Hirdetés
Magyarország

A DVTK-t látja vendégül a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Pénteken 18 órától a bajnokság 21. fordulójának rangadóján a Sopron Basket a DVTK-t fogadja. A Magyar Kupa döntőjének párosítása ismétlődik meg. A kifejezetten pikásnak ígérkező találkozó előtt Laczka Miklóssal, a soproniak másodedzőjével beszélgettünk az elmúlt időszak történéseiről és a mérkőzésre történő felkészülésről.

Március 4., péntek
18:00 Sopron Basket – DVTK
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Kapitány Gellért, Minár László Balázs (Dernei Gábor)

Nem mindennapi előzmények vezetik fel a pénteki bajnoki rangadót, így rendhagyó módon ezt a beharangozót az emberi oldallal kezdtük. A napokban feje tetejére állt az Euroliga, változott a negyeddöntőbeli rivális kiléte. Az orosz csapatok kizárását követően az USK Praha helyett a Lattes Montpellier lesz a soproniak ellenfele. Arról kérdeztük Laczka Miklóst, hogy az elmúlt napok történései mennyire ültek meg a fejekben.

„Nem tudom, hogy ennek érezhető-e a hatása. Most a DVTK-ra készülünk és igyekszünk nem foglalkozni más kérdésekkel. Talán majd ezután a meccs után fogjuk látni, hogy volt-e bármilyen hatása.” – tette hozzá a soproniak másodedzője, akivel arra is kitértük, a Magyar Kupa fináléjának emléke milyen hatást válthat ki. Egy bizonyítási vágyat szül vagy inkább megjelenik a félsz attól, hogy megismétlődjön a miskolci este.

„Hasonlóan nehéz ezt is előre megmondani. A meccs elején már fogunk látni belőle dolgokat, de igazán a végére lesz csak tiszta a kép. Azt mi edzők sem tudjuk, hogy mi játszódik le a játékosokban, de talán maguk a játékosok sem tudják pontosan egymásról, hogy kiben mi maradt meg. Ez egy nehéz helyzet ilyen szempontból. Az egymás közötti kommunikáció alapján én úgy érzem, hogy jobban dominál a „mutassuk meg nekik” gondolat. Másrészt azzal együtt, hogy kialakíthat egyfajta görcsösséget, de alapvetően van egy olyan része is ennek, hogy kicsit abba gondolhatnak bele a játékosok: egészen más hozzáállásra lesz szükség a meccs elején, hogy ne kapjunk ki ugyanattól az ellenféltől ismét. Erre a meccsre tehát akár egy pozitív hozadéka is lehet. Senkit nem kell meggyőzni arról, hogy bármi lehet és nagyon komolyan kell venni.” – hangsúlyozta Laczka Miklós.

Fotó: Rónási Márton / PINKK Pécsi 424

Múlt héten szombaton a PINKK Pécsi 424 otthonában 83-40-es sikert aratott a Sopron Basket. Elismerő nyilatkozatok követték azt az összecsapást.

„Az év ezen szakaszában – ráadásul két nappal a PEAC elleni mérkőzésünk után – talán nem is kellett volna és nem is lehetett ebbe többet belelátni, belegondolni, mint, ami akkor elhangzott. Alapvetően elérte a célját a meccs és voltak jó teljesítmények a fiatal játékosok részéről. Mindig üdítő azt látni és hallani, hogy „amikor legutóbb itt jártatok ez és ez a játékos még nem volt ennyire jó.” – mondta a soproniak másodedzője, akit arról is kérdeztünk, hogy a hét elejére tervezett kemény edzésmunka megvalósult-e.

„Többé-kevésbé igen.” – válaszolta Laczka Miklós. „Az egyetlen hátráltató dolog az volt, hogy nem tudtunk teljes csapattal edzeni. A tervezett minőségi munkához viszont elegendő létszámmal dolgozhattunk. Amit a hétre eddig terveztünk, azt így meg tudtuk csinálni. Mondhatom, hogy egy nagyon fontos periódus előtt elégedettek vagyunk ezzel. Akár közvetlenül az előttünk álló feladatokra gondolok, akár kicsit távolabb, a szezon egész hátralévő részét tekintve, nagyon hasznos pár nap van mögöttünk.”

A Magyar Kupa döntőjében emlékezetes csatában hosszabbítást követően 78-75-re maradt alul a Sopron Basket. Több tapasztalatot is hasznosíthat a szakmai stáb a pénteki rangadóra való felkészülés alkalmával.

„Az első félidőben nem volt jó a védekezésünk, a másodikban az utolsó percet leszámítva rendben volt. Addig 17 ponton tartottuk őket. Arra a koncentrációra lesz szükség, amivel ezt el tudtuk érni. Bizonyos játékosokra, illetve egy-egy elemére a játéknak jobban kell készülni. A DVTK nem játszik nagyon bonyolultan. Viszont amit csinálnak, azt kifejezetten jól csinálják és figyelnek a részletekre. Nekünk ugyanazt kell tennünk védekezésben. Nagyon résen kell lenni. Nem férnek bele egyéni hibák, két játékos között kommunikációs hibák. Ez az egyik nagyon fontos dolog. A másik pedig az, hogy továbbra is erőltetni kell az egy-egy elleni védekezést. Több olyan játékosa van a Miskolcnak – akár külső, akár belső poszton – akik jól egy-egyeznek. Emellett amin biztosan javítani kell az előző meccshez képest, az a lepattanózás. A lepattanóharc elvesztése ugyanis nem fér bele.” – mondta Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A kupadöntőhöz képest bővült a DVTK kerete. Jessica Kuster csatlakozott az együtteshez.

„Jessica Kuster amikor Magyarországon járt, nagyon meggyőző volt, nem csak a játéka, hanem a mentalitása is a pályán. Abszolút üde színfoltja volt annak a PEAC-nak. Szerintem nem hozott rossz döntést a DVTK. Egy olyan játékos, aki lehet, hogy azokat a dolgokat, amik hiányoznak nekik, nem fogja tudni megadni, de az erényeikre ráerősít. Szerintem egy csapat alakításánál ez egy jó gondolkodás ilyenkor. Egy sok oldalú játékossal bővült a DVTK. Azt nem látjuk pontosan, hogy melyik játékos melyik poszton fog szerepelni. Az is érdekes lesz, hogy Milica Jovanovic vagy Jessica Kuster játszik négyesen. Elképzeléseink lehetnek erről, de ez természetesen a DVTK stábjának a döntése.” – elemezte Laczka Miklós a rivális keretében bekövetkezett változást.

A DVTK a Sopronhoz hasonlóan a Magyar Kupát követő héten kétszer lépett pályára. Előbb a Vasas otthonában aratott 66-59-es vereséget. Ezt követően hazai pályán a Szekszárddal szemben 78-69-re maradt alul.

„Biztos vagyok benne, úgy álltak hozzá ahhoz a meccshez is, hogy szeretnék megnyerni. Előtte megverték a Szekszárdot, megvertek minket. Nagyon jó mentális állapotban volt a csapatuk. Az egy másik kérdés, hogy a kupadöntő és az azt követő plusz egy meccs sokat kivett belőlük. Biztosan fáradtak voltak. Több időt készülhettek a pénteki meccsre készülni, szerintem ez most jó eséllyel jobb állapotot hoz nekik. Biztosan vagyok benne: azzal a céllal jönnek, hogy megverjenek minket A Szekszárd elleni meccs is nagyon szorosan alakult.” – fogalmazott Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Péntek után kedden lép pályára a Sopron, akkor már az Euroliga negyeddöntőjében A szezon eddigi legfontosabb hete kezdődik azzal. Arra is kitértünk, hogy a DVTK után miként folytatódik a munka.

„Muszáj regenerálni a pénteki meccs után. Ez mindig fókuszban van, de ez a bajnoki jó eséllyel sokat ki fog venni a játékosokból és ilyen szempontból jó, hogy pénteken is hazai pályán játszunk és az első meccs is itthon lesz. Sok időnk nincs felkészülni. Itt nekünk ennek a hétnek a lendületét kell átvinni a következő hétre és töményen az ellenféllel kell foglalkozni, megpróbálni a lehető leggyorsabban haladni a dolgaikkal. Nyilvánvaló ez a többi csapatnak is egy nehéz feladat, tehát ebben nem vagyunk egyedül. Kemény időszak vár ránk és nehéz a heteket elkülöníteni egymástól. Sokkal inkább úgy lehet nézni, hogy péntektől számunkra egy nagyon fontos hét indul.” – mondta Laczka Miklós.

Zárásul pedig arról kérdeztük a soproniak másodedzőjét, hogy a negyeddöntős ellenfél megváltozására miként kellett reagálnia a stábnak, hogy nézett ki az edzői felkészülés a napokban.

„Ami nagyon fontos, hogy szezonok között és szezon közben is, amennyire van idő, képben kell maradni a játékosokkal, csapatokkal. Onnantól kezdve, ha a játékosokat és az edzőt ismerjük, vele találkoztunk már korábban, akkor minimális kép kialakul az ember fejében és tudja, hogy mit kell keresni. Itt nem is az a lényeg, hogy gondolkodni kellett elkezdeni, amikor vár várható volt, hogy valami történni fog, hanem dolgozni, mint az őrült. Egyébként nem tudnánk felkészülni, nem tudna elkészülni az az anyag, ami alapján a csapattal dolgozunk. Úgy, hogy eközben a prioritás a DVTK elleni meccs. Egyszerre kell két dologra annyi időt fordítani, mint általában egyre. Ez elég kemény feladat, de megint hangsúlyozom, hogy a másik csapatok is ugyanígy vannak.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés