Hirdetés
Magyarország

A Galatasaray otthonában csoportrangadót vív a Sopron Basket:

:

Fotó: Rónási Márton

Hirdetés

Szerdán magyar idő szerint 18 órától a Galatasaray otthonában lép pályára az Euroliga 6. fordulójában a Sopron Basket. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a várakozásaival kapcsolatban.

November 24., szerda
18:00 Galatasaray – Sopron Basket
Isztambul, Sehit Mustafa Özel Spor Kompleksi

A hétvégén a Sopron Basket az NKA Universitas PEAC otthonában 83-58-as sikert aratott.

“Jól sikerült a szombati bajnoki. Koncentráltan léptünk pályára és nem volt semmiféle probléma azzal, hogy milyen mentalitással kezdett a csapat. Az volt az egyik cél a hétközi mérkőzés után, hogy ezen javítsunk. Ki tudtunk építeni egy viszonylag szép előnyt a harmadik negyedre. Ott egy kicsit leengedtünk, az talán a legnegatívabb pontja a meccsnek. Utána viszont szépen össze tudtuk szedni magunkat és összességében egy nagyon jó mérkőzést játszottunk.” – tekintett vissza az összecsapásra Laczka Miklós.

Visszatért a Sopron Basket együtteséhez Briann January. Arról is kérdeztük a soproniak másodedzőjét, hogy milyen hatása lehet az amerikai irányító játékának. Egy objektív változás biztosan van, hiszen ezentúl a bajnokságban egy légiósnak majd ki kell maradnia.

“Így van. Ebből a szempontból lesz egy kis változás. Viszont összességében azt tudom mondani, hogy nagyon jól beleillik ebbe a csapatba. Nem telt sok időbe, hogy felidézzen olyan taktikai dolgokat, amiket eddig is alkalmaztunk. Emberileg is megtalálja a helyét ebben a közösségben és tud adni egy plusz energiát. Azt hozza, amit megszoktunk tőle. A csapatnak csak a javára válik, hogy itt van velünk.” – tette hozzá Laczka Miklós.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a hét mérkőzésének jelölte ki a Galatasaray – Sopron Basket csoportrangadót. Ami nem véletlen, hiszen a “B” jelű nyolcas első két helyezettje méri össze az erejét.

“Nagyon jó csapat a Galatasaray. Az első két mérkőzésük nem sikerült, de akkor a Fenerbahce és a Kurszk ellen játszottak. Azóta hármat nyertek zsinórban az Euroligában. Jó egyéni képességekkel rendelkező játékosaik vannak. Abszolút erre is támaszkodnak a játékukban. Nem mondhatjuk, hogy túlzottan szervezettek, inkább ezek az előbb említett egyéni képességek dominálnak. Támadóorientált csapat, sok improvizációval dolgoznak. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos lelassítani azokat a játékosokat, akik viszik a hátukon a csapatukat.” – jellemezte a riválist Laczka Miklós.

Fotó: FIBA.Basketball

A Galatasaray gárdájában 19 pontot és 9.2 lepattanót átlagol Tina Krajisnik, aki Sopronból szerződött Törökországba. A szerb válogatott center az elmúlt években rengeteg szép pillanatot szerzett a soproni híveknek.

“Ezekben a helyzetekben mindig van egy kis érdekes plusz érzése az embernek. Ő is nagyon jól ismer minket, mi is nagyon jól ismerjük őt. Akár taktikailag, akár a képességeket tekintve. Lesznek olyan párharcok, amik az utóbbi években az edzéseken jöttek elő sokszor. Gondolok itt Határ Bettire. Ez biztos, hogy ad egy kis érdekességet a meccshez.” – fogalmazott a soproniak másodedzője, akit kérdeztünk arról is, hogy miként értékeli a Galatasaray játékoscseréjét. Kaela Davis érkezett Teneriféről Chelsea Dungee helyére.

“Jelenthet változást az érkezése.” – mondta Laczka Miklós. “Chelsea Dungee személyében egy újonc amerikai játékos volt Kaela Davis helyén eddig, aki talán nem vált be annyira az elején. Szerintem nem véletlen a csere. Davis volt korábban a klub játékosa és tapasztaltabb is ezen a szinten, mint Dungee volt. Más jellegű, mondhatjuk, hogy veszélyesebb. Ő is hozzá fog tudni tenni ahhoz a jó egyéniségekből álló sorhoz, amiről beszéltem.”

Ennek a sornak az élére a lettek kiválósága, a 15.6 pontot és 6.4 lepattanót átlagoló Anete Steinberga kívánkozik.

“Így van, Anete Steinberga, de én mindenképpen kiegészíteném Riquna Williams-szel is. Nagyon komoly játékosok. Steinbergát jól ismerjük, több játékosunk is sokszor találkozott vele. Amikor tavaly a csoportkörben találkoztunk, akkor is jó teljesítményt mutatott. Sokoldalú, energikus. Olyan ellenfél, aki ellen kevesen szeretnek játszani. Riquna Williams pedig kiváló egyéni képességekkel rendelkező játékos, aki sok labdát használ el, de elég hatékonyan teszi.” – jelentette ki a Sopron Basket másodedzője.

Tavaly télen Sopronban vendégeskedett a Galatasaray, így testközelből is láthattuk az akkori csapatukat. Érdekesség, hogy nevekben egy évvel ezelőtt többet tudtak felmutatni, viszont idén versenyképesebbnek tűnnek.

“Talán az valósul meg náluk, hogy a kevesebb néha több. Több most a keretben a munkás típusú játékos, ezáltal csapatként egy kicsit jobban együtt vannak.” – válaszolta felvetésünkre Laczka Miklós. “Maga a játékuk viszont nagyon hasonló a tavalyihoz. A többi Euroliga csapathoz képest sokkal több olyan helyzet alakulhat ki ellenük, amikor nekik jobban kedvez, ha nincs annyira túlszervezve a játék. Ebben az aspektusban tehát ugyanolyanok, mint egy évvel ezelőtt. Védekezésben sokat váltanak, támadásban rengeteget improvizálnak. Nem könnyű rájuk felkészülni és nem is feltétlenül abban rejlik a felkészülés, hogy a taktikai elemeket kellene megfejteni. Sokkal inkább egy általános koncentrációra, kontrollra van szükség ellenük.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés