Hirdetés
Archivum

A Fenerbahce 30-40%-al csökkenti költségvetését:

:

Hirdetés

A Fenerbahce a hivatalos felületein közzétette a 2018/2019-es szezonértékelését. Ebben Metin Sipahioğlu, a török óriásklub nõi kosárlabdaért felelõs elnökségi tagja elemezte az elmúlt évadot és kitért a tervekre is. A legfontosabb, hogy 30-40%-al csökkentik a költségvetést.

Fotó: fenerbahce.org

Fotó: fenerbahce.org

A Fenerbahce-nál a szezon elõtt mindhárom hazai trófea (Bajnokság, Török Kupa, Elnöki Kupa) elhódítása, illetve az Euroliga Final Four elérése volt a cél. A sportvezetõ ebbõl a szempontból nem volt maradéktalanul elégedett. Hazai porondon az Elnöki Kupát nem tudták elhódítani. Nemzetközi színtéren pedig egymást követõ második évben maradtak le az Euroliga Final Four-ról. „Ha megnézzük a játékoskeretre fordított költségvetésünket, akkor ennek a csapatnak a Final Four-ban kellett volna szerepelnie. Egyetlen dolgot akartunk elkerülni feltétlenül idén, az pedig, hogy lemaradjunk a Final Four-ról. Ezt nem sikerült elérni.” – összegzett Metin Sipahioğlu.

A sportvezetõ az új évad céljainak felvezetését azzal kezdte, hogy szerinte a török nõi klubkosárlabdázás egy fenntarthatatlan spirálba került és meglátása szerint a klubok sorra költekezik túl magukat. Messze meghaladják a kiadások a bevételeket, így eladósodnak a csapatok. „A nõi kosárlabda nagyon fontos érték a klubunk számára. A Fenerbahce mindig is a török nõi kosárlabdázás egyik motorja volt. Ezt a szerepünket szeretnénk megtartani. Versenyben szeretnénk lenni a bajnoki címért, a kupáért és olyan csapatot építenénk, ami a lehetõségeihez képest a legtovább juthat az Euroligában. Nem fogunk visszább venni ezekbõl a célokból. Hangsúlyozom azonban, hogy fenntarthatatlan a következõ évadban a nõi kosárlabda csapat költségvetése. Legalább 30%-al, de inkább 40%-al csökkentenénk a kiadásainkat.” – nyilatkozta a klub honlapjának a Fener elnökségi tagja.

Fotó: fenerbahce.org

Fotó: fenerbahce.org

A következõ szezon keretének kialakítását tekintve Metin Sipahioğlu elmondta, hogy a legfontosabb cél: hosszan fenntartható mederbe terelni a csapatot. Ehhez a rendelkezésre álló erõforrások hatékonyabb felhasználását ígérte. Az elsõdleges feladat, hogy kialakuljon egy olyan fiatal mag, akik hosszú szezonokon át elkötelezettek a Fenerbahce mellett és lehet rájuk építeni.

„Egy olyan generáció kialakítására van szükség a felnõtt csapatnál, akik évekig mellettünk lesznek. Ennek érdekében fiatal török játékosokat fogunk igazolni. Többeket kiszemeltünk már és felvettük velük a kapcsolatot. Az kell mondanom, hogy legalább olyan fontosak lesznek idén a fiatal igazolások, mint a sztárok. Szeretnénk egy egészséges elegyet kialakítani a rutinosak és a fiatalok között.” – mondta a sportvezetõ, majd hozzátette: „Folytatjuk tapasztalt „nagy nevekkel” is, akik minõségi játékosok lesznek. A cél, hogy a tehetségek, a sztárok és a meglévõ rutinosabb játékosok egy mûködõ egységet alkossanak, mindezt az idei kiadások 30-40%-os csökkentése mellett.”

A Fenerbahce elnökségében a nõi kosárlabdáért felelõs Metin Sipahioğlu általánosságban a török kosárlabda kapcsán úgy látja, hogy sokkal erõsebb fiatal hazai magokra lenne szükség a kluboknál. „Nagyon komoly értékeink vannak a fiatalok között és ezeket a lépéseket az érdekükben is meg kell tenni. Minden más esetben az eredményesség csak drága igazolásokkal tartható fenn, aminek nincs gazdasági realitása. Mi ezt most meglépjük. Ezen elvek alapján fogunk építkezni az elkövetkezendõ idõszakban.” – zárul a klub évértékelõje.

Hirdetés