Hirdetés
Magyarország

A Gernikát fogadja a Győr:

:

Hirdetés

A válogatott szünet utáni első Európa Kupa fordulóban az UNI Győr – MÉLY-ÚT a spanyol élvonal jelenlegi harmadik helyezettjét, a Gernikát látja vendégül.

Négy forduló után az Európa Kupa F-csoportja úgy néz ki, hogy a Salamanca veretlen. A Gernika és a Győr 2/2-es mutatóval rendelkezik, míg a portugál Olivais F.C. nyeretlenül sereghajtó. Az utolsó fordulóban a Győr a Salamancát fogadja, míg a Gernika a portugálokkal mérkőzik. Ezért volt kulcsfontosságú a válogatott szünet előtt az Olivais F.C. otthonában elért győri siker, hiszen ezzel életben maradtak az esélyek. Reálisan is azt lehetett várni, hogy a Salamanca mögötti második helyért egy Győr – Gernika versenyfutás lesz. Ebben lépéshátrány, hogy októberben a mieink 77-41-re alulmaradtak a Gernika otthonában.

A Győr eddig hullámzó szezont fut, mely meccseken belül és azok között is látszódik. Láthattunk olyan periódusokat, amikor nagyon komoly minőséget mutatott Milos Pavlovic gárdája. Akadtak azonban olyan találkozók – vagy mérkőzéseken belüli negyedek -, amelyek elmaradtak a várttól. Ebbe beleszóltak a sérülések is. A válogatott szünet után Raksányi Krisztina és Papp Klaudia visszatérhetett, de a TFSE elleni vesztes csata során Sandra Ygueravide bokasérülést szenvedett és Dúl Panka betegséggel küzd. Ygueravide nem játszhat szerdán, pedig a rutinja ilyen szituációkban nagyon sokat érhet. Ezt jól mutatja a portugáliai siker alkalmával elért 26 pontja is.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem sikerült jól a Győrnek a válogatott szünet utáni városmajori vendégjáték. A 41-28-ra elveszített lepattanócsata és a 29%-os mezőnymutató pecsételte meg a csapat sorsát. Ugyanez volt a probléma a Gernika otthonában is, ahol 37%-os mutatóval született meg a mindössze 19 mezőnykosár a mieinktől. Ott ráadásul 21 eladott is labda is összejött. Az előrelépés kulcsa a keretben rejlő támadó-potenciál kihasználásában és a ki nem kényszerített hibák csökkentésében mutatkozhat, hiszen ekkor a meccseken belüli természetes hullámvölgy is jobban kezelhető. Ebben a folyamatban idővel nagy szerepe lesz Raksányi Krisztinának, miután a visszatérésével a rutinos játékosok adta rotációs lehetőségek bővülnek. Ilyen fiatal keretnél pedig ez nagyon fontos elem. Igaz, idő kell a beépítéséhez.

A Gernika 7 győzelemmel és 2 vereséggel jelenleg a harmadik Spanyolországban. A válogatott szünet előtt a Gironát tréfálták meg. Ha úgy tekintünk a spanyol élvonalra, hogy a Girona és a Salamanca mögött van egy masszív üldözőboly a Gernikával, a Valenciával vagy éppen a Cadi La Seu-val, akkor ebben a Győr mostani riválisa a legstabilabb. Lehet, hogy Valenciában vannak a nagyobb nevek, de a Gernika egységben, szerkezetben és a keret mélységében előrébb jár. Elég annyit mondani, hogy a rotációjukat alkotó mind a 10 játékos 10 perc felett átlagol. A spanyol csapatokhoz hasonlóan stabilak festékben, sok gólpasszal, illetve szerzett labdával dolgoznak. A magas ritmusok és keménységük ellen nem könnyű. Ettől függetlenül – a különbség figyelembe vétele nélkül – is fontos lenne a bravúr. A tíz csoport első két helyezettje mellett konferenciánként a két legjobb csoport-harmadik is továbbjut. Tavaly decemberben ráadásul 79-61-re egy hasonló versenyhelyzetben sikerült legyőzni a mostani riválist.

Hirdetés