Hirdetés
Archivum

A harmadik hely a tét Oroszországban:

:

Hirdetés

Hétvégén természetesen újabb fordulót rendeznek az európai bajnokságokban. A nemzetközi nõi kosárlabdát követõknek ezúttal Oroszországra érdemes figyelniük, ahol az Orenburg-Kurszk rangadón eldõlhet a harmadik hely sorsa.

A Kurszk évek óta a harmadik helyrõl és ezzel együtt az Euroliga indulásról álmodik Oroszországban, de ehhez az Orenburgot egyszer sem tudták megelõzni. Az elmúlt évadban például 7 alkalommal találkozott a két csapat és ebbõl csak kétszer tudott nyerni a Kurszk. Idén azonban más a helyzet, az alapszakasz elején a Kurszk hazai pályán legyõzte nagy riválisát és azóta is jobban megy nekik: 11 forduló után 9 gyõzelemmel és 2 vereséggel a bajnoki tabella harmadik helyén állnak, míg az Orenburg már négyszer botlott.

A két csapat vasárnapi összecsapása elõtt egyértelmû a helyzet. Ha Katie Douglasék nem tudják hozni hazai pályán a rangadót, akkor szinte biztosan búcsút mondhatnak az alapszakaszbeli harmadik helyezésüknek és így tavasszal az Euroliga szereplést jelentõ harmadik helyet idegenben kell kivívniuk.

A Kurszk várhatja kedvezõbb elõjelekkel és pihentebben a mérkõzést, miután a Horizont Minszk elleni Európa Kupa nyolcaddöntõ visszavágón Michelle Snow és Temeka Johnson nem lépett pályára, Ausra Bimbaite pedig mindössze 6 percet játszott. Ezzel szemben az Orenburg az Euroligában a Salamanca otthonában szerepelt és a sztárjaik közül Brunson és Verameyenka 36-36, Douglas 34 percet töltött a pályán. A Kurszk ráadásul egy friss igazolást is bevethet – ha a szakmai is stáb is úgy ítéli meg a felkészültségét, erõállapotát – miután a hét elején aláírta a szerzõdését a csapathoz a lettek klasszisa Gunta Basko.

A két gárda õszi mérkõzésén a Kurszk 82-65-re nyert, ekkor a legjobbjuk a 16 pontot szerzõ és 9 gólpasszt kiosztó Temeka Johnson volt. Az Orenburgnál Danilochkina jutott 15 pontig. A mérkõzés krónikájához azonban hozzátartozik, hogy a szezon ezen szakaszában Katie Douglas még nem csatlakozott az Orenburghoz.

Oroszország mellett szintén vasárnap délután fél szemmel érdemes figyelni a Besiktas-Galatasaray török bajnokit is. Két lelkileg meggyötört gárda mérkõzése lesz ez. A Galatasaraynak pokolian sikerült a gdyniai túra, miután Alba Torrens és Gülºah Gümüºay is rendkívül súlyos térdsérülést szenvedett. Torrens a csütörtöki mérkõzésen, Gümüºay pedig a szerdai edzésen szenvedett térdszalag szakadást. Mind a ketten a szezon végéig kidõltek és könnyen lehet, hogy ez értékes trófeákba kerül a Galatasaraynak. Nehéz elképzelni, hogy Torrens nélkül – még egy esetleges villámigazolással kiegészülve is – meg tudják nyerni az Euroligát.

Alba Torrens sérülése                      Fotó: PAP/Adam War¿awa

A Besiktas helyzetére pedig nincs annál jobb szó, mint hogy szénné égtek hazai pályán az Európa Kupában. Az idei évnek nagy tervekkel nekivágó és a második számú európai kupasorozat elhódításában bízó alakulatot az MBK Ruzomberok búcsúztatta. A többek között Ebony Hoffman, Candice Wiggins vagy éppen Ilona Korstin nevével fémjelzett gárda a bajnokságban is siralmasan szerepel, a 11. helyen szerénykednek a tabellán és eközben edzõt is váltottak. Esetükben már a rájátszásba kerülés is igencsak kérdéses. Vajon a két padlón lévõ csapat közül melyik tud jobban felpörögni?


A topligák hétvégi programja


Oroszország

Január 22., vasárnap

14:00 UMMC Jekatyerinburg - Szpartak Szentpétervár 
15:00 Szpartak Moszkva Vidnoje - Vologda-Сhevakata
14:00 Nagyezsda Orenburg - Dynamo Kurszk
14:00 Energia Ivanovo -	Dinamo Moszkva
12:00 Szpartak Noginszk - Dinamo-GUVD Novoszibirszk

Törökország

Január 21., szombat

13:00 Tarsus Belediyesi – Homend Antakya Belediyesi 
14:00 Fenerbahçe – İstanbul Üniversitesi 
15:00 Samsun Basketbol – Mersin Büyükºehir Belediyesi

Január 22., vasárnap

13:00 Botaº – Optimum Ted Ankara Kolejliler
14:30 Beºiktaº – Galatasaray Medical Park 
13:00 Kayseri Kaski – Ceyhan Belediyesi

Spanyolország

Január 21., szombat

RIVAS ECOPOLIS - SÓLLER BON DÍA! 12:00
CADI LA SEU - GIRONA FC 16:15
ROS CASARES VALENCIA - CAJA RURAL TINTOS DE TORO 17:30
RC CELTA BALONCESTO - PALACIO DE CONGRESOS DE IBIZA 18:00
UNB OBENASA LACTURALE - MANN FILTER ZARAGOZA 19:00
PERFUMERIAS AVENIDA - G CANARIA 2014 CAJA DE CANARI 18:00
HONDARRIBIA - IRÚN - JOPISA CIUDAD DE BURGOS 19:00

/Minden mérkõzés kezdési idõpontja közép-európai idõ szerint van feltüntetve/ 

Hirdetés