Hirdetés
Archivum

A FIBA kiadta az Euroliga és az Európa Kupa versenykiírásait:

:

Hirdetés

A FIBA a közelmúltban kiadta a két nemzetközi nõi kosárlabda sorozatának, az Euroligának és az Európa Kupának a versenykiírásait. Meglepetések nincsenek, maradnak a tavalyi viszonyok.

Az Euroligában az elõttünk álló szezonban is 16 csapatosra tervezik a mezõnyt, melybe egy nemzet maximum három gárdát delegálhat. Amennyiben 16-nál több érvényes nevezés lesz, úgy selejtezõt írnak ki. Az oda-visszavágós kuparendszerû párharcok játéknapjai a versenynaptár-tervezet szerint október 11. és 14. lennének.

Az Euroliga október 26-án rajtol és a novemberi Eb-selejtezõk elõtt mindössze három fordulót bonyolítanak le. A válogatott szünet elõtt november 9. az utolsó játéknap és legközelebb november 30-án lépnek pályára a csapatok. Idén februárban már nem lesz válogatott szünet, hiszen õsszel kialakul a 2017-es Eb mezõnye. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt szezonnal ellentétben szinte egész februárban láthatunk majd EL-mérkõzéseket. Az alapszakasz február 22-én zárul. A kluboknak a következõ szezonban is kötelezõ lesz a FIBA Youtube csatornájára elkészíteni az élõképes közvetítést.

A résztvevõ csapatokat a tavalyi évhez hasonlóan két csoportba sorolják. Mindkét csoport elsõ négy helyezettje jut a rájátszásba és az 5-6. helyezettek folytatják az Európa Kupában. Az Euroliga negyeddöntõinek játéknapjai pedig március 7., 10. és szükség esetén 15. lesznek. A párharcok szokás szerint az egyik fél második gyõzelméig tartanak majd. A Final Four-t április 14. és 16. között rendezik.

Amennyiben selejtezõre kerül sor, az ott vesztes csapat az Európa Kupa csoportkörében folytatja. Emellett az sem változik, hogy egy nemzet csapataiból kettõ csak akkor kerülhet azonos csoportba, ha az a nemzet három csapatot delegál. A rájátszásban pedig az elmúlt szezonhoz hasonlóan ezúttal sem lesz már nemzeti elv, tehát mindenki a sorsolási táblának megfelelõen játszik.
 

Az Európa Kupában sem találkozunk jelentõs változással. A FIBA kiindulásként 32 csapatos mezõnnyel számol. Amennyiben többen jelentkeznek, a selejtezõt úgy írják ki, hogy azok után alakuljon ki a 32 csapatos mezõny. Amennyiben kevesebb jelentkezõ lesz, mint 32 gárda, a selejtezõt úgy bonyolítják le, hogy 24 csapat maradjon állva a csoportkörre. 32-es mezõny esetén nyolc darab négyes csoportban küzdenek a felek, 24 csapatos mezõny esetén hat darab négyes csoportban.

32-es mezõny esetén a nyolc csoport elsõ két helyezettje lép tovább a rájátszásba, míg 24-es mezõnynél az elsõ két helyezettek és a négy legjobb harmadik. A rájátszásban a jól ismert rendszerben a 16 gárdát az alapszakaszban elért eredmények alapján sorrendbe állítják és így alakulnak ki a párosítások az elsõ két körben.

A következõ szezonban is az Európa Kupa négy legjobb együtteséhez csatlakoznak be az Euroligából érkezõ gárdák. Itt vaksorolásra kerül sor, tehát a szerencsének ismét nagy szerepe lesz. Amennyiben egy Euroliga és egy Európa Kupa csapatot sorsolnak egymás mellé, akkor a második meccset rendezi a szezont az Európa Kupában teljesítõ gárda, míg ha két Európa Kupás vagy két Euroligás vív negyeddöntõt, akkor az adott sorozatban az alapszakaszban elért eredmény dönt arról, hogy ki rendezi a második találkozót.
 

Tekintve, hogy nem lesz februárban válogatott szünet, a versenynaptár az elmúlt szezonhoz képest valamivel lazábbnak ígérkezik. Amennyiben selejtezõre kerül sor, az elsõ meccseket október 6-án, a visszavágókat október 13-án rendezik. A csoportkör október 27-én rajtol és a novemberi válogatott szünetig három fordulót bonyolítanak le. Az Eb-selejtezõk után december 1-én folytatódik az Európa Kupa. Az alapszakasz december 15-én zárul.
 

A rájátszásig több, mint egy hónapot kell várni: 2017. január 19-én kezdõdik a play-off. Abból a szempontból könnyebb lesz a csapatoknak, hogy az elmúlt szezonnal ellentétben nem közvetlenül a téli szünet után kell elkezdeni párharcot. Így például az sem fordulhat elõ, amibe a DVTK beleszaladt, hogy a FIBA hivatalnokainak hosszúra nyúló téli szabadsága miatt az ünnepek alatt igazolt légiós játékengedélye nem érkezik meg. A play-off elsõ és második körét ezúttal nem kedd-péntek, hanem heti egy meccses ritmusban bonyolítják le.

Hirdetés