Hirdetés
Magyarország

A Fenerbahce együttesével vív Euroliga csoportrangadót a Sopron:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton 19 órától a Sopron Basket vendége a Fenerbahce Safiport lesz. Az Euroliga B-csoportjának csúcsrangadója előtt Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a várakozásairól.

Január 29., szombat
19:00 Sopron Basket – Fenerbahce Safiport
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Jelena Tomic (Horvátország), Paulina Gajdosz (Lengyelország), Amel Dahra (Franciaország), Ales Kamnikar (Szlovénia)

A Sopron Basket szerdán 73-44-re győzte le a Galatasaray-t. A soproniak a 28-12-es második negyeddel hagyták állva riválisukat. Ezt követően pedig a második félidőben mindössze 18 pontot engedélyeztek a riválisuknak.

„Az első öt percet leszámítva nagyon jól működött a védekezésünk. Jó besegítéseink voltak. Azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Fel tudtuk venni fizikalitásban velük a kesztyűt. Ez volt az alapja a győzelmünknek. Ehhez pedig hozzájött az, hogy ennek is köszönhetően tudtunk gyors támadásokat vezetni, rendezetlen védelem ellen jó akciókat bemutatni. Összességében egy kiváló csapatjáték eredményezte a győzelmet.” – tekintett vissza a szerdai sikerre Laczka Miklós.

A soproni csapatban kilenc pontszerzőt regisztrálhattunk. Sitku Zuzsanna is megszerezte első pontjait az Euroligában. A kurszki és az albertirsai mérkőzéshez hasonlóan kiválóan megoszlottak a terhek.

„Ez egy nagyon fontos dolog és azért lényeges, mert amikor ezek a fiatalabb játékosok is minőségi perceket tudnak hozni a padról stabil játékot mutatva, akkor ez nagyon sok terhet levesz a többiek válláról. Az edzői stáb munkáját is megkönnyíti az, hogy nem hezitálva vagy bármiféle rossz érzéssel lehet pályára küldeni a fiatalabb játékosokat. Van feléjük egy bizalom, hogy meg fogják állni a helyüket.” – hangsúlyozta Laczka Miklós, akinek felvetettük, hogy ebben a szezonban ilyen tekintetben is lépett előre a Sopron Basket.

„Ezt mi is így gondoljuk.” – erősítette meg a csapat másodedzője. „A kényszerűség szülte kihívások erre ráerősítettek. Azzal együtt, hogy mi is tudatosan készültünk, tehát célként meg volt fogalmazva, másrészt a játékosok részéről megtörtént az a munka, ami ehhez szükséges.”

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

A Fenerbahce az évad elején három mérkőzést veszített. A válogatott szünet óta azonban veretlen az Euroligában. Igazolják a teljesítményükkel, hogy a szezon előtt miért tekintettek a csapatukra sokan a Jekatyerinburg elsőszámú kihívójaként.

„Az volt a meglepetés, amit a szezon elején láttunk és ez a realitás, ami most történik. A Fenerbahce szerintem az Euroliga két legjobb csapata közül az egyik. Ők egy külön kategóriát képeznek a Jekatyerinburggal.” – hangsúlyozta Laczka Miklós. „Mondhatom azt, hogy ennek a meccsnek is ők az esélyesei. Nagyon jó mentális állapotban van a csapatunk és ilyenkor fontos az az önbizalom, amit az utóbbi két Euroliga győzelemből meríthettünk. Ez pedig lehetővé teszi azt, hogy megpróbáljunk a lehető legkeményebb ellenfél lenni a Fener számára. Nyilvánvalóan tele vannak világsztár játékosokkal, komoly egyéniségekkel. Nehéz feladat ellenük játszani bárkinek, de nem gondolom, hogy verhetetlenek lennének.”

A Fenerbahce az elmúlt évtizedben rendre a legmagasabb polcról válogatott játékosokat, de már a tavalyi bronzérmes csapatuk példája is azt mutatja, hogy kezdik megtalálni az egyensúlyt a keret kialakításánál.

„Egyrészről köszönhető annak, hogy a vezetőedzőjük Victor Lapena kiválóan oldja meg a feladatot. Emellett azt lehet mondani, hogy van két-három játékos, akiknek az összes szabadságuk megvan támadásban, hogy bármikor rádobjanak. Itt elsősorban McBride és Iagupova nevét említhetném, de ide sorolható Sabally is. Ők hárman elképesztő potenciállal, kvalitással rendelkező játékosok. Jól csinálják azt, hogy a többieket beállítják a sorba. Hiába képesek mások nagyon jó teljesítményre, de próbálnak kizárólag azokban a helyzetekben előre lépni, amikor muszáj. Egyébként pedig minden mással, ami nem pontszerzés, igyekeznek kiszolgálni a többieket.” – mondta Laczka Miklós.

Úgy néz ki, hogy Fenerbahce is elindult azon az úton, amin hosszú évekkel ezelőtt a Jekatyerinburg. Laczka Miklós azonban egy lényeges különbségre is felhívta a figyelmet.

„Az hozzátartozik, hogy a Jekatyerinburgnál arról van szó, hogy ott a szupersztár játékosok, akik egymaguk 30 pontot tudnának szerezni, képesek beállni egymás mellé, mögé a sorba. Itt a Fener-nél ez abban különbözik, hogy olyan játékosokat hoznak, akik alapvetően ilyen mentalitásúak. Elég csak az Euroliga egyik, ha nem a legjobb belső posztos védőjátékosára Elizabeth Williams-re gondolni, aki egy iszonyatosan nagy teherbírású kosárlabdázó. Nem dobott rá a szezonban hárompontost, nem fog semmiféle őrült dolgot csinálni támadásban. Ami helyzet van, azt dobja, vállalja, illetve fut, zárásokat ad, lepattanót szed, védekezik. Az összes munkát elvégzi, amit el kell végeznie. Erre a szerepre az egyik legjobb játékos, akit meg lehet találni a piacon.” – mondta a soproniak másodezője.

A statisztika is abszolút alátámasztja az előbb elhangzottakat. Kayla McBride 20.5, Alina Iagupova 17.6, míg Satou Sabally 14.7 pontot átlagol. Ugyanakkor a teljesítmény-index átlagot nézve Elizabeth Williams neve mellett szerepel a legmagasabb érték, 21.6.

Fotó: FIBA.Basketball

Ha Fenerbahce, akkor megkerülhetetlen Alina Iagupova, akit egész pályafutása során elképesztő kettősség jellemez. Elvitathatatlan érdemei mellett sokszor éri az a kritika, hogy legalább annyi el is megy rajta.

„Igen, kettősség jellemzi. Amikor motivált és olyan mérkőzés van, akkor nem csak támadásban, de védekezésben is olyat nyújt, amit kevesen tudnak. Nyilván jellemző rá, ha azt gondolja, hogy egy meccs simán megvan vagy nem kell annyit tennie, akkor spórol az energiájával. Mondhatom, hogy ezt ilyenkor látványosan teszi. Számukra is fontos meccs lesz a szombati, így erre abszolút nem lehet számítani. Azt várhatjuk, hogy a legjobb arcát fogja mutatni.” – tette hozzá Laczka Miklós.

Adódik a kérdés, hogy az isztambuli 73-47-es vereség után mi lehet a kulcs a Sopronnak a szorosabb mérkőzéshez.

„Leginkább egységesnek kell lennünk továbbra is. Ez valahol a legfontosabb. Ebben az utóbbi két meccsen léptünk előre, ahogy keménységben is. Most a Galatasaray ellen a lepattanózás szintén jól működött.” – emelte ki Laczka Miklós.

„Az összes dolog, amit említettem az előbb, most még fontosabb lesz és még nehezebb lesz megvalósítani, mint a Kurszk vagy a Galatasaray ellen. Akár keménységben, fizikalitásban felvenni a kesztyűt, jól szedni a lepattanókat, lelassítani őket egy picit. A kulcs viszont ugyanaz, meg kell próbálni kihozni őket a ritmusukból, lelassítani a játékukat. Olyan helyzetekbe kell belekényszeríteni őket, amiben kevésbé érzik komfortosan magukat vagy elviszi a hév a játékosokat és rossz dobásokat vállalnak. Ezt kell megpróbálni előidézni. Támadójátékban rettenetes keménységre van szükség és minden pozícióért, jó helyen megkapott labdáért és üres helyzetért nagyon meg kell dolgoznunk.” – összegzett Laczka Miklós.

A megkerülhetetlen kérdéssel zárjuk a beharangozót. Érdemes-e számolgatni a mérkőzés előtt.

„Nagyon nincs lehetőségünk a számolgatásra.” – válaszolta a soproniak másodedzője. „Nekünk az, hogy szerdán a Schio kikapott a Kurszktól, minden valószínűséggel jól jön. Főleg, ha itt a hátralévő meccseken papírforma eredmények születnek. Bár ebben a csoportban nagyon nehéz bármivel is kalkulálni. Az egész szezon tele volt meglepetésekkel és emiatt szoros a tabella. Elég csak azt nézni, hogy a hetedik Basket Landes most jelen pillanatban még vezeti a francia bajnokságot. Ez szintén komolyan jelzi a csoport erősségét. Nem számolgatunk, nyilván a szombati győzelem minden szempontból jól jönne. Nekünk azonban nem szabad most ennél előrébb tekinteni. Persze követjük a többi eredményt, nézzük, hogy alakul a csoport, de nem nagyon tudunk számolgatni.” –mondta Laczka Miklós.

Hirdetés