Hirdetés
Archivum

A Galatasaray nyerte a török Elnöki Kupát:

:

Hirdetés

Magabiztos játékkal, végig vezetve a Galatasaray nyerte a török Elnöki Kupát. Az Ivana Matovic vezette Fenerbahce késõn ébredt és bár a végjátékban felzárkózott, fordítani már nem tudott. A vége 85-79 lett.

Nem bánta meg, aki vasárnap délutáni szórakozásnak a 19. Elnöki Kupa döntõjét választotta. A török Szuperkupának beillõ összecsapáson a sztárokat felvonultató Galatsaray és Fenerbahce csapott össze. A jelentõsen megerõsített Galatasaray Diana Taurasi-val vagy éppen Alba Torrens-szel a soraiban készült az összecsapásra, de a másik oldalon is csatlakozott már a kerethez Penny Taylor és Angel McCoughtry is.

Ceyhun Yildizoglu tanítványai abban a helyzeti elõnyben várhatták a prezstízscsatát, hogy már lejátszották csütörtökön az elsõ tétmeccsüket, míg a Fenerbahce éppen szabadnapos volt az Euroliga elsõ fordulójában. Ankarában telt ház és pokoli hangulat fogadta a csapatokat.

Nagyon jól kezdett a Galatasaray és 4 perc alatt 13-2-re léptek el. George Dikeoulakos-nak gyorsan idõt kellett kérnie és ez megtette a hatását. A negyed végére 19-15-re faragta a hátrányát az elsõsorban egyéni játékra építõ, csapatként még kevésbé funkcionáló Fenerbahce.

Ami az elsõ negyedben még sikerült a Fenernek, az a másodikban már nem. Ismét pillanatok alatt nagy elõnyre tett szert Galatsaray – a játékrész felénél 32-19-re vezettek – és innen már nem tudtak felzárkózni George Dikeoulakos tanítványai. A szünetben 43-31- állt az eredményjelzõn.

A Galatasaray elsõsorban a palánk alatt egyeduralkodó Tina Charles remeklésének köszönhette az elõnyét, de Epiphanny Prince is extrát hozott, így a csapat még azt is elbírta, hogy Taurasi ma önmagához képest kevesebbet tett be a közösbe. A másik oldalon Ivana Matovic próbálta a lépést tartani, de Taylor és McCoughtry is halványabb volt a szokottnál.

A harmadik negyedre egy igencsak felpörgött Fenerbahce futott ki és egy 6-0-s futással másfél perc alatt látótávolságba értek. A harmadik etap végjátékában Taylor két büntetõjét követõen már 54-51-re zárkózott fel a Fener, de ezt követõen villant Taurasi és Prince is és a negyed végére 68-59-re ismét meglépett a Galatasaray.

A negyedik szakaszban sokáig úgy nézett ki, hogy nem tud közelebb kerülni riválisához a Fenerbahce, de Penny Taylor a végjátékban bizonyította a klasszisát. Az ausztrál zseni lehetetlen helyzetekbõl is betalált és 51 másodperccel a lefújás elõtt 82-78-ra zárkózott fel a Fener. Ezt követõen azonban Bahar Caglar és Charles is eredményes volt a Galatánál és ez trófeát ért. A vége 85-79 lett.

A Galatasaray legjobbja a 26 pontot és 12 lepattanót szerzõ Tina Charles volt, de Epiphanny Prince is 18 ponttal vette ki a részét a sikerbõl. A másik oldalon Ivana Matovic 20 pontot szerzett, míg Penny Taylor neve mellé 18 egység került.

A mérkõzés a tavalyi évvel ellentétben ezúttal a török viszonyokhoz képest meglepõen rendben zajlott. Az utolsó támadásnál egy apró tárggyal ugyan megdobták Taurasit a Fener hívei és a nagy ünneplés közepette a Galata-tábor egy rövid szakaszon bedöntötte a kordont, de szerencsére az összecsapást egyszer sem kellett félbeszakítani.

Eredmény

Fenerbahçe – Galatasaray Medical Park 78-85 (15-19, 16-24, 28-25, 19-17)

Statisztika

Hirdetés