Hirdetés
Archivum

A fehéroroszok legyõzték az oroszokat:

:

Hirdetés

A küzdõs kosárlabdát bemutató britek megszorongatták az esélyesebbnek tartott Litvániát az E-csoport elsõ mérkõzésén. Algirdas Paulauskas válogatottja csak az utolsó percben tudta behúzni a gyõzelmet. A nap második találkozóján a harmadik negyedben nyújtott kiemelkedõ teljesítményüknek köszönhetõen a fehéroroszok 11 ponttal verték Oroszországot. Három negyed után a törökök még vezettek a csehek ellen, majd érvényesült a papírforma. Összefoglaló csütörtökrõl.

NYILATKOZATOK     FOTÓK

EB 2011 – Középdöntõk – E-csoport


Elizgulták a britek

Elõzetesen finoman szólva sem okozott álmatlan éjszakát a Nagy-Britannia-Litvánia összecsapás, mégis egy nagyon jó kis mérkõzés kerekedett belõle. Az esélytelenebbnek tartott britek az utolsó másodpercekig nyílttá tették a csatát a nagyobb kosárlabda kultúrával rendelkezõ, de pontatlanul játszó litvánok ellen.

Már az elsõ negyedben kiderült, hogy nem lesz egy könnyû menet ez a litvánoknak. A britek szívós játékukkal nem engedték, hogy Algirdas Paulauskas együttese felvegye a ritmust. Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, 10 perc után 1 ponttal vezettek a britek. Ez a különbség a szünetre 2 egységre hízott. A briteknél a végül 19 pontos Page és a 14 pontos Leedham domináltak támadásban, miközben a litvánoknál csak a rutinos Bimbaite-nál volt jó helyen a játékszer.

A harmadik negyed elején a szigetország legjobbjai 6 pontra léptek el és 40-34-nél labdájuk volt egy nagyobb elõnyhöz is, de nem tudtak élni a lehetõséggel. Ezt követõen a litvánok egy 8-0-s futással 40-42-re fordítottuk. Hihetetlenül hullámzó játékot láthatott a bydgoszcz-i publikum, ahol a sok hiba mellett, elsõsorban a britektõl váratlanul szép megoldásokat is láthattunk. A harmadik negyed végén Tom Maher esélytelenebbnek tartott válogatottja még mindig 1 ponttal vezetett.

A negyedik szakaszban 56-50-nél és 61-55-nél is hat ponttal jártak elõrébb a britek. A litvánok azonban, bár nem játszottak jól, de nem adtál fel és az utolsó 3 percre 63-62-re zárkóztak fel. Itt befagyott az eredmény és Page-ék többször is támadhattak, hogy növeljék a differenciát, de ekkor kijött a rutintalanságuk. Gyakorlatilag elizgulták a végjátékot Tom Maher lányai. 44 másodperccel a lefújás elõtt Sulciute büntetõivel fordítottak a litvánok. Még 16 másodperccel a vége elõtt is támadhattak a gyõzelemért a britek, de ekkor Page kezébõl kiesett a labda. A vége 63-64 lett.


Eredmény

Nagy-Britannia Litvánia 63-64 (15-16, 17-14, 17-18, 14-16)


A harmadik negyedben a fehéroroszok kiütötték az oroszokat

A csütörtöki játéknap nagy rangadóját Fehéroroszország és Oroszország játszotta. A két gárda legutóbb a csehországi világbajnokság negyeddöntõjében találkozott és akkor a fehéroroszok kisebb meglepetésre kiütötték az oroszokat. Elérkezett a visszavágás ideje?

Pontszegény elsõ félidõt produkált a két együttes. Az elsõ negyedben az oroszok ragadták magukhoz a kezdeményezést és 4-6 pontos elõnyüket sokáig õrizték is. 10 perc játék után Stepanova büntetõivel 10-14-re mentek Borisz Szokolovszkij tanítványai.
 

Az elsõ szakaszban sok dobást hibázó fehéroroszok a folytatásra rendezték a soraikat támadásban, aminek köszönhetõen 16-16-nál utolérték nagy riválisukat. 18-18-nál alig 4 perc volt vissza, amikor Likhtarovich sportszerûtlen hibája után akadt egy pillanat, ahol lélektani elõnybe kerülhettek volna az oroszok, de ebbõl a szituációból csak 2 pontot csináltak. A szünetre sem tudtak ellépni Stepanováék, mivel Leuchanka duplája után csak 1 ponttal jártak elõrébb.

A nagy fordulatot a harmadik etap hozta. Egy határozott, jó döntéseket hozó és remek támadásokat vezetõ fehérorosz csapat futott ki a pályára. Az oroszok pedig sorra szórták el a labdákat, amit Marchankáék könyörtelenül kihasználtak és a harmadik etap felénél már 7 ponttal vezettek. A negyed végjátékából is a világbajnoki negyedik helyezett jött ki jobban. 43-38 után Arteshina sportszerûtlen hibát vétett egy kakaskodásnál, melybõl 5 pontot csináltak Anatoli Buyalski lányai és ezzel 48-38-ra léptek el. 30 perc után 50-40 állt az eredményjelzõn.
 

A negyedik szakaszban nem változott a játék képe. Az oroszok próbálták fokozni a tempót, de csak Stepanova volt veszélyes a gyûrûre, miközben társai minden létezõ ziccert kihagytak. Ebben a játékrészben a fehéroroszok maximálisan kézben tartották a mérkõzést. Az oroszok 50-44-nél egyszer felzárkóztak, de ezt követõen Dureika bevágott egy triplát, majd Trafimava labdaszerzés után ziccerbõl volt eredményes. Az ekkor kialakult 11 pontos különbség pedig érdemben már nem változott, így a vége 62-51 lett.

A gyõztes csapat legjobbja Yelana Leuchanka dupla-duplát ért el 10 ponttal és 11 lepattanóval. Érdekesség, hogy mind a 10 fehérorosz játékos, aki pályára lépett pontot szerzett a mérkõzésen. Az oroszoknál a 12 pontos Stepanova mellett Danilockhina és Korstin dicsérhetõ valamennyire. Anatoli Buyalski csapata ezzel a sikerrel kivívta a negyeddöntõs szereplés lehetõsõgét.


Eredmény

Fehéroroszország – Oroszország 62-51 (10-14, 14-11, 26-15, 12-11)

A törökök megizzasztották a cseheket

A nap a Törökország-Csehország mérkõzéssel zárult, melyen a vb-ezüstérmes csehek tûntek a favoritnak, ugyanakkor a török együttesnek nyernie kellett, hogy életben tartsa negyeddöntõs álmait.

Úgy indult az elsõ negyed, hogy könnyedén érvényesül a papírforma. A játékrész második felében 7 ponttal megléptek a csehek. A második negyedben sem változott érdemben a játék képe, 16 perc után 16-26-nál Lubor Blazek alakulata magabiztos elõnyt tudhatott magáénak. A szünet elõtti percekben egy 6-0-s futással azonban 22-26-ra szépítettek a csehek.
 

A pontszegény találkozón a harmadik negyedben kisebb fordulat következett be, Palazoglu triplája után 28-28-nál utolérte ellenfelét az esélytelenebbnek tartott alakulat. A törökök a vezetésért is támadhattak, de ez nem jött össze, majd Bortelová egy triplával újra elõnyhöz jutatta a cseheket. Az elõny nem tartott ki a negyed végéig, Nevlin utolsó másodperces pontjával a törökök 30 perc után 37-36-ra vezettek.

A negyedik negyedben valamennyire helyreállt a világ rendje. A nem éppen meggyõzõ csehek két triplával nyitottak és ezzel lépéselõnybe kerültek. Egyszer még 1 pontra feljöttek Yilmazék, de ennél több nem volt bennük ezen az estén. Az utolsó 2 percbe fordulva már 10 pontos differenciát jegyezhettünk fel és ezt a lefújásig csak megfelezni tudták Ceyhun Yildizoglu tanítványai.

A mérkõzés hõse a cseheknél a 19 pontos és hibátlanul célzó Elhotova volt.


Eredmény

Törökország – Csehország 51-56 (12-18, 10-8, 15-10, 14-20)


Az E-csoport állása

1. Csehország 3/0 6
2. Litvánia 3/0 6
3. Fehéroroszország 2/1 5
4. Oroszország 1/2 4
5. Törökország 0/3 3
6. Nagy-Britannia 0/3 3

Hirdetés