Hirdetés
Magyarország

A DVTK nyerte a Magyar Kupát 2022-ben

Sopron Basket - DVTK 75-78 (20-17, 14-21, 13-12, 18-15, 10-13)

Killik László Női Magyar Kupa, döntő
Miskolc, DVTK Aréna
Cziffra Cs., Tóth C., Csabai-Kaskötő B. (dr. Gincsai J.)

Sopron Basket: Williams 18, Fegyverneky 4, Határ 6, January 21/6, Brooks 11/3. Csere: Varga A. 6/3, Jovanovic, Czukor 3/3, Dolson 6/3.

DVTK: Vorpahl 4, Green 11, Aho 12/3, Jovanovic 26/9, Bernáth 10/3. Csere. Kányási 9/3, Kiss 6, Tóth.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Hirdetés

A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa döntőjében a DVTK hosszabbítást követően 78-75-re múlta felül a Sopron Basket csapatát.

Bár a “szomszédban” a férfi labdarúgók vívtak bajnoki mérkőzést, de így is szép számú nézősereg és remek hangulat fogadta a finálé résztvevőit. Briann January triplája vezette fel az összecsapást, melyre Aho Nina válaszolt szintén távolról. A folytatásban January mellé Gabby Williams zárkózott fel pontszerzésben, majd amikor Jelena Brooks betalált, már 11-5-re vezetett a Sopron. Milica Jovanovic nyolc pontjával kapaszkodott vissza a házigazda, így 13-13-nál már egyenlő volt az állás. Stefanie Dolson ugyan 15-13-nál ismét vezetéshez juttatta a címvédőt, de Milica Jovanovic a 10. pontját szerezve ismét egyenlített. A negyed utolsó percében Varga Alíz és Kiss Angelika kosárváltása után felpaprikázódott a hangulat. Aho Nina igyekezett megállítani betörés közben Briann January-t. Ebből 2+1-es szituáció kerekedett, így végül 10 perc után 20-17-re ment a Sopron. A második negyed elején hazai oldalon Leslie Vorphal és Kányási Veronika, míg soproni részről Varga Alíz találatait jegyezhettük fel. A DVTK dolgát nehezítette, hogy Cheridene Green már a harmadik faultját ütötte be.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Pár ponttal jellemzően a Sopron járt előrébb az első 15 percben, de a DVTK tartását dicséri, hogy 26-21 után Kányási Veronika triplájával, Aho Nina két szemfüles megmozdulásával, illetve Kiss Angelika ziccerével 30-26-ra fordított. A soproni kosárcsendet Jelena Brooks triplája törte meg, de összességében ekkor a hazaik diktálták a ritmust. Nem véletlen, hogy 34-29-nél Gáspár Dávid időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a pályára Jelena Brooks talált be. Pár pontos előnyét azonban őrizte a DVTK. A félidőben 38-34 állt az eredményjelzőn. Mindkét csapatnak 35 mezőnykísérlete volt az első 20 percben, a Sopron 13-at, a DVTK 15-öt értékesített ezekből. Briann January 10, Milica Jovanovic 12 pontnál járt. Az első két percben a harmadik szakaszban egyik fél sem talált be. Gabby Williams és Határ Bernadett büntetőivel egyenlített, majd Gabby Williams duplájával 40-38-nál már a Sopron vezetett.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

A DVTK Milica Jovanovic triplájával igyekezett megkapaszkodni, de Briann January triplája és Czukor Dalma ziccere után 45-41-nél 11-3-as sorozatban volt a címvédő. Az immár kibővült szurkolóhad által buzdított DVTK hatalmas erőket mozgósított, hogy ne engedje el a Sopront. Aho Nina, Kányási Veronika és Kiss Angelika 47-46-ra hozta fel a DVTK-t, majd a negyedet Milica Jovanovic négy pontja zárta, amivel 50-47-re ment a házigazda. Fordulatos küzdelem zajlott, ahol Stefanie Dolson és Gabby Williams a negyedik negyed elején ismét a Sopront juttatta előnyhöz, de aztán a hazaiaktól Bernáth Réka villant meg. Egyik oldalra sem alakult ki nagy különbség. 53-53 után a Sopron tudta megszilárdítani a vezetését. Gabby Williams és Jelena Brooks találatai 59-53-ra módosították az eredményt. Bernáth Réka törte meg a DVTK kosárcsendjét, erre azonban Gabby Williams 2+1-es megoldása és Határ Bernadett ziccere jött válaszul. Ez 64-55-nél már 11-2 volt, amikor Völgyi Péter időt kért. Még két és fél perc volt vissza a mérkőzésből, de sokáig nem talált be egyik fél sem.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Aztán jött a rendes játékidő utolsó 34 másodperce… Bernáth Réka triplája, Milica Jovanovic és Aho Nina találata, melyek 64-62-re felhozták a DVTK-t. Soproni időkérés után Gabby Williams-t faultolták a hazaiak. Az első büntetője kimaradt, a második bement. A DVTK azonban az utolsó másodpercekben Cheridene Green 2+1-es megoldásával egyenlített, így 65-65-ről jött a ráadás. A hosszabbítás elején felváltva estek a találatok, majd 69-67-es soproni vezetés után Cheridene Green, Bernáth Réka és Milica Jovanovic 74-69-re módosította az eredményt. Az utolsó fél percre még 76-75-re felzárkózott a Sopron és volt labdája a fordításhoz. A triplakísérlet azonban kimaradt. Két és fél másodperccel a vége előtt Gabby Williams faultolta Milica Jovanovicot, aki két büntetőt értékesített. A Sopronnak már nem maradt ideje kidolgozott akcióra. Williams kapta a labdát, de a triplája lejött. A DVTK hatalmas fordítással 78-75-ös győzelmet aratott és 2022-ben elhódította a trófeát.

Hirdetés