Hirdetés
Magyarország

A Gironát fogadja a Sopron az Euroligában:

:

Hirdetés

Az Euroliga 10. fordulójában csütörtökön 18 órától a Sopron Basket vendége a Girona lesz. Az utóbbi időben tovább erősödő spanyol bajnok a Sopronhoz hasonlóan három győzelemmel rendelkezik.

Komoly tét mellett érkezik el a Sopron Basket számára az első 2020-as hazai Euroliga mérkőzés. Egy közvetlen rivális lép pályára a Novomatic Arénába. A spanyol bajnoki címvédő Spar Citylift Girona ugyanúgy három győzelmet szerzett eddig, mint a magyar bajnok. Mondani sem kell tehát, hogy a találkozót vesztesen elhagyó gárda lépéshátrányba kerül az alapszakasz utolsó négy fordulója előtt. Kulcsfontosságú, hogy Gironában 15 pontról 6 egységre tudták a hajrában lefaragni a hátrányukat a mieink, ami az egymás elleni összevetés szempontjából is érdekessé teheti az összecsapást.

Múlt héten a Fenerbahce otthonában 70-52-re maradt alul a Sopron. A mérkőzés utáni nyilatkozatokban Gáspár Dávid és Fegyverneky Zsófia is arra hívta fel a figyelmet, hogy védekezésben hiányzott a kellő keménység. A törökök határozott védőmunkájával szemben pedig egy idő után támadásban is elbizonytalanodott a Sopron. A mieink 20 eladott labdája után 24 pontot ért el a rivális, mely a duplákat tekintve a 37 kísérletéből 21-et értékesített. Ez szintén kiemelkedő arány. A hétvégén a BEAC otthonában egy igazi átvezető meccset teljesített a Sopron, ahol a második félidőre rendezve a sorokat magabiztos győzelmet ért el a címvédő.

A két csapat október 31-én találkozott és akkor 64-58-as sikert ünnepelhettek a spanyolok. Azon az estén esett ki a második negyedben Briann January, de a kemény csatában Jelena Brooks is elszenvedett egy kellemetlen ütközést. A spanyolok 44-29-re nyerték a lepattanócsatát és kiemelkedő a 14 második esélyből elért pontjuk. Ezeket az adatokat azonban olyan szemmel kell nézni, hogy a mieinknél nem volt még Candice Dupree, a Girona oldalán pedig Sonja Petrovic és Marta Xargay, miközben Brittney Sykes még a csapatukat erősítette. Túlzás lenne azt állítani, hogy ezzel az új felállással a Girona berobbantotta volna 2020-at. A két ünnep közötti bajnoki fordulóban még verték a Valenciát kiemelt rangadón. Utána 10 pont feletti hátrányból a Zamora ellen pedig nagyot mentettek. A Lyon-tól, illetve múlt hétvégén az IDK Gipuzkoától viszont kikaptak.

A Girona példája is jól mutatja, hogy az európai nagycsapattá válás útja igencsak rögös. Hiába a bombaerős keret, könnyen lehet, hogy ez a szezon még az útkeresésről fog szólni számukra. A spanyol kosárlabdára általánosan jellemző módon a védekezésük nagyon rendben van. Utoljára a válogatott szünet előtt november 7-én kaptak 70 pont felett az Euroligában. Támadásban viszont akadnak nehézségeik és ez kisebb meglepetés. A Lyon ellen hiába értékesítettek 9 triplát, ha az ellenfelük – Naignouma Coulibaly hiányában – dominált a festékben. Az IDK Gipuzkoa ellen Coulibaly ott volt a pályán, akkor pedig a 21 triplájukból mindössze 3 lett sikeres. Emellett egy spanyol élcsapathoz képest meglepően sok eladott labdával dolgoznak.

Nehéz összegezni ilyen nagy téttel rendelkező találkozó előtt. Az biztos, hogy a meccsek utáni edzői villámnyilatkozatok alapján mindkét fél, akár az Euroligában, akár a saját bajnokságában, többet vár magától játékban, mint amit nyújtott múlt héten. Határozott védekezésre építő, pontszegény derbire lehet számítani. A Sopronnak támadásban a Csata ellen szinte 40 percen keresztül és a TFSE ellen az utolsó 15 percben voltak kifejezetten extra szakaszai, ahogy a Gabányiban a BEAC legyőzésekor is a második félidőben. Ha ezt sikerül a Girona várható kemény játékával szemben is megmutatni, akkor nincs ok tartani a megerősített keretű ellenféltől. A Sopronnál ugyanis az egyértelműen adott, hogy a védőmunkát tekintve képes felvenni a kesztyűt riválisával. A Csata és a TFSE ellen nagyon sokat segített a közönség. Bízzuk benne, hogy most is így lesz és a tétnek megfelelő parázs hangulatban sikerül egy szép eredményt elérni.

Fotó: Tóth Zsombor – Sopron Basket

Hirdetés