Hirdetés
Európa

A Famila Schio nyerte az Olasz Kupát 2024-ben – Juhász Dorka értékes sikert ünnepelhetett

Umana Reyer Venezia - Famila Wuber Schio 68-81 (20-17, 18-29, 21-22, 9-13)

Frecciarossa Final Four Coppa Italia Serie A1
Torino, Pala AlpiTour

Umana Reyer Venezia: Villa 8, Makurat 3/3, Fassina 4, Shepard 12, Kuier 16/12. Csere: Berkani 10/6, Gorini 2, Pan, Cubaj 13.

Famila Wuber Schio: Juhász 4, Verona 11/3, Guirantes 16/3, Parks 25/12, Keys 9/3. Csere: Bestagno 12/9, Sottana 4, Sivka, Crippa.

Fotó: Elio Castoria – LBF

Hirdetés

A Famila Schio, Juhász Dorkával a soraiban, magabiztos győzelemmel védte meg a címét az Olasz Kupában. Az együttes fennállása során 15. alkalommal hódította el a trófeát, miután a vasárnapi fináléban 81-68-ra múlták felül a Reyer Veneziát.

Mint ismert, a Reyer Venezia kiemelkedő szezont fut idén. A teljes szezonban mindössze egyetlen vereségük van. Ezt januárban éppen a Famila Schiótól szenvedték el. Az olaszok jelenlegi legeredményesebb csapata eközben hullámzóan teljesít idén, de egy olyan rutinos gárdát, mint a Schio, soha nem szabad leírni és ezt bizonyították a vasárnap délutáni torinói döntőben is.

A mérkőzést a Schio kezdte jobban, az első percekben pár pontos előnyre tettek szert. A Reyer azonban 14-9 után 11-3-as sorozattal zárta az első negyedet és így 20-17-re vezettek. A második szakaszban egészen 34-30-ig őrizte előnyét a velencei alakulat. A félidő utolsó három-négy perce azonban a Schiónak sikerült jobban és azóta már tudjuk,  hogy ez döntőnek is bizonyult. Juhász Dorkáék egészen pontosan 16-4-es sorozatot mutattak be és így a nagyszünetben 46-38-ra mentek.

A félidei statisztikai is árulkodónak bizonyult. Az első 20 percben a Schio a 37 kísérletéből 19-et értékesített mezőnyből, a Reyer 29-ből 13-at. A Schiónál a 14 pontos Robyn Parks volt a legeredményesebb, de összesen 7 pontszerzőt jegyezhettünk fel. A lepattanókban 21-13-ra vezettek és még lehetne ragozni a szerzett labdákban, gólpasszokban kirajzolódó fölényt. Egy biztos volt, hogy a harmadik negyed első pár perce ilyen előzmények után meg fogja mutatni milyen döntőnk lesz.

Meg is mutatta: a Schio ott folytatta, ahol abbahagyta. Robyn Parks triplát értékesített, Arella Guirantes pedig két kiváló villanással duplákat. Kinyílt az olló, a különbség 15 pontra hízott. A Reyer Venezia mindent megtett, hogy mérkőzésben maradjon. Többször bejöttek 10 pont alá. Rögtön az első ilyen alkalommal George Dikeoulakos időt is kért és megnyugtatta tanítványait. Összességében magabiztosan menedzselte előnyét a címvédésre hajtó együttes. A záró szakasznak 68-59-ről vágtak neki a felek.

A negyedik negyed elején még egy nagy hajrába kezdett a velencei gárda. A finn Awak Kuier triplája után 68-64-re szépítettek. Ekkor a játékvezetők is főszereplők lettek vitatható ítéletekkel, aminek Juhász Dorka is elszenvedője volt. A Schiót azonban nem lehetett kizökkenteni. Amikor hat perccel a vége előtt visszaállt a 10 pontos differencia (74-64), eldőlni látszott a finálé. Az utolsó két percbe már újra 15 pontos különbségről érkeztünk. Magabiztosan tartotta előnyét a Schio és megérdemelten hódította el a trófeát.

Robyn Parks 25, Arella Guirantes 16 ponttal zárt a győztes gárdában. Parksot a finálé MVP-jének is megválasztották. A velenceiek legeredményesebbje a 16 pontot és 9 lepattanót jegyző Awak Kuier volt.

Juhász Dorka 29 percet töltött a pályán, 4 pontot, 9 lepattanót és 2 gólpasszt rögzítettek a statisztikai lapjára a Schio sikere alkalmával.

Fotó: Elio Castoria – LBF

Hirdetés