Hirdetés
Magyarország

A Famila Schio vendége lesz a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A 2021-es esztendő utolsó Euroliga játéknapján a Sopron Basket a Famila Schio vendége lesz. Az olaszországi találkozó előtt Laczka Miklóst, a Sopron Basket másodedzőjét kérdeztük.

December 21., kedd
19:30 Famila Schio – Sopron Basket
Schio, Palazzetto Livio Romare
Játékvezetők: Mendoza Holgado, Alcaraz Moreno, Maret (Kamnikar)

A Sopron Basket szombaton 77-50-re múlta felül a Vasas Akadémiát a bajnokság 12. fordulójában. A félidőben 45-35 volt az állás. Ezt követően alakult ki a végeredményben megjelenő nagyobb differencia.

“A meccs elején fel tudtunk pörögni, viszont amikor elkezdett egy kis előnyünk lenni, sokat hibáztunk. Ezt a Vasas ki is használta. Ennek az eredménye, hogy a félidőre csak 10 pont különbség lett. Ez betudható annak is, hogy egy nap volt a két mérkőzés között, mivel csütörtök-szombat ritmusban játszottunk. Ezzel együtt nyilván szeretnénk egy magasabb szintet képviselni ennél. Az is látszódott, amit a mérkőzés előtt mondtam: a Vasas szépen ki tudja használni az ellenfele hibáit. Utána a második félidőben jó kosárlabdát játszottunk, sikerült egy magasabb fokozatba kapcsolni.” – tekintett vissza Laczka Miklós.

A Sopron Basket a második félidőben 15 pontot engedélyezett a Vasasnak, ami ismét a védőmunkát dicséri. “Ez az, aminek az alapnak kell lennie és amiben meg kell próbálni ugyanazt a szintet hozni. Most az Euroliga mérkőzésen is nagyon komoly védekezésre lesz szükségünk.” – tette hozzá a soproniak másodedzője.

A keddi ellenfél a Famila Schio kétarcú csapat benyomását keltette. A sikeresen megvívott selejtező után a szezon elején három csoportmeccset elveszítettek. Ezt követően viszont verték a két török topcsapatot, a Fenerbahcét és a Galatasaray-t, a Dinamo Kurszkot, illetve a Basket Landes együttesét.

“Talán azért lehet jellemző rájuk ez a kétarcúság, mert azon túl, hogy ott van náluk Sandrine Gruda és onnan tud hozni pontszerzésben, lepattanóban egy jó átlagot, az jellemző rájuk, hogy nagyon sok jó külső dobó játékossal rendelkeznek és leginkább erre a fegyverre is támaszkodnak. Mondhatom azt, hogy törvényszerű, amikor vannak olyan napok, hogy nem tudnak olyan könnyen dobóhelyzetet kialakítani. Ez múlhat rajtuk is, az ellenfelükön is. Egész egyszerűen egy olyan csapat, amelyik ilyen mértékben a külső dobásokra támaszkodik, az biztosan tapasztal hullámvölgyet támadójátékban.” – mondta Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az előző gondolatot erősíti az a statisztikai mutató is, hogy a triplák mezőnyszázalékát tekintve a Fenerbahce mögött a második az Euroliga rangsorában a Schio.

“Óriási potenciállal rendelkezik ez a csapat támadásban.” – erősítette meg Laczka Miklós. “Nehéz őket megállítani, főleg hazai pályán nagyon erősek és veszélyesek. Kitija Laksa, Giorgia Sottana, Kim Mestdagh, Diamond DeShields hatékony külső dobók, kiváló egyéni képességekkel rendelkező játékosok. A támadójátékuk is ezt próbálja meg előtérbe helyezni. Rengeteg labda nélküli mozgással játszanak és ezek a jó külső dobók folyamatosan veszélyesek.”

Egy másik statisztikai mutató, a lepattanó. Abban negyedik a Schio az USK Praha, az UMMC Jekatyerinburg és a Fenerhabce mögött. Laczka Miklós arra hívta fel a figyelmünket, hogy ez nem csak az extra szezont futó Sandrine Gruda (14.6 pont, 10 lepattanó) teljesítményének tudható be.

“Náluk játszik a WNBA Draft első választottja, Charli Collier, illetve Olbis Andre, Jasmine Keys is olyan játékosok, akik mindig jó energiával kezdenek vagy szállnak be. Ezt mi is megtapasztalhattuk ellenük, hogy amikor volt egy kisebb előnyünk, akkor Andre támadólepattanóiból kaptunk kosarakat kulcshelyzetekben vagy éppen az készítette elő azokat a kosarakat, amivel mindig fel tudtak jönni. Összességében is egy komplett csapat a külső dobókkal, a jól lepattanózó játékosokkal és a kiegészítő emberekkel. Például egy Francesca Dottót meg sem említettem, aki az olasz válogatott kezdő irányítója.” – hangsúlyozta a soproniak másodedzője.

A Schio múlt héten 65-55-re kapott ki Gironában Charli Collier és Giorgia Sottana nélkül.

“Collier-nek és Sottanának is sérülése van. Úgy készülünk rá, hogy játszani fognak. Amire még felhívnám a figyelmet, hogy az őszi soproni mérkőzéshez képest csatlakozott a Chicago Sky csapatával WNBA-bajnok Diamond DeShields a keretükhöz. Mi is többen lettünk azóta a meccs óta. Azt olyan felállásban játszottuk, amikor még bőven a sérültek és a későn érkezők nem léptek pályára. Az akkor óriási fegyvertény volt, hogy abban a felállásban nyerni tudtunk. Most is az lenne, mert idegenben játszunk, hiába vagyunk több emberrel a rotációban.” – hangsúlyozta Laczka Miklós.

Ősszel egy kiemelkedő hangulatú találkozón 67-58-as soproni siker született.

“Valóban, az egy sokáig emlékezetes mérkőzés mindenki számára, aki ott volt. Nagyon sok mindent ki lehet emelni, akár extra egyéni teljesítményeket, például Határ Bernadettét, komoly külső dobásokat Fegyverneky Zsófiától, támadó idő lejáros hármasokat. Ahogy mondtad, óriási hangulat volt a csarnokban. Olyan, amit ritkán tapasztal meg az ember.” – idézte fel az októberi sikert a soproniak másodedzője.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az ünnepek miatt egy szokatlan hétfő-keddi Euroliga fordulót láthatunk. Vannak csapatok, akik játszottak a hétvégén, ilyen a Sopron is. Ezen felül többen halasztottak, vannak akik önszántukból, van, ahol a felfutó járvány okozott nehézséget. A Schio sem lépett pályára a hétvégén. Később vívják meg a Reyer Veneziával a bajnoki csúcsrangadót. Zárásul feltettük a megválaszolhatatlan kérdést Laczka Miklósnak, hogy mi a jobb: lendületben maradni vagy pihenni.

“Ez mindig nehéz kérdés. Biztos, hogy sokat kivett volna belőlük az a rangadó. Nekik így az egy előnyük lehet, hogy nem játszottak. Tudták pihentetni azokat, akik sokat töltöttek a pályán eddig. A sérültek ebben a pár napban vissza tudtak térni az edzésekhez. Mi játszottunk és nagyon reméljük, hogy ebben az erőltetett menetben még egy nagy erőfeszítést ki tud adni magából a csapat. Mindenki tudja, hogy ez egy fontos meccs. Bízom benne, hogy az akarással és a küzdéssel nem lesz probléma.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés