Hirdetés
Magyarország

A Gdyniát fogadja csütörtökön a Sopron:

:

Hirdetés

Csütörtökön a női kosárlabda Euroliga 5. fordulójában a Sopron Basket az Arka Gdyniát fogadja. Az idei évad nagy visszatérője ellen komoly, de nem megoldhatatlan feladat előtt áll a magyar bajnok.

A szezon előtti esélylatolgatások szinte mindenhol közvetlen riválisként jellemezték a Gdyniát és ez az állítás négy forduló után is megállja a helyét. A Sopron 2/2-es, a lengyelek 1/3-as mutatóval készülnek a folytatásra. A B-csoport eddig óriási körbeveréseket hozott és a másik nyolcassal ellentétben itt még nagyon nehéz felállítani az erőviszonyokat. A válogatott szünet előtti hetek az ismerkedésről szóltak, sok nehézséggel küzdöttek a csapatok. A sérülések mellett az elhúzódó a WNBA-szezon vagy éppen a két viszonylag késői kontinenstorna (Óceáni-Ázsia, illetve Amerika-bajnokság) miatt nehezen álltak össze az együttesek. A mostani időszakra kezdenek olyan alakot ölteni a keretek, ahogy azt a szakemberek megálmodtak. Idén úgy alakult a versenynaptár, hogy itt a novemberi megszakítás után egy vagy két bajnokit mindenki tudott vívni a FIBA sorozatok folytatása előtt, amely lehetőséget kínált rendezni a sorokat.

A Sopron az első két forduló remek győzelmei után Gironában, illetve Lyonban maradt alul. Mindkét találkozót sérülések határozták meg. A girona-i összecsapás második negyedében esett ki Briann January, aki ezt követően a franciaországi fellépést is kihagyta. A szünet után visszatérhetett, de ezúttal Jelena Brooks-ot veszítette el a magyar csapat. Nyilván nem lehetett azzal számolni, hogy sérülés-mentes év lesz az idei, hiszen ilyenre talán még soha nem volt példa. Amikor ezt az utat választotta a Sopron, a hangsúlyokat szakmailag átalakította, akkor ezek a helyzetek jelentik az igazi tesztet. Megváltoznak a felelősségek, a szerepek és komoly értékmérő, hogy erre miként reagálnak a játékosok. A Sopronnak nagy erőssége, hogy stabil rendszerben dolgozik, ami kiváló védekezésen alapul. Támadásban nagyjából 23 mezőnykosarat átlagoltak Gáspár Dávid tanítványai a négy meccsen. Ez a sérülések ellenére is megcélozható és sikerre vihető, az eredményesség kulcsa, hogy védekezésben tud-e hatékony lenni a soproni együttes.

Fotó: Sopron Basket – Tóth Zsombor

A Gdynia nagy visszatérője a sorozatnak. A Lotos Gdynia nevet senkinek sem kell bemutatni, aki korábban követte az Euroligát. A 2000-es évek első felében egy intézmény volt a csapatuk az európai kosárlabdában. A 2008-as válság után azonban megrogytak gazdaságilag. Azzal szereztek indulási jogot lengyel bronzérmesként, hogy a tavalyi két döntős nem vállalta az indulást. Szakmailag azonban egyértelműen igazolták, hogy érettek a megmérettetésre. A Girona legyőzése mellett a Schio-tól és a Lattes Montpellier-től is mindössze négy ponttal kaptak ki. Az eredményességük kulcsa, hogy sokoldalú keretet raktak össze. Az ausztrál válogatott klasszisa Bec Allen átlagban 14.8 ponttal támadásban dominál, miközben a szlovák Bálintova kiválóan irányít 7.3 gólpasszt jegyezve mérkőzésenként. Sok szerzett labdájuk van és ezekből tudnak indulni. Magas posztokon Marie Guelich, Sonja Greinacher és Maryia Papova triója szintén versenyképes. Popova az Eb-selejtezők egyik legjobb egyéni teljesítményét szállította.

Az összehasonlító statisztikát nézve nagy különbségek a két együttes között nincsenek. A nemzetközi szövetség felületein a Gdynia mutatói tartalmazzák a selejtező párharc adatait is. Ezzel együtt valamivel pontosabban céloznak mezőnyből. A Sopront végig kiváló védekezés jellemezte és az ahhoz kapcsolódó mutatók inkább a mieink mellett szólnak: több szerzett labda (8-6), több pont az ellenfelek eladott labdái után (16.0 – 11.8). A Gdynia oldalán Gundars Vetrán érződik az orosz iskola, hiszen a lett szakember a Jekatyerinburg, a CSZKA Moszkva és a Dinamo Kurszk mestere is volt az elmúlt 12 évben, így sokszor választ egy magasabb szerkezetet. Az ehhez kapcsolódó mutatók inkább nekik kedveznek. A Sopron 64 pontnál többet eddig egyetlen mérkőzésen sem kapott. Ha a védekezése hasonlóan stabil tud lenni, mint eddig, akkor joggal várhatjuk bizakodva ezt az estét.

Hirdetés