Hirdetés
Utánpótlás

A gyógytornász-fizioterapeuta szakma is ízelítőt kaphatott a soproni felmérésekből:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szeptember második hétvégéjén rendezték a Magyar Gyógytornász- Fizioterapeuták Társaságának XIII. Kongresszusát Budapesten, a Nemzeti Színházban. A rendezvényen a Soproni Darazsak Sportakadémia munkatársai által használt tesztekről Tóthné Steinhausz Viktória beszélt.

„Ez egy kétévente megrendezésre kerülő szakmai kongresszus. A fő fókuszban idén a Covid utáni problémák álltak. Ezen felül különböző más szekcióbeszélgetések is zajlottak. Mi egy vegyes szekcióban kaptunk helyet.” – kezdte visszatekintését Tóthné Steinhausz Viktória.

„Az volt a célom, hogy bemutassam a kollégáknak, hogy milyen teszt és vizsgálati rendszerrel dolgozunk, illetve egy kicsit képet adjak arról, hogy milyen a mai ifjúság állapota. Azért is vittem be ezt a témát a gyógytornász kongresszusra, mert bár a látványsportokat tekintve egyre több gyógytornász kerül az egyesületekhez, sportakadémiákhoz, de ez még mindig egy úttörő munka, amit végzünk.” – fogalmazott lapunknak a Soproni Darazsak Sportakadémia gyógytornász-fizioterapeutája.

Tóthné Steinhausz Viktória elmondta, hogy a szakma széles spektrumáról érdeklődtek az előadások közötti beszélgetéseknél a sportakadémián zajló munka iránt.

„A tesztekről és gyakorlatokról is kérdeztek. Ez elsősorban azoknak érdekes, akik sportolókkal foglalkoznak, illetve sportsérülések rehabilitációjában vesznek részt, mert a tesztek egy része ott is felhasználható.” – tette hozzá, kiemelve, hogy a labdajátékok többségére is átültethető.

„Felhasználható más labdajátékban is, de vannak sportágspecifikus tesztek. Ezek az adott sportágra jellemző mozgásokat vizsgálják. A kosárlabdánál a nemzetközi adatok alapján a leggyakrabban előforduló sérülés a bokasérülés, azt követi a térd, de gyakoriak a gerincproblémák is. Kézilabdában a bokasérülés mellett legjellemzőbbek a térdszalagsérülés és a vállsérülés.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Tóthné Steinhausz Viktória röviden a teszt és vizsgálati rendszerrel jelentőségét is vázolta beszélgetésünk alkalmával.

A tesztelési rendszerünkkel nyomon követhetőek a játékosok, hogy milyen a testi állapotuk és milyen a sérülésre való rizikófaktoruk. Ez ebben a legfőbb cél. Velünk párhuzamosan dolgoznak az erőnléti edzők. Ahhoz, hogy terhelhetővé váljanak a játékosok és további fejlesztésre nyíljon lehetőség – erő, állóképesség, robbanékonyság terén – alap, hogy megfelelő testi izomegyensúlynak kell fennállnia. Ugyanez elmondható a kosárlabda edzések kapcsán is. Amire lehet építeni mind a további képességfejlesztésben, illetve magában a kosárlabda sportágspecifikus fejlesztésben, ahhoz az alapok alapja, hogy megfelelő legyen az izomerő és nyújthatósági képessége a játékosnak, azaz ne legyen diszbalansz.

– hangsúlyozta a Soproni Darazsak Sportakadémia gyógytornász-fizioterapeutája, aki az eddigi tapasztalatokat is összefoglalta.

„Az egyértelműen megmutatkozik, hogy a felkerülőknek rosszabb eredményeik vannak, mint akikkel már foglalkoztunk. Az U14-U15-ös játékosoknak a legrosszabbak eredményei, „van mit szobrászkodni”, hogy jobb legyen a testi állapotuk. Tehát az izom, a lágyrész, a kötőszöveti állomány megfelelő állapotba kerüljön nyújthatóság, izomegyensúly szempontjából. Fontos hozzátenni, hogy mi szűrünk is. Sokszor látunk gerincasszimetriákat, akár előrehaladottabb skoliózist is. Szintén fontos feladatunk, hogy ezeket a gyerekeket kiszűrjük és tovább küldjük szakorvos irányába.” – összegzett Tóthné Steinhausz Viktória.

Hirdetés