Hirdetés
Archivum

A FIBA fõtitkárának gondolatai a 3×3-as olimpiai kosárlabdáról:

:

Hirdetés

Javában zajlik a 3×3-as kosárlabdában az olimpiai kvalifikációs év. Számtalan versenyt rendeznek a nagyvilágban. Már a magyar válogatott is munkába állt, az alábbi kép például a pénteki edzéseket megelõzõen készült. Az ötkarikás játékokkal foglalkozó legismertebb szaklap az insidethegames.biz a FIBA új fõtitkárát Andreas Zagklis-t kérdezte minap, hogy mik a tervei a 3×3-as kosárlabdával. Érdekes gondolatokat osztott meg.
 

Fotó: Instagram

Fotó: Instagram

Andreas Zagklis, a FIBA fõtitkára nyilatkozatában maximális támogatásáról biztosította a 3×3-as szakágat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a nagypályás kosárlabda globálisan ismert arcaitól, világsztárjaitól várja az igazi elõrelépést. Véleménye szerint a 3×3-nak magának kell kitermelni azokat az egyéniségeket, akik az ikonikus alakjai lehetnek a játéknak.

“Elégedettek vagyunk a tokiói elõkészületekkel. Olyan szintû versenyre számítok, ami felkelti a közönség érdeklõdését. Akár az ingyenes, akár a fizetõs tornáinkat nézve hatalmas az érdeklõdés a 3×3 után. Vannak olyan események, ahol az egész versenynapot nézve a pálya befogadóképességéhez hasonlítva ötszoros-hatszoros az érdeklõdés. Olyan szempontból is mérjük a sikert, hogy képesek legyünk a saját sztárjainkat kinevelni.”- fogalmazott a görög sportvezetõ, majd így folytatta:

“A 3×3-as kosárlabda a FIBA stratégiai terveinek fontos eleme és remélem, hogy olimpiai sportágként idõvel eljön az a pillanat, hogy olyan játékosok is lesznek, akiknek már 5-5-re nincs is licencük. A játékosok számának megduplázódására számítok. Az Olimpiától azt várom, hogy új sztárokat és új nemzetek feltûnését hozza el. Olyanokat, akiknek 5-5-ben erre nincs lehetõségük.” – jelentette ki Andreas Zagklis.

Érdemes áttekinteni az olimpiai kvalifikáció folyamatát, melyet Károlyi Andrea szövetségi kapitány foglalt össze az MKOSZ honlapján: “Ez egy többlépcsõs folyamat. A júniusi világbajnokság elsõ három csapata a 20 csapatos olimpiai selejtezõnek automatikus résztvevõje lesz, a november 1-i világranglista elsõ három helyezettje pedig az olimpia automatikus résztvevõje. November elseje után bonyolódik a helyzet, az elsõ három, plusz a rendezõ Japán kiesik, a soron következõ nyolc férfi és nyolc nõi válogatott automatikusan megy a 20 csapatos selejtezõre, onnantól kezdve viszont ország alapján nézik a lehetséges kijutókat. Teszem azt, Spanyolország nõi válogatottja mehet, ha az addig kijutott férfiak között nincs ott Spanyolország, de ha a férfiak kint vannak, akkor a nõk nem mehetnek. A végül kialakult húszas mezõny 2020 májusában selejtezik – onnan három csapat jut automatikusan az olimpiára (így összesen hétnél járunk eddig). A maradék 17-bõl kihúzzak azokat az országokat, akik 2012-ben és 2016-ban voltak olimpián 5-5 kosárban, és a maradékból hat csapatnak csinálnak még egy selejtezõt júniusban – ott dõl el az utolsó kijutó sorsa.” – fogalmazott válogatottunk szakvezetõje.

Hirdetés