Hirdetés
Archivum

A Galatasaray visszavágott az EL kiütésért:

:

Hirdetés

A török szuperrangadó ismét remek hangulatot és parázs csatát hozott, ahol a Galatasaray végig vezetve megérdemelt gyõzelmet ünnepelhetett.

Felemás elõzményekkel várták a csapatok a török szuperrangadót. A Fenerbahce ugyan kétszer nagy különbséggel legyõzte az EuroLigában a nagy riválist, de a Galatasaray akár egy 1 pontos gyõzelemmel is kézzelfogható közelségbe kerülhetett az alapszakasz megnyeréséhez. A Galata ugyanis csak a Fenerbahce elleni rangadót bukta, míg Rátgéber László csapatának van egy váratlan veresége az elsõ fordulóból. A találkozón ráadásul a két EuroLiga meccshez képest Tamika Catchings jelenléte is nagy erõsítést jelentett a Galatának.

A mérkõzés hullámzó játékot hozott, de ha lehet ilyet mondani, a hazai gyõzelem egy percig nem forgott veszélyben. 14-6-tal kezdett a Galatasaray, majd az elsõ etapot 25-16-ra meg is nyerték. Rátgéber Lászlónak már az elsõ negyedben idõkéréssel kellett belenyúlnia a meccsbe. Úgy tûnt azonban, hogy akármit csinál a Fener szakmai stábja, ez az este a nagy riválisé. A második negyed felénél már 30-15 állt az eredményjelzõn. Ahhoz, hogy maradjanak izgalmak a második félidõre Yilmaz és Jekabsone extrájára volt szükség. A két klasszis vezetésével 12-2-es futást csinált a 38-25-rõl induló utolsó két percben a Rátgéber-csapat, melynek eredménye a játék képéhez képest indokolatlanul szoros, 40-37-es állás volt.

A szünetben a korábbi mérkõzésekhez képest a különbséget egyértelmûen Tamika Catchings zsenije adta. Az amerikai klasszis neve mellé egy félidõ alatt 10 pont, 4 lepattanó, 2 gólpassz és 2 labdaszerzés került.

A harmadik negyed elsõ perceinek legnagyobb kérdése abban állt, hogy az elsõ félidõ végén tapasztalható lendületét tudja-e tartani a Fenerbahce. A válasz hamar megérkezett, nem tudta. Alben triplájával indult a játékrész, majd ugyan mindkét csapat megtorpant egy kicsit támadásban, de stabil védekezésének köszönhetõen 6 pontos elõnyét tartotta a Galata. A negyed végjátékában tovább nõttek a Fenerbahce gondjai, a hazaiaknak ismét összeállt a támadójátékuk, mellyel 65-51-re elhúztak 30 perc játék után.

A negyedik negyedben már fellángolásai sem voltak a Fenerbahcénak. A vendégek törekedtek arra, hogy 8 pont alá hozzák a differenciát, azaz kevesebbel kapjanak ki, mint amennyivel megverték nagy riválisukat, de ez sem sikerült. A vége megérdemelt 76-66-os Galatasaray siker lett. A Galata hatalmas lépést tett az alapszakasz megnyerése felé, 16 gyõzelmük és 1 vereségük van, míg a Fenerbahcénak 15 gyõzelem mellé 2 vereség társul a fentebb már említett elsõ fordulós baki miatt, ráadásul az egymás elleni eredmény is Fowleséknak kedvez. Ez lényegében 2 meccsnyi különbség, melyet a török mezõny erõségét hétrõl hétre látva, szinte lehetetlen ledolgozni.

A mérkõzéssel kapcsolatban igazságtalanok lennénk, ha csak a végül 17 pontig jutó Catchings-re hegyeznénk ki ezt a remek sikert. Fowles is 16 pontot szerzett és ezúttal a Galata hazai játékosai, elsõsorban Iºil Alben és Palazoğlu is kivették a részüket a sikerbõl. A másik oldalon a Yilmaz-Matovics duó ismét 40 percet játszott és mivel Matovicsnak egyetlen mezõnykísérlete sem volt sikeres, esélye sem volt a gyõzelemre a Fenerbahcének. A vendégek legeredményesebbjének a 17 pontos Vardarli bizonyult.


Eredmény

Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe 76 – 66 (26-15, 14-22, 25-14, 11-15)

Hirdetés