Hirdetés
USA

A harmadik felvonásához érkezik a WNBA döntő párharca:

:

Fotó: WNBA

Hirdetés

Péntekről szombatra virradóra a harmadik mérkőzést rendezik a WNBA 2021-es döntője alkalmával. A Chicago Sky fogadja a Phoenix Mercury-t. A párharc 1-1-es állásról folytatódik. A csapatok két phoenix-i meccset teljesítettek. Most kétszer Chicagóban mérik össze az erejüket az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. Ha nem születik döntés, akkor az ötödik találkozót majd a Phoenix Mercury otthonába bonyolítják le.

A második találkozónak óriási volt a tétje, hiszen az első meccset megnyerte riválisa otthonában a Sky. Ha a második találkozón megerősíti előnyét a chicagói együttes, akkor onnantól a Mercury-tól csodára lett volna szükség. Így viszont teljesen nyílt a finálé. Emlékezetes hosszabbításos küzdelmet hozott a második összecsapás. A rendes játékidőben mindkét gárda előtt bőven adódott lehetőség lezárni a lényeges kérdéseket, bebiztosítani a győzelmet. Ezzel nem éltek. Aztán jött a hosszabbítás, ott Diana Taurasi nyolc pontja és a Mercury végül 91-86-os sikerrel egyenlített.

A phoenix-i együttes nagy hármasa ismét varázsolt. A Griner, Taurasi, Diggins-Smith trió 62 pontot szerzett. A csapat 45 perc alatt értékesített 36 mezőnykosarából 24-et jegyzett. Hiába nyerte a lepattanócsatát a Sky és hiába volt jobb mezőnymutatója (46.2% – 44.4%), nem tudták kivenni döntő kulcspillanatokban a játékból a riválisuk zsenijeit. Ráadásul a 16 eladott labda és az abból kapott 25 pont egy WNBA döntőben nagyon sok. A 31%-os triplamutató pedig a chicagói oldalon kevés. Az egész rájátszásban tendencia, hogy a riválisok Allie Quigley-t nagyon kemény védekezéssel igyekeznek megállítani. A döntőben eddig a 23 triplakísértéből összesen hat volt sikeres. Egy picit újra kellett gondolni a játékát, de ez az első meccs megingása után a másodikra már jobban sikerült. Igaz, így is vereség lett a vége.

Ha döntő, akkor nem maradhat el a menetrendszerinti bírózás. Ez nem csak itt Európában jellemző Magyarországtól Franciaországon át Spanyolországig, hanem az Egyesült Államokban is. Most a Sky vezetőedzője James Wade állt bele a kérdésbe, aki nem tudta elfogadni, hogy a játékvezetők engedték a Mercury kemény védekezését. Nehezményezte, hogy mindössze négy büntetőt dobhattak egy 45 perces játékidő alatt. Volt egy komolyabb affér is. Diana Taurasi 2500 dolláros pénzbüntetést kapott, amikor meglökte az egyik játékvezetőt, miközben egy kisebb kakaskodásnál csapattársát Sophie Cunningham-t segítette fel. A szabályok szerint bármilyen szándékos érintkezés a játékvezetőkkel automatikus egymeccses eltiltást jelent, de a liga ezt döntést (mely alapjaiban határozta volna meg a finálét) nem vállalta fel.

Taurasi tehát a pályán lesz a harmadik meccsen is, ahol mellette a Mercury-nál ismét Brittney Griner és Skylar-Diggins Smith lehet a főszereplő. A második meccsen azt is láthattuk, hogy Sophie Cunningham visszatérése mit jelent. Ezt a faktort sem szabad lebecsülni. Brittney Griner legutóbb 29 ponttal rájátszásbeli karriercsúcsot ért el. Statisztikák százai árulkodnak arról, hogy egész más csapat a Mercury, ha pályán van és akkor, ha nem játszik. Nem véletlenül átlagol a rájátszásban 35 perc felett. Chicagói szempontból Quigley jobb helyzetbe hozásán túl talán Griner védésében van a legnagyobb fejlődési lehetőség a két hazai meccsre. A Connecticut Sun elleni elődöntőben egy jó csapdázással Jonquel Jones-t kivették a játékból. Az Aces is megpróbálta ezt Griner ellen, de nem jártak sikerrel. Nagy kérdés, hogy a Sky ebben tud-e hatékonyabb lenni. Ha igen, akkor ismét nyílhat esélyük előnybe kerülni.

A szombaton hajnali 3 órakor kezdődő találkozó ÉLŐ STATISZTIKÁJA ITT érhető el, az élőképes közvetítés a WNBA League Pass szolgáltatáson követhető.

Fotó: WNBA

Hirdetés