Hirdetés
Archivum

A Fenerbahce nyerte a török döntõ elsõ felvonását:

:

Hirdetés

Elérkezett a Török Bajnokság döntõje. Az elsõ mérkõzés az alapszakaszgyõztes Galatasaray csarnokában fordulatosan alakult, melyen majdnem leadta tetemes elõnyét Rátgéber László együttese. Végül a Fenerbahce 3 ponttal diadalmaskodott és bizakodva várhatja a folytatást.

Igazi hullámvasút idén a Galatasaray és a Fenerbahce rivalizálása. A két gárda a döntõt megelõzõen ötször találkozott (2 alapszakasz, 2 EuroLiga, Török Kupa elõdöntõ) és amíg kezdetben a Fenerbahce fölényét lehetett érezni, addig tavaszra részben a Fener meggyengülésének köszönhetõen, a Galatasaray kezdett fölénybe kerülni. Ez az eredményekben is látszott, mivel az alapszakasz végén és a Török Kupa elõdöntõjében is diadalmaskodtak.

Az alapszakaszt tehát a Galatasaray nyerte, így Rátgéber László együttesének a bajnoki aranyhoz legalább egyszer nyernie kellett a nagy ellenlábas csarnokában. Úgy is kezdett a Fenerbahce, hogy ezt már az elsõ mérkõzésen teljesítik. Pillanatok alatt 2-9-re léptek el a vendégek és a negyed felénél már 14-21-re vezetettek. Akár az elsõ etap végére kétszámjegyûvé hízhatott volna a differencia, de Hodges, Catchings és Fowles pontjaival egy 9-1-es futást csináltak a hazaiak, amivel 23-22-re átvették a vezetést.

A második negyed fordított forgatókönyv szerint alakult. Ezúttal a hazaiak tettek szert lépéselõnyre. A játékrész felénél már 35-31-re is vezettek, majd innen zárkózott fel a szünetre 43-42-re a Fenerbahce. A minimális elõnyüket a hazaiak Tamika Catchings remeklésének köszönhették. Az amerikai klasszis végigjátszotta az elsõ 20 percet és ez idõ alatt 13 pontot szerzett.

A harmadik negyed elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a játékrész hajrájára fokozatosan átvette a kezdeményezést a Fenerbahce. Angel McCoughtry és Matovic találatai után már 49-56-ra vezettek is. A negyedik etap végül 56-60-ról indult.

A negyedik szakaszban remekül kezdett a Fenerbahce. Folyamatosan nõtt a vendégek elõnye és 58-72-nél már 14 ponttal jártak elõrébb, amikor egy újabb fordulatot hozott a találkozó. A lelkes és a korábbiaknál jóval nagyobb létszámú publikum bíztatása közepette hosszú hajrát nyitott a fáradni látszó riválisa ellen a Galatasaray. A hazaiak 74-75-nél már csak 1 pontos hátrányban voltak, de fordítaniuk nem sikerült.

A Galatasaray kapitánya, Isil Alben a szempontjukból a legrosszabbkor, 1 pontos hátrányban eladta a labdát, mely után a Fenerbahce már nem engedte ki a kezébõl a gyõzelmet. A vége 74-77 lett. A gyõztes csapat legjobbja a 21 pontig jutó Matovic volt, de ami ennél a Fenerbahce szurkolóinak bíztatóbb lehet, hogy csapatuk helyenként a szezon elsõ hónapjaiban mutatott erényeit csillogtatta. Ez pedig aranyat érhet…

Eredmény

Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe 74- 77 (23-22, 20-20, 13-18, 18-17)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 Fenerbahce javára.


Statisztika

Hirdetés