Hirdetés
Archivum

A fehéroroszokkal egy csoportban a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Münchenben megtartották a 2013-as nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõjének sorsolását. A magyar válogatott felemás csoportba került, a világbajnoki negyedik fehéroroszokon kívül verhetõ ellenfelekkel találkoznak a mieink.

A vasárnap déli órákban rendezett sorsoláson eldõlt, hogy a magyar válogatott az „A” jelû csoportba került, ahol Fehéroroszország, Izrael, Ukrajna és Portugália lesznek a riválisok. Az öt gárdából a csoport elsõ két helyezettje kvalifikálja magát a 2013-as kontinenstornára.

A riválisok erõsségét nézve elmondható, hogy vegyes érzéseink lehetnek. A Jelena Leucsanka nevével fémjelzett világbajnoki negyedik fehéroroszokat talán senkinek sem kell bemutatni, de a többi ellenfél messze nem tekinthetõ érinthetetlennek. Az idei EB-n is résztvevõ gárdák közül a fehéroroszok mellett a második kalapból Izrael válogatottját kaptuk. Liron Cohenék a lengyelországi kontinenstornát három vereséggel zárták és így nem jutottak tovább az elsõ csoportkörbõl.

Az ukrán nemzeti csapatot is jól ismerhetjük, mert júniusban a soproni Európa-bajnoki pótselejtezõn az akkor még Székely Norbert által irányított magyar válogatott 12 ponttal nyerni tudott ellenük. Portugália pedig az azóta már felszámolt B-divízióban vitézkedett az utóbbi években.

A 2013-as Európa-bajnokságra hat csapat alanyi jogon kvalifikálta magát. A címvédõ Oroszország mellett az olimpiai selejtezõre készülõ Törökország, Franciaország, Csehország és Horvátország, illetve a házigazdaként szintén olimpiai résztvevõ brit válogatott helye már biztos a franciaországi kontinenstornán.

A fennmaradó 10 helyért 25 csapat száll versenybe. A nemzeti válogatottakat négy darab 5 és egy darab 6 csapatos csoportba sorsolták. A selejtezõket június 13. és július 14. között bonyolítják le és minden csoportból az elsõ két helyezett kvalifikálja magát a kontinenstornára. A pótselejtezõk rendszerét eltörölték.


A csoportok beosztása

A-csoport: Izrael, Fehéroroszország, Portugália, Ukrajna, MAGYARORSZÁG
B-csoport: Lengyelország, Montenegró, Svájc, Észtország, Szerbia
C-csoport: Szlovákia, Litvánia, Szlovénia, Belgium, Hollandia
D-csoport: Németország, Spanyolország, Svédország, Románia, Bulgária
E-csoport: Görögország, Lettország, Luxemburg, Finnország, Olaszország
 

Hirdetés