Hirdetés
Magyarország

A Gdynia vendége lesz a Sopron:

:

Hirdetés

Kedden az Euroliga 12. fordulójában a Sopron Basket az Arka Gdynia vendége lesz.

Az Euroliga 12. fordulója az olimpiai selejtezők miatti válogatott szünetre való tekintettel szokatlan keddi időpontban kerül lebonyolításra. Ennek annyiban van jelentősége, hogy a csapatoknak a hétvégi bajnokik után kevesebb idejük marad regenerálódásra és a közvetlen felkészülésre.

Az Euroliga B-csoportjában múlt héten a Fenerbahce biztosította negyeddöntős helyét. A török bajnoki címvédő mögött viszont – ha lehet így fogalmazni – még inkább összekuszálódott a helyzet. Két gárda hét-hét (Schio, Lattes Montpellier), kettő öt-öt (Sopron, Lyon) és kettő négy-négy (Girona, Kurszk) győzelemmel rendelkezik. A Gdynia a sereghajtó három sikerrel. Minden józan számítás szerint a Lyon legyőzése után a tavaszi folytatás biztosnak látszik a Sopronnak. Az természetesen óriási kérdés, hogy ez Euroliga vagy Európa Kupa negyeddöntő lesz.

Sűrű januárt teljesítenek a csapatok. Az ünnepi időszak óta a Sopron 9, a Gdynia 7 tétmeccset vívott. Az elmúlt EL-fordulóban a Sopron a Lyon-t verte 67-53-ra, míg a Gdynia Gironában maradt alul 70-68-ra. A hétvégi bajnoki eredményeket tekintve a Sopron Szekszárdon nyert bajnoki rangadót, míg a Gdynia a lengyel sereghajtó AZS Uniwersytet Gdański-t győzte le 93-83-ra. A Gdynia múlt heti gironai statisztikáiból messzemenő következtetést nem szabad levonni. Mint ismert, azt nagyon speciális helyzetben játszották le a csapatok. A Sopron viszont remek formát mutat, melyet a meccsről meccsre stabilabb védőmunka alapoz meg. Most látszódik igazán, ha tartósan tud arányaiban teljes kerettel minőségi edzésmunkát végezni a csapat, akkor milyen szint érhető el.

A Lyon legyőzése kapcsán külön is ki kell emelni, hogy kevés gárda tudja úgy kivenni Marine Johannes-t a játékból, mint tette azt a Sopron. Briann January igazi klasszis teljesítményt tett le az asztalra. Jól reagálták le Fegyverneky Zsófiáék, hogy a vendégek kényszerűségből alacsony szerkezetben játszottak. A 46-38-ra nyert lepattanócsata mellett a második esélyből 15 pont is kiemelkedett. Annak ellenére lett még így is remek 42%-os a mezőnymutató, hogy volt egy 5-6 perces periódus, amikor megtört a ritmus.

A szekszárdi rangadón hasonló erényeket láthattunk. A második negyedtől védekezésben és támadásban is kiemelkedően teljesített Gáspár Dávid együttese. Azok után, hogy a Gironát 30%-on, a Lyon-t 33%-on, a Szekszárdot hazai pályán 38%-on tartotta mezőnyből a Sopron. Úgy lett 11 eladott labda, hogy abból 8 az első negyedben került rögzítésre a bajnoki rangadón. A lepattanócsatában ezúttal nem mutatkozott fölény, de a 46%-os mezőnymutató, különösen Aleksandra Crvendakić és Jelena Brooks hatékony játéka támadásban, értékes győzelmet hozott.

A Gdyniától 61-59-es vereséget szenvedett ősszel hazai pályán a Sopron. A lengyelek kellemes meglepetése a szezonnak. Ugyan “csak” három győzelmük van, de versenyképes, szervezett kosárlabdát láthatunk tőlük. Mintha nem maradt volna ki közel 10 év nekik a sorozatban. A novemberi soproni vereség során tért vissza Briann January, de Jelena Brooks éppen azt megelőzően esett ki. Egy új szerkezetet kellett kipróbálni és ekkor még több hiba csúszott a támadásokba. Ráadásul Marie Gülich-től érkezett extra lengyel oldalon. A fiatal feltörekvő center 34 perc alatt 22 pontot szerzett. A Lengyel Kupa döntőjét követően múlt héten Gironában és azt követően a hétvégi bajnokin nem lépett pályára, de állapotáról hivatalos információ egyelőre nincs. Az átlaga 14.6 pont az Euroligában, ha nem játszik, az nagy érvágás a riválisnak. Mellette Bec Allen 14.9, míg Maryia Papova 13.4 pontot átlagol. A Lengyel Kupa MVP-nek választott szlovák irányító Barbora Balintova pályafutása legjobb időszakát produkálja 12.5 pontot és 6.3 gólpasszt átlagolva. Igazi motorja ennek a csapatnak.

Az egymás elleni összehasonlító statisztát nézve minimális a különbség a felek között. A keddi találkozó kapcsán nagy kérdés, hogy magas posztokon mi várható. Legutóbb a Girona is uralta a Gdynia ellen a támadó-lepattanókat és 18 gyorsindításos pontjukkal nehéz helyzetbe hozták a lengyeleket. Az elmúlt hetekben látott soproni védekezéssel egyértelműen lehet erre esélye a Sopronnak is.

Fotó: Tóth Zsombor

Hirdetés