre, a tanácsokra. Meg fogjuk találni a közös hangot és nem hiszem, hogy bármilyen probléma adódik majd. Ráadásul én sem érzem annyira idősnek magamat, mint amit az évek mutatnak.

Az biztos, hogy a fiatalok motiváltan érkeznek. Szerintem nem mindenki gondolt bele még abba, hogy nagyon keményen eldőlhetnek egyéni sorsok. Legalábbis sokak esetében megmutathatja a következő szezon, hogy merre indulhat el a profi karrierjük.

Szerintem ez egy szuper lehetőség számukra. Mindannyian, akik itt vannak, korosztályuk meghatározó játékosai. Úgy érzem, hogy idén abszolút lesz lehetőségük bizonyítani. Nem véletlenül kerültek Diósgyőrbe.

Eddig is megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. Ezt az új szezonban még inkább meg kell tenniük. Bízom abban, hogy közösen meg tudjuk ugrani ezeket az akadályokat. Azzal pedig, hogy teher nélkül tudunk pályára lépni, még meglepetéseket is okozhatunk.

Tavaly ilyenkor óriási várakozás volt mindenkiben a DVTK-nál az Euroliga kapcsán. Bár megváltoztak a hangsúlyok a keretben, de idén is neveztetek a sorozatba. Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban? 

Megmondom őszintén, hogy pozitívan szoktam gondolkozni minden adódó lehetőséggel kapcsolatban. Elmondhatom magamról, hogy az Euroligában ismét kipróbáltam magam. Pozitív vagyok és kíváncsian várom. Az, hogy miként fog ez majd elsülni, jó kérdés. Nyilván most még nagyon sok minden bizonytalan, sok a kérdőjel.

Ha a sors ezt dobta nekünk, hogy itt kell helytállnunk, ezt is meg fogjuk ugrani. Mint ahogy eddig is megpróbáltunk mindent. Igyekszünk kihasználni ezeket a meccseket és arra is törekszünk majd – ha nem is mi leszünk az esélyesek-, hogy fejlődjünk. Természetesen emellett figyelni kell arra is, hogy a terhelés ne menjen rá a magyar bajnokságra semmiképpen sem.

Fotó: DVTK.eu

A felkészülési időszak miként alakul. Mikorra várhatóak az első felkészülési meccsek?

Erről pontosan még nem tudok nyilatkozni. Vártuk a döntést a nemzetközi szereplésről, hiszen ahhoz kell majd igazítanunk a felkészülési meccseket. Ha Euroliga selejtezőt kell játszani, akkor azzal hamarabb elkezdődik az évad.

A napokban sok minden el fog dőlni, amihez lehet igazítani a felkészülést. Egy biztos, hogy úgy néz ki: augusztus 10-én a teljes magyar maggal tudunk kezdeni. A külföldiek is valószínűleg hamar megérkeznek. Ez nagyon fontos. Sőt, mondhatom ez lesz nekünk a legfontosabb.

Eddig elsősorban a nehézségekről beszéltünk, de így visszagondolva, ennyire hamar teljes kerettel szinte soha nem tudtatok még kezdeni.

Így van, ez nagyon pozitív. Ennek mindenképpen meglesz a haszna. Az egyik külföldi helyre ráadásul Mokango érkezik vissza, akinek nem teljesen új a közeg. Én már a negyedik szezont fogom vele kezdeni. Azt gondolom, hogy tényleg minden adott, hogy összeérjünk a rajtig és a fontos meccsekre olyan motivált társaságot tudjunk gyúrni, ami elég lesz a nemzetközi szerepléshez és a magyar bajnoksághoz.

A leállás utáni első csapattevékenység a 3×3-as válogatott összetartása volt. Egy kicsit kanyarodjunk vissza arra. Hogy érezted magad?

Nekünk mindig nagyon jó hangulatúak az edzőtáboraink és nagyon várjuk a közös munkát. Ez egy teljesen más mozgás, mint az 5:5, de ki voltunk éhezve a kosárlabdára. Bár a klubjával már mindenki elkezdett mozogni, azért mégis pár hónapos pihenő után érkeztünk meg Debrecenbe.

Sajnos Cyesha Goree nem tudott eljönni a vírus miatt. Aki viszont ott tudott lenni, nagyon hasznos tagja volt a csapatnak. Elvégeztünk és megcsináltunk mindent, amit szerettünk volna.

Időközben eldőlt az olimpiai selejtező helyszíne és időpontja. Ez 2021. május vége lesz Grazban. Ezzel egy komoly bizonytalanság került ki a rendszerből.

Igen, én ennek nagyon örülök és annak is, hogy közelebb került Magyarországhoz a torna. Bízom benne, hogy ez már nem fog változni, ahogy az olimpia sem. Erre nagyon sok mindent feltettünk és rengeteg munkát belefektettünk. Sok sportoló életében mérföldkő és ezért is remélem, hogy megrendezésre kerül. Abban pedig még jobban bízom, hogy ezen mi is ott tudunk lenni. Amióta bekerült a 3×3 az olimpiai programba, ez a lehetőség nap, mint nap ott van a fejekben. Emellett nem tudunk elmenni. Remélem, hogy ezt nem fogják elvenni tőlünk.

Egy dologról még mindenképpen szót kell ejteni az idei nyár kapcsán. Óriási elismerés, hogy bekerültetek a Magyar Olimpiai Bizottság “Magyarock” kampányába. Még soha nem szerepelt itthon a női kosárlabda az olimpia csapat ilyen szintű megjelenésében.

Igen, tényleg óriási érzés. Talán mondhatom minden csapattársam nevében, hogy fel sem fogjuk még, hogy ezek mekkora dolgok. Meglepetésként értek minket, amikor megkaptuk a képeket. Nem számítottunk rá, mert akkor még eléggé össze-vissza volt a helyzet a selejtező körül.

Ezek a dolgok mutatják meg, érdemes minden edzésen ennyit küzdeni, hogy az álmokat valóra váltsuk. Például ezzel a lehetőséggel már most kapjuk vissza azokat a jeleket, amik nem mindenkinek az életében adódnak.

Ezeket már soha nem veszik el az embertől.

Így van, ezért szoktam azt mondani, hogy már megérte belefektetni ezt a 20-25 évet.

Abból is adódik, hogy Magyarország egy nagyon olimpiacentrikus nemzet, de akárhogy nézzük, ez egy más szint a sportág megjelenésében. A női kosárlabda ebből csak profitálhat.

Mindenképpen, azért is helyeztem a 3×3-ra ekkora hangsúlyt. Titkon reméltem, hogy egyszer el fog jutni erre a szintre. Gyakorlatilag a kezdetektől részt veszek az összetartásokon. Nagyon jó dolog, hogy ezeket az eredményeket mi értük el, a nevünk bekerült már ebbe a 3×3-as világba. Azt pedig átélni, hogy olimpiai selejtezőre készülhetünk és ha ott sikeresek vagyunk, akkor az olimpiára mehetünk, olyan nagy dolgok, amiért megérte a 3×3-at választani.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Hirdetés