Hirdetés
Archivum

A Girona ellen zárja az Európa Kupa csoportkört a Gyõr:

:

Hirdetés

Az Európa Kupa 6. fordulójában szerdán 19 órától a CMB Cargo UNI Gyõr a Spar CityLift Girona együttesét látja vendégül. A F-csoportból a spanyol élcsapat már bebiztosította továbbjutását. A gyõriek szempontjából viszont óriási a tét. Egy bravúrgyõzelem megnyitná az utat a rájátszás felé.

Az elmúlt két hétben nagyot fordult a világ a CMB Cargo UNI Gyõrrel. Az Azori-szigeteken elszenvedett vereség óta három rendkívül fontos gyõzelmet aratott Milos Pavlovic gárdája. A bajnokságban az MTK-t és a PEAC-ot, míg az Európa Kupában az egymás elleni összevetés tekintetében is kedvezõ nagy különbséggel a Gernikát verték a gyõriek. A múlt heti Európa Kupás gyõzelem azt jelenti, hogy a Girona ellen egy bravúrral kivívhatja a továbbjutást a magyar csapat. A látottak alapján és a statisztikák szerint is elõnyére változott a gyõri játék az utóbbi idõben. Az utolsó négy mérkõzésébõl háromszor 66 ponton vagy az alatt tartotta aktuális riválisát, miközben a mezõnymutató 48-50% környékén mozgott. Az összeálló védekezés mellett a meccsek eldöntésére szerzõdtetett minõségi játékosoktól az extra egyéni villanások is megjöttek. A küzdésre, akarásra pedig nem lehetett panasz.

Abból is látszódik, hogy kezd önbizalomban, lelkileg helyrebilleni a gyõri csapat, hogy Lexia Brown például Pécsett 19, a Gernika ellen 18 pontot szerzett. Reshanda Gray a Gernika legyõzése során 21 ponttal zárt, a legutóbbi bajnokin dupla-duplát (10 pont, 10 lepattanó) ért el. Artemis Spanou a PEAC legyõzésekor 17, a legutóbbi EK-rangadón 15 egységig jutott. Mellettük a magyar magból Czank Tímea, Raksányi Krisztina, Nagy Dóra, Varga Zsófia és Török Ágnes értékes villanásokkal járult hozzá a sikerekhez. Ezzel a nyáron összeállított mélyebb keret ereje is megmutatkozott. A Gernika ellen kiemelkedõ volt, hogy 40 perc alatt mindössze 9 eladott labdát jegyezhettünk fel. Ez egy értékes visszajelzés arról, hogy gépezetként is egyre hatékonyabb a gyõri gárda. Ugyan a PEAC otthonában – fõleg az elsõ félidõnek köszönhetõen – ismét magasabb lett az eladott labdák száma, de erre 12 szerzett labda, 10 gólpassz és közel 50%-os mezõnymutató érkezett a stabilan nyert lepattanócsata mellett. Egyre több segítséget kap ugyanis magas posztokról a csapat.

Ezen felfelé ívelõ idõszak legnehezebb erõpróbája jön szerdán, amikor a Spar CityLift Gironát fogadja a Gyõr. A spanyol élvonalban a Salamanca elsõ számú kihívójának tekinthetõ gárda az Európa Kupában eddig 76.2 szerzett pontot átlagolva minden meccsét megnyerte. Már biztos csoportgyõztesként ott vannak a rájátszásban. A Girona nyáron jelentõsen megerõsítette keretét, melynek az igazi erénye a jó rotációs lehetõségekben és az ideális szerkezetben keresendõ. Úgy tud a szakmai stábjuk 8 fõs aktív rotációt alkalmazni, hogy egyetlen játékos átlagperce sem éri a 30-as határt. A teljesítmény-indexet tekintve öten is kétszámjegyû átlag-mutatónál tartanak. A legeredményesebb játékosuk a meccsenként 15.8 pontot, 8.8 lepattanót jegyzõ Nadia Colhado, de két amerikai légiósuk Keisha Hampton (14.2 pont, 6.6 lepattanó) és Shay Murphy (13.8 pont, 5.8 lepattanó) is extra szezont fut. A spanyol magból pedig a két rutinos klasszis Laia Palau és Nuria Martinez hihetetlen stabilitást ad, miközben két feltörekvõ spanyol játékos Roso Buch és Helena Oma esetében hétrõl hétre karriercsúcsot jelentõ produkciókat láthatunk.

A két csapat õszi meccsén 78-58-as gyõzelmet aratott a Girona, de azt a találkozót a gyõri edzõváltás után 48 órával játszották le. Ennek megfelelõen különösebben nem érdemes a statisztikát boncolgatni. Ettõl függetlenül a 10 girona-i tripla és a 44-25-re elveszített lepattanócsata figyelmeztetõ jel. Az ellenfél a teljes sorozatot nézve közel 14 pontot átlagol második esélybõl, így kulcsfontosságú, hogy a lepattanókat tekintve tartsák a lépést a mieink. Jó védekezés jellemzi a Gironát. Az eddigi öt Európa Kupa meccsen mindössze 56.8 pontot kaptak átlagban. Sok eladott labdába kényszerítik bele ellenfeleiket és ebbõl a spanyol stílusnak megfelelõen tudnak építkezni. Riválisaik eladott labdái után közel 19 pontot érnek el átlagban. A fontos mutatókban tehát a Girona értékei jobbak, mint a Gyõré. Ugyanakkor az elmúlt meccseken látott teljesítményre lehet építeni. Kulcsfontosságú lesz, hogy a Gernika elleni szinthez hasonlóan sikerüljön minimalizálni az eladott labdák számát. Az elmúlt találkozókon látott extra teljesítmények és a magas posztokon szereplõk maximális hozzájárulása teremtheti meg a bravúr esélyét.

Hirdetés