Hirdetés
USA

A Győr centerének példája mutatja a WNBA mostani ellentmodásait:

:

Hirdetés

A WNBA-ben június 1-től a 11-12 főre szűkített keretek számára fizetik a béreket. Ehhez azonban a csapatoknak meg kellett tenniük azt a fájdalmas lépést, hogy május 26-ig edzőtábor nélkül jelölik ki az összeállításokat. Több, mint 40 játékost érintett ez és sok fiatal tehetség későbbi pályájára is hatással lehet a most kialakult helyzet. A győri csapathoz érkező Beatrice Mompremier példája az egyik legszemléletesebb.

Az egyetemi évei alatt a Baylor, majd a University of Miami kötelékében remek teljesítményt nyújtó 193 cm magas játékost a 2020-as WNBA draft második körének 8. helyén, tehát a 20. kiválasztottként vitte el a Los Angeles Sparks. A csapatuknak mindenképpen kellett magas posztra erősítés, de végül Marie Gülich és a Dallastól az utolsó napon megszerzett Kristine Anigwe kapta meg a lehetőséget. Mindketten rendelkeznek WNBA rutinnal. Gülich a 2018-as draft 12. kiválasztottja volt, Anigwe 2019-ben kilencedikként kelt el.

Ahogy azonban a Swish Appeal elemzése is rávilágít, így olyan játékost veszített el a Sparks, akiben nagy potenciál lett volna és természetesen később lehet is még.

Mompremier a HoopGurlz gimnáziumi rangsorában a 20. helyen jegyzett játékos volt országosan és a harmadik legmagasabb jegyzett belső posztos tehetség: 25.2 pont, 12.5 lepattanó és 5.0 blokk átlaggal.

Videós összefoglaló a gimnáziumi teljesítményéről:

Az egyetemi időszakot tekintve az első két évét a Baylor kötelékében töltötte 7.7 pont, 6.3 lepattanó, 14.7 perc átlaggal. Innen került Miamiba, ahol rögtön megduplázódtak a percei. 29.6 perc alatt 16.7 pontot és 12.2 lepattanót jegyzett meccsenként. Ekkor lett volna lehetősége jelentkezni a WNBA draft-ra, de nem élt vele.

Egy utolsó szezonra visszatért a csapathoz és a szezon előtt beválasztották az All-American ötösbe. Azon tehetségek közé, akiktől a legtöbbet várták 2019/2020-ban. Érdekesség, hogy az ide bekerült öt játékos közül csak Mompremier nem kapott WNBA-s szerződést május végén. Olyan előkelő társaságban szerepelt, mint Sabrina Ionescu (Oregon), Lauren Cox (Baylor) vagy éppen Chennedy Carter (Texas A&M).

A 2019/2020-as szezonban Mompremier 16.8 pontot és 9.8 lepattanót átlagolt. Január 2-án azonban talpsérülést szenvedett és február 23-án térhetett csak vissza. Ez idő alatt a csapata 4 győzelmet és 9 vereséget jegyzett. A visszatérése után még négy meccs maradt a szezonból a járvány miatti félbeszakításig. Ezeken 19 pontot és 8 lepattanót szorgoskodott össze. Több szakíró, köztük a Swish Appeal által idézett Eric Nemchock arra hívta fel a figyelmet, hogy a sérülése ellenére így is az első körben kelhetett volna el.

Összefoglaló az utolsó egyetemi szezonjáról

A Swish Appeal elemzése azt emeli ki, hogy a járványhelyzetben sok játékos került nehéz helyzetbe, de azon 18 tehetség közül, akik a keretszűkítés áldozatai lettek, talán Mompremier járt legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön egy WNBA csapatba. A Sparks ugyanis Candace Parker, Chiney Ogwumike és Nneka Ogwumike mellé keresett belső posztokra hasznos részfeladatokat megoldó embereket.

Végül Marie Gülich és Kristine Anigwe kapta meg a lehetőséget. Gülich még a járvány előtt február 10-én érkezett Los Angelesbe egy olyan csereüzlet keretében, amiben Kalani Brown is érintett volt. Anigwe pedig már a bevezetőben említett módon a múlt héten. Gülich 8,6, míg Anigwe 9.3 percet átlagolt profiként. Gülich 2.5 pont, míg Anigwe 2.4 pontot jegyzett meccsenként.

Az előbbi szintet jó eséllyel Mompremier is tudta volna hozni, sőt talán többet is. Ugyanakkor a szakmai stáb inkább a már profi tapasztalattal rendelkezőknek szavazott bizalmat. Ha a szokott rendben kerül sor az edzőtáborra és nincsenek a csapatok belekényszerítve látatlanban a keretszűkítésekbe, akkor bizonyíthatott volna.

Fotó: USA.Basketball

Hirdetés