Hirdetés
Európa

A DVTK volt a nyitó nap legjobbja:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán rendezték a női kosárlabda Euroliga 2023/2024-es selejtezőinek első mérkőzését. A DVTK HUN-Therm, a Sepsi-SIC és a KGHM BC Polkowice várja előnyből a jövő heti visszavágókat. Statisztikai visszatekintés.

A DVTK HUN-Therm 63-48-as győzelmet aratott a London Lions otthonában. Végül az a kedvező forgatókönyv valósult meg, hogy a 11 új játékost szerződtető londoni gárda nem tudott érdemben profitálni a magasan jegyzett igazolásaiból. Lényegesen egységesebb csapat benyomását keltette a DVTK. Kifejezetten hatékonyan, szervezetten védekeztek Völgyi Péter tanítványai. Önmagában az a tény, hogy 48 ponton tartotta riválisát a magyar csapat, sok mindent elmond.

Támadásban is elkapta a ritmust a DVTK. Végül az egész játéknap, tehát a három mérkőzés hat csapatának legjobb mezőnyszázaléka (22/58 – 37.9%), legtöbb gólpassza (20), legkevesebb kapott és legtöbb dobott pontja is a mieinké lett, ahogy a legtöbb tripla is. Nyilván minden párharcban az alacsony mezőnymutatók még a szezon korai szakaszának szólnak, de a csapatteljesítményt dicséri, hogy egyedüliként a DVTK érte el a 20 gólpasszos lélektani határt. Ráadásul a második legtöbb szerzett labda is a DVTK-nál szerepel, míg az ellenfele eladott labdái után a magyar csapat érte el a hat selejtezős gárda közül a legtöbb pontot.

A mérkőzésen legtöbbet a Kaila Charles, Aho Nina, Lelik Réka, Darcee Garbin, Milica Jovanovic ötössel szerepelt a DVTK. Ez a felállás a teljes találkozóra vetítve összesen 13 perc 25 másodpercet volt együtt a pályán. Azt az időszakot, amikor ők játszottak, összességében 27-13-ra nyerte a DVTK és a 22 mezőnykísérletből 8 sikeres volt. Ana Tadic játékára még nem számíthat a szakmai stáb, de klasszikus center nélkül is sikerült megnyerni a lepattanócsatát és limitálni a hátrányt a festékben. Talán kisebb figyelmet kapott, de Toman Petra visszatérését is ki kell emelni. Hosszú kihagyás után játszhatott ismét. Értékes 9 perc 14 másodpercet töltött a pályán és vele a hazai mozgástere bővülhet a DVTK-nak.

Fotó: FIBA.Basketball

Amit a DVTK meg tudott tenni, hogy idegenben is jelentős előnyt épített fel és tartott meg, addig a másik két selejtezőben a házigazda nagyot mentett. A Sepsiszentgyörgy otthonában 12 perccel a vége előtt 47-39-re vezetett a TTT Riga, mely összesen 15 (!) büntetőt hibázott, ami a maga kategóriájában szintén rekord szerdáról. Innen végül 20-7-es sorozattal zárta a meccset a Sepsi. Borislava Hristova 20 pontja és Betty Mununga 15 lepattanója egyértelműen kulcs volt.  Magyar szemmel öröm látni Gereben Lívia közel 32 percét 5 pontját, 6 lepattanóját és 4 gólpasszát. Hiába a Rigáé a legtöbb szerzett labda

A Polkowicének meg nagyobb lehet a hiányérzete, hiszen ők 51-40-re mentek 7 perc 46 másodperccel a találkozó vége előtt a Besiktas otthonában. Innen mentette 58-57-re a mérkőzést a török alakulat. Rendkívül sok hiba és pontatlanság jellemezte ezt a találkozót. Mindkét gárda 21 mezőnykosarat értékesített, de ehhez 65, illetve 67 kísérletre volt szükségük. Hiába Dragana Stankovic és Nika Baric eredményes játéka, a Fraser-Collier kettős plusz minőségi hozzájárulása nélkül nagyon komoly gondban lehet akár a bajnokságban, akár nemzetközi porondon a Polkowice. A Besiktasnál Jovana Nogic folytatta remeklését, de kiemelést érdemel, hogy Krivacevic Tijana eredményesen mutatkozott be: 30 perc alatt 12 pont és 9 lepattanó került a statisztikai lapjára.

A visszavágókat jövő héten szerdán rendezik a kiemelt együttesek otthonában. Addig minden csapatban még egy hét közös munka lesz, de a DVTK pozíciója mindenképpen bizakodásra adhat okot. A másik két párharc viszont még inkább nyitott. Egyértelmű favoritot is nehéz meghatározni.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés