Hirdetés
Magyarország

A Gironát fogadja a Sopron Basket az Euroligában:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Csütörtökön az Euroliga 8. fordulójában a Spar Gironát fogadja a Sopron Basket. Laczka Miklós, a soproni együttes másodedzője foglalta össze várakozásait lapunknak.

December 9., csütörtök 
18:00 Sopron Basket – Spar Girona 
Sopron, Novomatic Aréna
Alexandra Stan (Románia), Veronika Vavrova (Csehország), Amalia Marchis (Románia) – Stefan Laimer (Ausztria)

A Sopron Basket vasárnap 61-56-os győzelmet aratott a DVTK vendégeként a bajnokság 10. fordulójának rangadóján.

“Nem ment jól az elején a dobás, pedig tudtunk helyzeteket kialakítani. Ez viszonylag hamar ahhoz vezetett, hogy elkezdtek a játékosok hezitálni. Ez rossz döntéseket szült és kicsit olyan helyzet alakult ki, mint ha ezzel a kezdéssel magunkat vittük volna be egy rossz folyamatba.” – fogalmazott a visszatekintése alkalmával Laczka Miklós. “Nehéz volt belőle jól kijönni. Mondhatom azt, hogy támadásban nem is sikerült. Viszont azt gondolom, hogy egy jó csapat ismérvei között szerepel, ha nem megy jól, ha nem közönségszórakoztató, akkor is meg tud nyerni egy meccset. Erre büszkék lehetünk és a végén a védekezés rendben volt. Azt sem szabad elvenni, hogy a DVTK abszolút felfelé irányuló tendenciát mutat és a legnagyobb részük nekik volt abban, hogy így megnehezítették a dolgunkat.”

Fotó: DVTK.hu

Ha a statisztikákat nézzük, akkor a miskolci összecsapást sok tekintetben párhuzamba lehet állítani a Galatasaray otthonában megvívott isztambuli mérkőzéssel. Mindkét helyszínen 40% alatt maradt a soproniak mezőnymutatója. Törökországban 15, Miskolcon 18 eladott labdát rögzítettek a statisztikai lapra. Ugyanakkor ezúttal 56 ponton tartotta riválisát a Sopron és ez megalapozta a győzelmet.

“Azért is lehet azt mondani, hogy akár a koncentrációval, akár a küzdeni akarással nem volt probléma, egészen egyszerűen nem ment olyan lendülettel a játék, ahogy azt megszoktuk saját magunktól. Ez csak azt mutatja, amiről a meccs előtt is sokat beszéltünk, hogy az edzéseken hogyan kell dolgoznunk annak érdekében, hogy még gördülékenyebb legyen az egész. Sok gyakorlásra, minőségi edzésre van szükség ahhoz, hogy támadásban előre lépjünk. Természetesen azért azt sem gondolom, hogy ennél ne tudnánk sokkal jobban játszani akár most is.” – értékelt Laczka Miklós.

A Sopron Basket október 6-án 68-63-as sikert aratott Gironában. Azóta azonban mindkét keret több helyen változott, így kérdés, hogy mennyire lehet visszanyúlni az akkori tapasztalatokhoz.

“Hogy őszinte legyek, nem nagyon. Ahogy mondtad, nagyon sokat változtak a keretek. Nem is csak a keret változása a fontos ilyenkor, hanem az, hogy voltak olyanok, akik ugyan akkor már játszottak, de nem régen érkeztek a csapathoz. Ezen felül maga a játék is változik egy-egy játékos visszatérésével. Alapjaiban ugyanazt képviseli mindkét csapat, ők is és mi is. Ebből valamennyire ki lehet indulni. Az egyénekre, a csapatkémiára viszont teljesen másként kell készülni.” – mondta a soproniak másodedzője.

Fotó: Spar Girona

A Girona keretét nézve sérüléssel bajlódik Frida Eldebrink és az elmúlt héten megérkezett Michaela Onyenwere, akit a tengerentúli kosárlabdát követőknek biztosan nem kell bemutatni. Onyenwere ugyanis az év újonca lett a WNBA-ben. A New York Liberty színeiben 22.5 perc alatt 8.6 pontot és 2.9 lepattanót átlagolt a WNBA alapszakaszában. Egyelőre nem tudni, hogy valamelyik játékos pályára lép-e Sopronban.

“Ezek a kérdőjelek nagyon sokat jelentenek. Frida Eldebrinkről is van olyan információ, hogy akár játszhat. Nem tudjuk menyire sérült. Michaela Onyenwere kapcsán pedig mi is csak annyit tudunk, hogy megérkezett. Pénteken érkezett, tehát az indokolt volt, hogy nem lépett még pályára a hétvégén. Azzal együtt, hogy nincs játékban, ha bemutatkozik, azért mégis a WNBA év újoncáról beszélünk. Komoly erősítés, bármilyen állapotban is legyen. A WNBA-ről tudok beszélni, de ott egy nagyon energikus, fizikális, kemény játékos benyomását keltette, aki szépen megtalálta a helyét a csapatában és szerintem nagyon jól illeszkedik a stílusa a Gironához is. Alapvetően az jellemzi őket, hogy nagyon sok improvizálás van a játékukban. Triangle offense-t játszanak, ami teret is ad az egyéni képességeknek és az improvizációnak. Nagyon magas tempót diktálnak, sok kosarat próbálnak szerezni gyorsindításos helyzetben, rendezetlen védelem ellen. Nekünk erre kell készülni elsősorban.” – mutatta be a riválist Laczka Miklós, akit arról is kérdeztünk, hogy mire helyezi a hangsúlyt a soproni együttes a miskolci vendégjáték óta.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

“Készülünk arra, hogy javítsunk egy kicsit leginkább a helyzetfelismerésünkön és támadásban azon a fajta lendületen, amit meg kellene szerezni. Ami fontos lesz, hogy sokat váltogatja a védekezését a Girona és nekünk erre is kell készülni: a letámadásra, a zónára, a labdás 2-2 védekezésekre, tehát nagyon széles a repertoárjuk. Mondhatom azt, hogy sok dolgunk van a felkészülésben és sok mindenre kell a játékosoknak figyelni ahhoz, hogy a lehető legjobbunkat tudjuk nyújtani.”

A Girona eredménysorát figyelve szembetűnő, hogy nyertek Schióban, a Basket Landes otthonában és a bajnokságban Salamancában. Idegenben tehát kifejezetten szép sikereket értek el.

“Valóban ez egy erősség. Az biztos, hogy benne van: rendelkeznek olyan rutinos játékosokkal, akik akár a saját bajnokságban, akár az Euroligában sokat utazva rendszeresen szerepeltek ilyen helyzetekben pályafutásuk során. Ez mindenképpen tud segíteni egy csapatnak. Igazából mi nem nagyon szoktunk különbséget tenni hazai vagy idegenbeli meccs között a felkészülés szempontjából. Ez maximum egy érdekesség, hogy vajon melyik arcukat mutatják most.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés