Hirdetés
Archivum

A Hatay otthonában folytatja a Sopron:

:

Hirdetés

Csütörtökön magyar idõ szerint 16 órától a szír határ mellett fekvõ Antakya városában, a Hatay vendégeként lép pályára a nõi kosárlabda Euroligában a Sopron Basket. Nehéz mérkõzés vár Roberto Iniguez tanítványaira.

A Sopron Basket mozgalmas napokat tudhat maga mögött. Hétfõn vált hivatalossá, hogy a spanyol válogatott Queralt Casas érkezik a csapathoz és ezzel együtt a klub kezdeményezte Angela Salvadores szerzõdésének felbontását. Az új igazolást részletes portréban mutattuk be. Nehéz meghatározni még látatlanban, hogy mit hozhat a Sopronnak. Az biztos, hogy egy remek alapokkal rendelkezõ, kiváló képességû játékosról van szó. Sikeres beépítése esetén tudása legjavát nyújtva tovább erõsítheti a soproni versenyképességét. Biztosak lehetünk benne, hogy Roberto Iniguez mindent megtesz, hogy minél elõbb megtalálja a helyét a csapatban. A Sopronra két kulcsfontosságú hazai meccs vár a folytatásban, jövõ héten a TTT Riga, majd január elején a Carolo Basket ellen a Novomatic Arénában. Ezeken két sikerrel óriási lépést lehetne tenni egy stabil rájátszás-pozíció felé.

A múlt héten a Dinamo Kurszk ellen kiválóan helyt tudott állni a Sopron. Nagy küzdés jellemezte a találkozót, ahol óriási fegyvertényt jelentett, hogy 5-7 pontos hátrányból rendre felzárkózott a magyar csapat. A védekezés ezúttal is rendben is volt, 65 ponton tartották a mieink a Kurszkot. A sztárjaik közül egyedül a magas posztokon egyeduralkodó Tina Charles villogott. Ott lehetetlen volt felvenni a versenyt a klasszisával, de mindenki mást hatástalanítottak a mieink. Ilyen rivális ellen nem lehet olyan helyzetkihasználást várni, mint a középmezõny tagjai ellen. A 63 mezõnykísérletbõl emiatt mindössze 21 lett sikeres. Kiemelést érdemel még, hogy mindössze 11 eladott labdát jegyeztek fel a statisztikai lapra. A Sopron számára a legjobbakkal való versenyképességhez ez elengedhetetlen.

A Sopron és a Hatay hasonló módon készült a csütörtöki rangadóra. Mindkét gárdának egy elõzetesen könnyebbnek elkönyvelt bajnokin akadtak nehéz percei. Ez mutatja igazán, hogy milyen brutális terhelésben vannak a legjobbak. Nem véletlen, hogy ilyenkor jönnek el a kisebb hullámvölgyek. Mindkét gárdának megvolt az a 10-12 pontos elõnye ahonnan két találattal le tudta volna zárni a meccsét. Ezzel nem éltek, így alakultak ki a szorosabb eredmények. A Sopron 6 ponttal verte a Vasast, míg a Hatay 3 egységgel múlta felül az Ormanspor-t. Abban az egyben biztosak lehetünk, hogy az Euroligában teljesen más hõfokon fognak pörögni a felek. A nemzetközi mutatókat nézve az ötödik forduló után sincsen változás. Továbbra is a Turner, Zahui, Dupree trió remekel. A teljesítmény-indexet tekintve mindhárman 12-es érték felett átlagolnak. Bár igazán csapatként extra a Sopron, de a sztárok jó egyéni villanásaira óriási szükség van.

A Hatay a Sopronhoz hasonlóan két gyõzelemmel és három vereséggel rendelkezik az Euroligában. A csapatuk nagy erõssége, hogy a magas posztokon Courtney Paris és Glory Johnson brutálisan eredményes. A sajátos adottságokkal rendelkezõ Paris 13.8 pontot és 10.2 lepattanót átlagol. A teljesítmény-indexe átlagban 23.8-as. A mezõnymutatója pedig átlagban közel 65%-os. Johnson-t jól ismerheti Roberto Iniguez, hiszen a montenegrói válogatottban játékosa. A honosított amerikai klasszis aktív közremûködésével vívták ki az Eb-részvételt. Johnson esetében sok volt a kérdõjel, hogy miként illeszkedik a Hatay évek óta – légiósokkal együtt – összeszokott alapcsatában. A törökök azt nyugtázhatták, hogy kiválóan tette ezt. Az átlagai 15.6 pont, 6.2 lepattanó, 3.2 gólpassz és mindez 18.6-os teljesítmény-indexet jelent. A tavalyi alapcsapatból Hind Ben Abdelkader és Katsiaryna Snytsina is megõrizte meghatározó szerepét. Abdelkader 16.8 pontos átlaggal a legeredményesebb, de a fehérorosz klasszis is vállal 13.2 pontot meccsenként. Alexis Jones személyében hoztak egy amerikai irányítót, aki jól mozgatja a társakat. Neki is köszönhetõ, hogy 19.2-es gólpassz átlaguk van, ami a harmadik legmagasabb a mezõnyben. Nem csak ezen a téren, de a szerzett pontokban is legjobbak között vannak. A 77.2-es átlaguk a második legmagasabb.

A két csapat összehasonlítását nézve éppen a fentebb kiemelt két terület, ahol elõrébb járnak a törökök. Összességében azonban nagy differencia a fontos mutatókban nem mutatkozik. Ettõl függetlenül nehéz összevetni a Sopront és a Hatay-t, mert teljesen ellentétes szerkezet és felfogás mellett dolgoznak. A törökök játékát olyan szinten meghatározza és részben egyedivé is teszi Paris és Johnson kettõse, hogy arra rendkívül nehéz felkészülni. Abdelkader ponterõs teljesítménye viszont sokszor egyéni megoldásokban nyilvánul meg, ami viszont sebezhetõvé teszi õket. Szûkös rotációval dolgoznak és szembetûnõ a vereségeik alkalmával, hogy a riválisaik rendre lefutották õket. Gyorsindítások után rengeteg pontot kaptak. Ha magas posztokon sikerül a lépést tartani, akkor a Sopron a már megszokott szervezett védekezésével és szerzett labdákkal teremthet magának esélyt az idegenbeli bravúrra.

Hirdetés