Hirdetés
Archivum

A Galatasaray nyerte a gigászok csatáját:

:

Hirdetés

Szerdán összesen kilenc mérkõzést rendeztek a nõi kosárlabda Euroligában. A Sopron hazai pályán kapott ki a címvédõ Salamancától, míg a Gyõr a Bourges otthonában szenvedett 87-68 arányú vereséget. A fordulója legjobban várt mérkõzésén a Galatasaray átgázolt a Jekatyerinburg alakulatán. Összefoglaló a szerdai játéknapról.

Az A-csoportban a Gyõr franciaországi veresége mellett két találkozóra került sor. Ezek közül kiemelkedett a Galatasaray-Jekatyerinburg összecsapás, melyen az isztambuli sztárcsapat 84-65 arányú gyõzelmet aratott. Érdekes mérkõzés volt, mivel az oroszok gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést és a második negyed közepénél már 33-26-ra vezettek. Ekkor azonban Taurasi ébresztõt fújt a társainak és a félidõre a hazaiak 40-35-re fordítottak. A harmadik etapban 5 pontnál közelebb nem tudott jönni a riválisához a Jekatyerinburg. Charles és Taurasi vezetésével a harmadik szakasz végére 59-46-ra nõtt a Galata elõnye. A negyedik negyedben már nem változott a játék képe, a végjátékban pedig a 20 egységet is elérte a differencia. A mérkõzés hõsei a dupla-duplát (24 pont, 14 lepattanó) elérõ Tina Charles és a 27 pontos Diana Taurasi voltak. A másik oldalon Gruda és Jekabsone játszott elfogadhatóan.

„Az elsõ félidõben nem játszottunk jól. A második félidõre összeállt a védekezésünk és a támadójátékunk is. Az irányítónk Isil Alben remekül mozgatta a csapatot, de az összes többi játékosunk is keményen küzdött. Igazi csapatként funkcionáltunk és végig okosan kosárlabdáztunk. Fontos mérkõzést nyertünk, de mostantól már a következõ összecsapásra készülünk. Gratulálok a játékosaimnak és természetesen a Jekatyerinburgnak is!” – értékelt Ceyhun Yildizoglu, a Galatasaray vezetõedzõje.

A csoport harmadik mérkõzésén az USK Praha Kaunasban 80-70-re verte a VICI Aistes alakulatát. Egyoldalú összecsapás volt. A második negyedben már 36-18-ra is vezettek a csehek. A félidõre ugyan 13 pontra faragta a hátrányát a hazai gárda, sõt a harmadik negyedben egyszer 7 pontra is felzárkóztak, de fordítani nem tudtak. A prágaiak legjobbja a 20 pontos Frida Eldebrink volt. A hazaiaknál Courtnay Pilypaitis 22 pontja és 9 lepattanója is kevés volt a szoros mérkõzéshez.

Eredmények

Galatasaray - UMMC Jekatyerinburg 84-65 
VICI Aistes - ZVVZ USK Praha 70-80 
Bourges Basket - Uni Seat Gyõr 87-68

A csoport állása

1. GALATASARAY MEDICAL PARK	3/0	6 pont
2. BOURGES BASKET    	2/1	5
3. UMMC JEKATYERINBURG   	2/1	5
4. ROS CASARES VALENCIA 	2/0	4
5. ZVVZ USK PRAHA    	1/2	4
6. UNI SEAT GYÕR     	1/2	4
7. VICI AISTES KAUNAS    	0/3	3
8. LOTOS GDYNIA       	0/2	2

A B-csoportban a Salamanca soproni sikere mellett egy mérkõzést rendeztek, melyen az Orenburg 65-60-ra verte a Tarbes alakulatát. Gyakorlatilag megismétlõdött a Sopron-Orenburg összecsapás. A két csapat a szünetben 24-24-re állt, majd a harmadik negyed végére a Tarbes vette magához a kezdeményezést. 4 perc 45 másodperccel a lefújás elõtt 56-51-re vezettek még a franciák, de innentõl kezdve – ahogy Sopronban is láttuk – a sztárok a 12 pontos Brunson, a 18 pontos Veramejenka és Danilochkina megrázták magukat.

Az utolsó 4 percben a hazaiak már csak 4 pontot szereztek, miközben 14-et kaptak. A találkozó a bemutatkozó játékosok miatt is igen érdekesnek ígérkezett. A Sopronból ismert Maja Miljkovic a Tarbes színeiben 12 pontot szerzett, míg Katie Douglas az Orenburg klasszisa 17 egységig jutott.

Eredmények

UNIQA Euroleasing Sopron - Perfumerias Avenida Salamanca 64-74
Tarbes GB - Nagyezsda 60-65

A csoport állása

1. PERFUMERIAS AVENIDA    	3/0	6 pont
2. NAGYEZSDA ORENBURG     	2/1	5
3. UNIQA-EUROLEASING SOPRON	1/2	4
4. BERETTA FAMILA SCHIO 	1/1	3
5. FENERBAHCE S.K.     	1/0	2
6. TARBES GESPE BIGORRE 	0/2	2
7. CCC POLKOWICE    	0/2	2

A C-csoportban a teljes fordulót szerdán bonyolították le. A Kassa végig vezetve 91-76-ra nyert a Gospic otthonában. A szlovák bajnok a félidõben 50-43-as elõnyben volt és a harmadik negyed elején már 60-47-re is megléptek. Mandir vezetésével 65-63-ra  felzárkóztak a hazaiak a harmadik etap végére, de fordítani nem tudtak. A kassaiak kezükben tartották az összecsapást és magabiztos gyõzelmet arattak. A gyõztes alakulat legjobbja a 22 pontos Miljana Bojovic volt. Németh Bernadett 9 percet töltött a pályán és ez idõ alatt 2 pont került a neve mellé.

A jelentõsen megfiatalított Brno elszenvedte a harmadik vereségét is. A harmadik negyed elején a csehek még 39-35-re vezettek a Taranto ellen, de ezt követõen egy 12-0-s futással 47-39-re léptek el az olaszok és ez eldöntötte a mérkõzés sorsát. A végjátékban a hazaiak még többször is megpróbáltak felzárkózni, de 5 pontnál közelebb nem kerültek ellenfelükhöz. A Taranto legeredményesebbjének a 16 pontos Kia Vaughn bizonyult.

„Nagyon nehéz mérkõzés volt, de az idén most játszottunk a legjobban. Az elsõ félidõvel elégedett vagyok, a harmadik negyedre azonban a támadójátékunk szétesett. 4 percig nem szereztünk pontot, ugyanis meglepett minket a Taranto zónája. Ez idõ alatt a labdaeladásainkból 12 pontot szerzett ellenfelünk és ezzel el is dõlt a mérkõzés.” értékelt Jan Bobrovský.

A csoport rangadóján a Wisla Krakow 66-58-ra verte a Lattes Montpellier-t és ezzel továbbra is veretlen az Euroligában. Fordulatos csatát vívott a két együttes. Az elsõ félidõben fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a harmadik etapban 44-35-re elléptek a krakkóiak. A negyedik negyed felénél 54-53-nál azonban már a gallok jártak elõrébb. A végjátékban a lengyel gárda pontosabban játszott, az utolsó 5 percet 13-4-re hozták és ezzel megnyerték a mérkõzést. A krakkóiak sikerébõl Ujhelyi Petra 9 ponttal és 13 lepattanóval vette ki a részét.

A forduló meglepetését a Rivas Ecopolis szolgáltatta, amely hatalmas csatában 75-73-ra verte a Szpartak Moszkvát. Az oroszok sokáig vezettek, de a végjátékot nagyon elrontották. A madridiak a szünetben 38-36-os elõnyben voltak, de a harmadik etapban átvette a kezdeményezést Pokey Chatman együttese és a mérkõzés utolsó 6 percére fordulva 67-60-as elõnyre tettek szert az oroszok. Ez azonban nem tartott sokáig, egy 9-2-es futással Asjha Jones dupláját követõen 69-69-nél egyenlítettek a hazaiak.

Az utolsó percbe 71-71-rõl érkeztek a felek. Fél perc volt hátra, amikor Bermejo egy középtávolival 73-71-es elõnyhöz jutatta a spanyolokat. Ezt követõen még Augustus egyenlített, de az utolsó támadásnál faulttal együtt szerzett egy bravúros kosarat Asjha Jones, amivel végül 75-73-ra nyertek a hazaiak. A mérkõzés hõse a 25 pontot és 10 lepattanót szerzõ Asjha Jones volt. A Szpartak Moszkvánál Seimone Augustus 25 pontja is kevésnek bizonyult a sikerhez.


„A Rivas remekül játszott. Végig koncentráltak, egy percig nem engedtek ki. Két tényezõnek tulajdonítom a sikerüket. A támadólepattanóknak és annak, hogy 19 labdát adtunk el. Dobhatunk 50%-al, de ha ennyi labdát elszórunk, akkor nagyon nehéz mérkõzést nyerni.” mondta Pokey Chatman.

Eredmények

Gospic CO - Good Angels Kosice 76-91
Frisco Brno - CB Taranto 59-66
Wisla Can-Pack - BLMA 66-58
Rivas Ecopolis - Szpartak Moszkva Vidnoje 75-73

A csoport állása

1. WISLA CAN-PACK KRAKOW          	3/0	6 pont
2. BASKET LATTES MONTPELLIER AGGLOMERATION	2/1	5
3. GOOD ANGELS KOSICE	            2/1	5
4. CRAS BASKET TARANTO	            2/1	5
5. SZPARTAK MOSZKVA VIDNOJE	        1/2	4
6. RIVAS ECOPOLIS            	1/2	4
7. GOSPIC CO                	1/2	4
8. FRISCO BRNO               	0/3	3
Hirdetés