Hirdetés
Európa

A Fenerbahce-t fogadja a Sopron



:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától a Fenerbahce együttesét látja vendégül a női kosárlabda Euroligában a Sopron Basket. A török sztárcsapat rendkívül nehéz riválisnak ígérkezik.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Sopron és a Fenerbahce versenyfutása már-már a klasszikus kategóriába került az Euroligában. A két csapat 1995. szeptember 27. óta a nemzetközi porondon 19 tétmeccset vívott. Két szezonnal ezelőtt a negyeddöntőben, tavaly a csoportkörben voltak riválisok. Ugyanakkor a csapatbemutatónkban is kiemeltük, hogy ezekből messzemenő következtetést nem lehet levonni, hiszen mindkét csapat kerete és szakmai stábja jelentősen átalakult. Az új felállások mindkét oldalon eredményesen debütáltak. A Sopron Basket franciaországi sikerét sok oldalról igyekeztünk megvilágítani saját visszatekintő összeállítással és nemzetközi kitekintéssel is, míg a Fenerbahce hasonlóan jó formát mutat. Nyerték az Elnöki Kupát (Törökországban ennek nagy a presztízse), az első két bajnoki fordulóban is ponterős teljesítménnyel diadalmaskodtak. A Girona ellen pedig a szoros eredmény ellenére az EL nyitó fordulójában, összességében kézben tartották a végjátékot.

Fotó: Sopron Basket

Az elmúlt két mérkőzésén a Lattes Montpellier és a Győr ellen megmutatta a valódi erejét a Sopron. Bár októberi találkozókból természetesen még nem szabad messzemenő következetéseket levonni, de az indulás, több, mint előremutató. A franciaországi meccset nagyon profin lehozták Fegyverneky Zsófiáék, ahogy a Győr elleni második félidőt is. A vasárnapi bajnokin a harmadik szakasz védekezésbeli váltása és a 15-0-s széria önmagáért beszélt. Franciaországban pedig még hosszabbra nyúlt ez az extra szakasz, gyakorlatilag a harmadik etap első perceit leszámítva végig irányítás alatt volt az a találkozó. A magyar bajnok kiválóan védekezett a Lattes Montpellier otthonában, ahol lett nyolc szerzett labdája és a hazaiakat 30.5%-os mezőnymutatón tartotta. Érdekesség, hogy a francia gárda 18, a Győr pedig 19 mezőnykosarat tudott csak elérni. Amíg itt a lélektani 20 alatt tartja aktuális ellenfelét Gáspár Dávid együttese, kis túlzással bárki ellen bármikor van esély. Támadásban ugyanis Brooks, Crvendakic, illetve a győri derbin látott January köré építve behozhatóak azok a pontok játékban, ami elég a győzelemhez.

Féltettük a mieinket a szezon előtt, hogy magas posztokon szűkös lehet a rotáció. Tina Jovanovic és Határ Bernadett azonban hatékonynak bizonyult. Határ esetében külön örömteli látni, hogy a megnövekedett felelősségre abszolút jól reagál. Csapatszinten Franciaországban 14, Győrben 11 támadó-lepattanóval zárt a Sopron. Azt már az elmúlt két év erősen eredményorientált menetelése is megmutatta, hogy második esélyből elért pontok nélkül az Euroligában bravúrra nincs esély. A Fener legyőzése pedig minden elismerő szó ellenére még mindig a bravúr kategóriába tartozna. Ez még akkor is igaz, ha sokat szűkült az olló a két együttes között. A törököknél a változásokat már többször összefoglaltuk. Szakmai szintet nézve sportigazgatót és vezetőedzőt cseréltek, míg a keretet nézve leginkább a meghatározó irányító Birsel Vardarli visszavonulása és a fehérorosz center Anastasiya Verameyenka hazatérése a kiemelendő. Maradt viszont a tavalyi keretből a válogatott magját adó hazai sor, amely nagyjából hasonló helyzetben van, mint a soproni magyarok.

A Fener eddigi meccseit látva Cecilia Zandalasini és Alina Iagupova felelt a pontokért. A zseniális kettősük egy nagyon ingoványos talaj a törökök szempontjából. Óriási kérdés, hogy egy teljes szezont nézve két ilyen labdaigényes és személyiségét tekintve domináns egyéniség miként fog tud működni egymás mellett. Vardarlit jól helyettesíti a Kurszktól elhozott spanyol válogatott irányító Anna Cruz. Az új vezetőedzővel Victor Lapenával egy hullámhosszon vannak és ez kulcsfontosságú. Elizabeth Williams pedig hozza, ami miatt az utóbbi években az Atlanta Dream-nél az egyik leghasznosabb játékosként tartották számon. Belőle soha nem lesz a címlapokon szereplő szupersztár, de a Fener-be talán éppen emiatt jobban fog illeszkedni. A 190 cm magas klasszis 10 pontot, 8 lepattanót jegyzett a Girona ellen. Kilenc másodperccel a vége előtt a döntő találat is a nevéhez fűződött. Az ötödik légiós a török papírokkal rendelkező Kiah Stokes, neki padról 18-20 minőségi percet mindig hoznia kell.

Összességében az erőviszonyokat tekintve októberben még mindenki találgat. Az első értékeléseket a válogatott szünetben lehet megtenni. Az biztos, hogy magyar és török oldalon is sikerként értékelhetik az első heteket. Amikor új szakmai stábok állnak fel, mindig fontos, hogy legyenek kezdeti sikerek és megerősítések.

Hirdetés