Hirdetés
Európa

A FIBA a női játékvezetőket támogatná:

:

Hirdetés

A FIBA a hivatalos felületein bejelentette, hogy a következő időszakban erőteljesebben kívánja támogatni női játékvezetők nemzeti licencszerzését.

A 2021-23-as időszakban a nemzetközi szövetség 20-30%-al növelné a kosárlabda versenyrendszerben állandóan foglalkozatott, nemzetközi licenccel rendelkező női játékvezetők számát. Ezt a nemzeti szövetségekkel együttműködve érnék el, méghozzá a kiadható licencek számának növelésével. A kezdeményezés része a “Nők a kosárlabdában” (Women in Basketball) programnak.

A tervek szerint – nagyon helyesen – az asztalszemélyzetben is több nőt foglalkoztatna a FIBA. A programtól azt remélik, hogy tovább tartanák a magas szinten teljesítő játékvezetőket kiemelt pozícióban, a legnagyobb eseményeken fokozott foglalkoztatottság mellett. Ezzel párhuzamosan pedig segítséget nyújtanának a karrier-tervezésben is. Igaz, ennek részleteiről a csütörtökön kiadott közlemény nem ír.

A FIBA másik bejelentése, hogy kétszer kétéves ciklusra tovább foglalkoztathatóak lesznek az 50 éves korhatárt elérő játékvezetők. Természetesen folyamatos állapotfelmérés mellett. Maga a koncepció összhangban van azzal, amivel a tengerentúli kosárlabda döntéshozói is érvelnek: a tapasztaltabb játékvezetők nagyobb tekintéllyel rendelkeznek, melyet több területen is tudnak kamatoztatni.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés