Hirdetés
Archivum

A Gironát fogadja az Európa Kupa rájátszásában a Szekszárd:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön a harmadik fordulóval folytatódnak az Európa Kupa 2018/2019-es rájátszásának küzdelmei. Az Atomerõmû KSC Szekszárd a spanyol listavezetõ Spar Citylift Girona alakulatával mérkõzik.

Az Európa Kupában a 8+4 között járnak a csapatok. Ez azt jelenti, hogy a második számú kupasorozat mezõnyébõl már csak nyolc gárda maradt állva. A harmadik fordulóból továbbjutó négy csapathoz pedig az Euroliga csoportok 5-6. helyezettjei csatlakoznak majd a klasszikus negyeddöntõre. A Szekszárd és a Girona egyaránt csoportgyõztes és kiemelt volt az alapszakaszt követõen. Az összesített tabellán a Girona a harmadik, míg a magyar csapat a hatodik helyen került rangsorolásra. Ennek megfelelõen a play-off elsõ körében egyik gárda sem lépett pályára. A második körben a Szekszárd az Artego Bydgoszcz alakulatát búcsúztatta, míg a Girona az MBA Moszkvát. A szekszárdiak emlékezetes körülmények között nagy hátrányból álltak talpra a második meccsre, de a Girona is egy idegenbeli vereség után hazai pályán tudta kivívni a továbbjutást. A nemzeti bajnokságokat tekintve a Girona 18/1-es mutatóval vezeti a spanyol élvonal küzdelmeit, míg a Szekszárd 13/4-es mérleggel harmadik itthon.

Most fordult abba a szakaszába az Európa Kupa, amikor már a riválisok között rendre olyan csapatokat találunk, ahol minden poszton rutinos, klasszis játékosok vonulnak fel. Ilyen szempontból tehát nincs könnyû dolga a KSC-nek, de arra lehet építeni, hogy veszíteni való nélkül, felszabadultan szerepelhet a magyar csapat. Ráadásul, ahogy az MBA Moszkva példája is mutatja, hazai pályán nagyfokú szervezettséggel, lelkes, megalkuvást nem tûrõ játékkal zavarba hozható a Girona. Ezzel pedig nyílttá tehetõ a visszavágó. Bár a tapasztalt játékosokat tekintve a rotációs lehetõségek szûkösebbek, de ahogy a múlt heti statisztikai összefoglalónk is rávilágít, a kulcsemberek az állva maradt gárdák keretét nézve minden fontos mutatóban a legjobbak között követelnek helyet maguknak. Abby Bishop a szerzett pontok (20.0), Erica McCall a lepattanók (9.3) és a teljesítmény-index, míg Frida Eldebrink a gólpasszok (5.5) terén található a három legjobbban.

A Szekszárd erejét az idei Európa Kupa menetelés alkalmával éppen az adja, hogy mindig van valaki, aki még elõ tud lépni vezérré. Nagy szó és komoly elismerés ez egy csapat, egy közösség életében. Meghatározó légiósok közül Abby Bishop-nak és Erica McCall-nak is kellett kihagynia találkozókat, mégis el tudott jutni ilyen magaslatokig Zeljko Djokic együttese. Arra pedig hosszú távon lehet építeni, hogy Studer Ágnes (25.7 perc, 5.5 pont, 3.4 lepattanó, 4.4 gólpassz), Gereben Lívia (23.5 perc, 8.9 pont, 3.4 lepattanó, 1.8 gólpassz) és Kiss Virág (12.0 pont, 3.1 pont, 3.1 lepattanó és 0.4 gólpassz) is stabil pontja a rotációnak. A tapasztaltabb magyar magból pedig Theodoreán Alexandra és Bálint Réka szintén minõségi percekkel járult hozzá a sikerekhez. Az új igazolás Ivana Dojkic pedig a Bydgoszcz elleni 25 percével, 12 pontjával, 4 gólpasszával szintén kivette a részét az eddigi menetelésbõl.

A két csapat statisztikáit összehasonlítva markáns különbségek nem rajzolódnak ki. A mezõnymutatók (44% – 46%) tekintetében minimális a spanyol elõny. A lepattanók átlaga 39-39, tehát azonos, ugyanúgy, ahogy a meccsenkénti 14 eladott labda is a feleknél. Szerzett labdákban (10 – 8), gólpasszokban (20 – 18) a KSC áll valamivel jobban. Külön ki kell emelni az indításos pontokat, itt a mieinknél 16.4-es átlag szerepel, míg a Gironánál 8.0-s. A szekszárdiak kiemelkedõ átlaga azt mutatja, hogy nemzetközi porondon még a hazai rangadóknál is jobban nyúl ehhez a fegyverhez Zeljko Djokic együttese. A számokban mutatkozó kis különbségek abból is adódnak, hogy hasonló stílus jellemzi a két gárdát. Szigorúan, szervezetten védekezõ alakulatokról beszélünk. Mindkét együttes a nyolc meccsébõl hat-hat alkalommal 70 pont alatt tartotta riválisait. A jó védekezésnek köszönhetõ a sok szerzett labda és az ilyen szituációkból elért pontok. Ráadásul mindkét gárdát gyors játék jellemzi mozgékony és ponterõs belsõ sorral.

A Gironát a hagyományos ellenfélnézõ rovatunkban már elemeztük. Ráadásul nem is olyan régen, december 12-én láthattuk õket Gyõrben. Azóta voltak változások a keretükben. Éppen Ceglédrõl szerzõdtették Leia Dongue-t, de a játékengedélyét a nemzetközi porondra nem kérték ki. A szolgálataira csak a spanyol bajnoki és kupameccseken számítanak. Januárban pedig haza kellett utaznia az Egyesült Államokba Shay Murphy-nek, aki így az MBA Moszkva elleni párharcot kihagyta. Teljesítve civil kötelezettségeit Portlandben, visszatért a klubhoz és a csapat rendelkezésére tud állni.

Az egyéni statisztikákat nézve a légiósaik közül a 187 cm magas amerikai erõcsatár Keisha Hampton és a 180 cm magas montenegrói papírokkal versenyzõ klasszisuk Shay Murphy dominál. Hampton a bajnokságban 15 pont, 6 lepattanó, az Európa Kupában pedig 14.8 pont, 5.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. Murphy-nek a bajnokságban 15.7 pont, 3.7 lepattanó, az EK-ban pedig 13.7 pont, 6.1 lepattanó az átlaga. Érdemes még kiemeli a brazil válogatott rutinos bedobóját, a 185 cm magas Nadia Gomes-t. Neki egy kicsit hullámzóbb szezonja van a bajnokságban 11.9 pont, 6.7 lepattanó, az Európa Kupában 14.9 pont, 8.1 lepattanó átlaggal. Julia Reisingerova pedig a 2010-es évek elsõ felében centerposzton a korosztályos Eb-k sztárja volt. A cseheket több értékes éremhez segítette. A profi karrierjét most kezdi felépíteni. Általában minõségi 10-15 percet bíznak rá.

A Girona nagy fegyvere a rutinos spanyol mag. A legendás irányító Laia Palau a tapasztalatával már a szakmai stáb munkáját is segíti, de még a pályán is sokat tud hozzátenni. Az Európa Kupában például stabil 20 perces játékosként 6.1 gólpassz átlagot tudhat magáénak. Nuria Martinez akár a nagypályás, akár a 3×3-as válogatottból mindenki számára ismert lehet. Õ Palau mellett a szellemi vezére ennek a közösségnek, az Európa Kupában például még mindig impozáns 8.5 pont, 3.3 lepattanó és 4.0 gólpassz az átlaga. A hazaiak közül Helena Oma és Roso Buch kap még sok lehetõséget, akik szintén jól csengõ nevek a spanyol közegben. Összességében az Európa Kupában ez a nyolcas rotáció határozza meg a játékukat.

Hirdetés