Hirdetés
Archivum

A Fenerbahce érkezik Sopronba csütörtökön:

:

Hirdetés

A Sopron Basket csütörtökön 18 órától a Fenerbahce ellen folytatja szereplését a nõi kosárlabda Euroligában. Beharangozó a 10. forduló rangadójához.

Nem mindennapi sorozat elõtt áll a Sopron Basket a következõ két hét programját figyelve. Elõbb Fenerbahce, majd Gyõr, utána Salamanca, végül pedig Szekszárd. Így néz ki a riválisok listája. Némi könnyebbség, hogy a bajnoki küzdelmeket tekintve veretlenségének köszönhetõen igen kedvezõ pozícióban van a címvédõ. Az Euroligában viszont a Fenerbahce és a Salamanca elleni rangadók alapjaiban határozhatják meg a csoportban elérhetõ pozíciót. A Sopron Basket kilenc fordulót követõen 5 gyõzelemmel és 4 vereséggel áll a B-csoport harmadik helyén. A veretlen Kurszkot 6 gyõzelemmel és 3 vereséggel üldözi a Fenerbahce, majd a török gárdát már Roberto Iniguez tanítványai követik. Az utóbbi éveket nézve példátlan ebben a nyolcasban a körbeverés. A TTT Riga szintén 5/4-es mutatóval rendelkezik, míg a Salamanca az 5. pozícióban áll 4/5-ös mérleggel. Gyakorlatilag innen még bárki odaérhet a negyeddöntõt érõ további három helyre a Kurszk mögött. Ugyanakkor ez a mondat magában hordozza, hogy lesz egy csapat az elõbbiekben kiemeltek közül, amelyik az Európa Kupában folytatja.

Ellentétes formában várják a csapatok a rangadót. A Sopron Basket múlt héten alulmaradt az Olympiacos otthonában. Ahogy azóta megjelent összeállításainkban többször kiemeltük, minden csapat életében az ilyen januári idõszakban megfigyelhetõ egy kisebb visszaesés. Benne van, hogy nem áll össze a játék egy-egy délutánra. Nem szabad ebbõl messzemenõ következtetést levonni. Görögországban elsõsorban támadásban akadtak problémái a mieinknek. Az 56 mezõnykísérletbõl mindössze 16 lett sikeres. Emellett pedig a 43-34-re elveszített lepattanócsata és a görögök ebbõl következõ 12 második esélybõl elért pontja okozott fejfájását. Hiába volt a védekezés kellõen kemény és hiába lett mindössze 7 eladott labdája a magyar együttesnek, ez nem ellensúlyozta a kiesõ pontokat.

A Fenerbahce a legutóbbi három mérkõzését megnyerte az Euroligában. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez már nem az a csapat, amelyikkel november 7-én Isztambulban találkozott a Sopron. Akkor egyébként kifejezetten jól sikerült a törökországi vendégjáték. Vitatható ítéletek is kellettek ahhoz, hogy végül 69-67-re alulmaradjanak Roberto Iniguez tanítványai. A Fener nevezett keretébe azóta bekerült a 190 cm magas, jó adottságokkal rendelkezõ Kiah Stokes, aki elsõsorban Valerie Garnier edzõnõ variációs lehetõségeit növeli magas posztokon. A játékukat tekintve pedig az évadot csúcsformába kezdõ Anastasiya Verameyenka mellé a Hartley, Plum, Vaugh trió is felnõtt támadásban. A fehérorosz center még mindig 12.4 pont, 5.4 lepattanó, 2.1 gólpassz átlaggal rendelkezik. Mellette azonban Kelsey Plum 16.4 pont, 2.6 lepattanó, 3.2 gólpassz, az egykor Sopronban is megforduló Bria Hartley 15.2 pont, 2.8 lepattanó, 3.2 gólpassz, míg Kia Vaugh 8.1 pont, 5.8 lepattanó, 1.9 gólpassz átlaggal rendelkezik.

A török bajnoki címvédõ játéka egyre jobban magán hordozza a francia szövetségi kapitányként is dolgozó Valerie Gernier kézjegyét. A védekezés terén rengeteget léptek elõre, az utolsó négy Euroliga meccsüket tekintve mindössze egyszer kaptak 68 pont felett. Stabilan építenek a szerzett labdákra. Gyorsindításból közel 10 pontjuk van és könyörtelenül megbüntetik az ellenfeleik eladott labdáit. Ilyen szituációk után több, mint 15 pontot érnek el meccsenként. Nagy elõrelépés a Fener-nél, hogy a szakmai stáb mélyítette a rotációt. Az Euroligában nyolc játékosuk átlagol 15 perc felett. Az elõbbiekben kiemelt klasszisokon túl ugyanis nem szabad megfeledkezni a Sottana, Zandalasini olasz kettõsrõl. Õk szintén bármikor képesek eldönteni egy-egy EL-meccset. Eközben pedig Cora vagy éppen Vardarli a török magból is extrát hoz. Ráadásul egyre jobban megfigyelhetõ tendencia, hogy bajnokikon igyekszik minél kisebb terhelést adni a légiósainak Garnier. Ennek köszönhetõ, hogy amíg a korábbi években rendre elfogyott február-márciusra a Fener, ennek idén egyelõre nincs jele. A Salamanca ellen például múlt héten a 64-62-re megnyert rangadójukon érezhetõen jobban bírták a hajrát.

A Sopron Basket esetében Roberto Iniguez a nyilatkozataiban többször felvetette az elmúlt hetekben, hogy nehezen tudja kezelni a sérüléseket a csapata. Brutális terhelés mellett nincsenek irigylésre méltó helyzetben a mieink. Nagy kérdés a csütörtöki meccsel kapcsolatban, hogy a Görögországban látotthoz képest elsõsorban támadásban tud-e pontosabb lenni a magyar bajnok. A védekezés továbbra is rendben van. Amíg pedig ezek az alapok adottak, addig bárki ellen bármikor és bárhol mutatkozhat esély. A jó csapatjáték mellett a Fenerbahce ellen hatványozottan igaz, hogy a klasszis játékosok extra egyéni villanására is szükség lesz.

Hirdetés