Hirdetés
Archivum

A favoritoknak meg sem kellett izzadniuk:

:

Hirdetés

A nõi kosárlabda világbajnokság elsõ játéknapján nem lettünk okosabbak. A nagy esélyeseknek meg sem kellett izzadniuk, míg a kicsik Kanada kivételével nem tudtak kellemetlen perceket szerezni riválisaiknak. Reakciók a csütörtöki játéknapról.
 

Az A csoportban Fehéroroszág egy kis megingástól eltekintve összességében magabiztosan verte Kínát. A találkozó után Anatolij Bualszkij mester elsõsorban arra panaszkodott, hogy Kínáról semmilyen információjuk nem volt.

„Nagyon keveset tudtunk errõl a kínai csapatról, de a pekingi szereplésükre jól emlékeztünk. Nehéz meccsre számítottam, még akkor is, ha az olimpiai keretük jelentõsen átalakult.” – mondta a fehérorosz szakember.

Leucsankáék sikerének a kulcsa a hatékony lepattanózás volt, ebben a mutatóban 46-33-ra diadalmaskodtak. A kínaiak tõlük szokatlanul gyengén dobtak, 38 kísérletük volt duplából és csak 14 ment be.

A négyes másik találkozóján Kanada három negyeden át szorongatta Ausztráliát. A címvédõnél nem játszott a hátát fájlaló Penny Taylor, de az ausztrálok gyengébb játékára ez sem mentség. Carrie Graf, vezetõedzõ nem véletlenül igen szûkszavú volt. „Gratulálok Kanadának! Azokat az erényeket csillogtatták, mint régen Ausztrália, kemény, fizikális kosárlabdát láttunk tõlük…” – mondta az edzõnõ.

A kanadai edzõnõ, Allison McNeill, ellenben büszke volt csapatára. „Nagyon büszke vagyok a játékosaimra! A legutóbbi VB keretünkbõl hárman maradtak, szinte teljesen új csapatot kellett építeni. Fiatalok vagyunk és szép jövõ elõtt áll a keret. Az egyik újoncomat a Notre Dame-ból Lauren Jackson faultolta, ami után két büntetõt dobhatott. Nem is kell többet mondani arról, hogy mekkora élmény számunkra ez a torna.”

A B-csoportban az Egyesült Államok 99-73-re ütötte ki Görögországot. Ezzel Geno Auriemma is átesett elsõ tétmeccsén az amerikai kispadon.

„Nagy kihívás egy világbajnokság, egészen más ez, mint a UCONN-nál dolgozni. Ott csak a connecticut-i embereket érdekli, hogy mit játszunk. Most pedig az egész ország a munkámat figyelte. Jobban izgultam, mint a bajnoki döntõ elõtt.” – elevenítette fel a csütörtöki meccsel kapcsolatos érzéseit Auriemma.

McCoughtry-ék a 44-19-re megnyert lepattanó harcnak köszönhették a fölényes sikert. „Az amerikai egy remekül összerakott csapat. Mind támadásban, mind védekezésben extrák. Mindent megpróbáltunk, váltogattuk a védekezést, de lehetsz bármilyen jó védõ, ha ilyen csúnyán elbukod a lepattanó harcot, nem nyerhetsz. Pénteken a franciák ellen az elsõdleges feladatunk lesz, hogy több lepattanót szedjünk.” – mondta Kostas Missas, görög szövetségi kapitány.

A C-csoportban ismételte magát a történelem. Dél-Korea a pekingi olimpia nyitómeccséhez hasonlóan legyõzte Brazíliát.

„Tudtuk, hogy ha szoros végjáték kerekedik a meccsen, akkor veszíthetünk, ahogy ez meg is történt. Dél-Korea egy kellemetlen ellenfél, nem volt kiegyensúlyozott a játékunk, támadásban sokat hibáztunk és a zónájuk megzavart minket. Eladtunk 19 labdát és botrányosan dobtunk. Szerencsére, holnap egy új nap kezdõdik.” – értékelt Carlos Colinas, brazil szövetségi kapitány.

A Spanyolország – Mali találkozó Sancho Lyttle miatt maradt emlékezetes. A honosított játékos 13 ponttal és 7 lepattanóval mutatkozott be választott hazája színeiben.
 

„Ez egy különleges nap volt számomra. Most mutatkoztam be a spanyol válogatottban és életemben most játszottam elõször világbajnokságon. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyerni és ehhez én is érdemben hozzá tudtam tenni. Azt hiszem, én vagyok a hiányzó láncszem ebben a csapatban. A palánk alatti játékunk erõsítése miatt kaptam lehetõséget.” – mondta Lyttle.

A D-csoportban a házigazda csehek halvány játékkal, de gyõzelemmel mutatkoztak be. „Nagyon fontos számunkra, hogy gyõzelemmel indítottuk a tornát. Nagyon idegesek voltunk, ekkora közönség elõtt még nem játszottunk és ilyen hosszú felkészülési idõszak után mindig nehéz az elsõ tétmeccs.” – kereste a gyenge produkció okait Viteckova.
 

A négyes másik találkozóján az oroszok átgázoltak japánon. Az összecsapáson a négy évvel ezelõtti döntõs 62 lepattanót szedett, míg Japán legjobbjai csak 28-at. „Sok dobásunk volt második esélybõl. Elégedett vagyok, a lányok tökéletesen megvalósították azt, amit megbeszéltünk.” – értékelt Borisz Szokolovszkij mester.

Hirdetés