Hirdetés
Magyarország

A hazai U20-as Európa-bajnokság sorsáról még nincs döntéskényszer:

:

Hirdetés

Sorra halasztják el a rangos sporteseményeket. Kedden a Roland Garros, a labdarúgó Európa-bajnokság és a Copa América jutott erre a sorsa. Hazánk augusztus 8. és 16. között U20-as női kosárlabda Európa-bajnokságot rendezne. A soproni kontinenstorna kapcsán egyelőre még nincs döntéskényszer.

2018 után nyerte el ismét az U20-as leány Európa-bajnokság rendezését Sopron. A sportág közvetlen utánpótlásának krémje érkezhet augusztusban hazánkba. A torna előkészületei javában tartanak. A FIBA munkatársai februárban felmérték a rendezvényhelyszíneket. A szervezők egyelőre annyit érzékelnek a kialakult járványügyi vészhelyzetből, hogy a korábbi évekhez képest lassabban érkeznek az instrukciók a nemzetközi szövetségtől. Igaz, ez teljesen érthető, miután a klubszezon leállását követően jelenleg az olimpiához kapcsolódó versenyrendszerek kármentése élvez prioritást.

Február közepén voltak itt a FIBA képviselői, amikor megnézték a Novomatic Arénát és a szállásokat, illetve átbeszélték velünk a lényeges kérdéseket az Európa-bajnokság kapcsán. Az elmúlt hetek eseményei miatt érthetően másra került a fókusz. Minden ilyen látogatásról készül egy jelentés, amit visszaküldenek. Ez a megbeszélések összefoglalója, illetve azt tartalmazza, hogy mit kérnek még a FIBA munkatársai. A korábbi években ezt jóval előbb megkaptunk, most ebben van egy kis csúszás, de erre a hétre már megígérték.

– mondta lapunknak Pados Noel a szervezőbizottság tagja.

A viszonylag késői, augusztusi időpont miatt jelenleg nincsen még közvetlen döntéskényszer a FIBA és a szervezők előtt. Ilyen szempontból nem lehet az eddig már lefújt vagy elhalasztott világversenyekhez hasonlítani az Eb-t. A soproni rendezvényhelyszín kedvező adottságai is növelik a mozgásteret. A 2015-ös csarnokbővítéssel a Novomatic Aréna Európában is egyedülálló helyzetbe került, mivel a két nemzetközi versenyekre is alkalmas kosárlabda pályának köszönhetően egy csarnokban lehet lebonyolítani a kontinenstornát, és egyidőben három csapat edzése is megtartható.

“Az előkészületekkel nem vagyunk elkésve. Messze van augusztus és rendezői oldalról jelen pillanatban nincsen semmi gond.” – tette hozzá Pados Noel a beszélgetésünk során. “Egyelőre mi is annyit tudunk, ami a hivatalos állásfoglalás és a sajtóközleményben is szerepelt a járványügyi helyzet kapcsán. A június-júliusi nyári események sorsáról áprilisban, az augusztusiakról kicsivel később döntenek a nemzetközi szövetségnél.”

A magyar fél a FIBA-val történt kommunikációjában a május végét jelölte meg utolsó olyan időpontnak, ameddig a döntést a torna sorsáról felelősségteljesen el lehet tolni – árulta el lapunknak Pados Noel. Sopronban nyolc Bajnokok Tornája, a korosztályos EB-k, a 2011-es EB-kvalifikációs torna, a 2015-ös felnőtt EB és a két Euroliga FINAL4 után van egy komoly tapasztalat a rendezés terén, de nyárra fordulva már szükség lenne a végső határozatra. Hozzátéve, hogy természetesen sportszakmai szempontból sem lehet sokkal tovább halasztani a döntést. A válogatottak stábjainak, játékosainak tudniuk kell, hogy érdemes-e belevágni a felkészülésbe.

A későbbre halasztás nehezen elképzelhető

Mint sok világverseny kapcsán, az U20-as Európa-bajnokság esetében is érdekes kérdés az esetleges halasztás. Amióta a most ismert versenyrendszert alkalmazza a FIBA, erre még nem került sor. “Mivel reméljük beindulnak szeptemberben a hagyományos versenyrendszerek, én nem tudom elképzelni, hogy ezeket a nyári utánpótlás rendezvényeket el lehetne tolni.” – mondta Pados Noel egy esetleges őszi, téli lebonyolításról.

A FIBA-t versenyszervezői és jogi szempontból a nyári leány korosztályos tornái közül az U18-as Európa-bajnokság kapcsán terheli talán a legösszetettebb döntés. Ez ugyanis kvalifikációs tornája lenne a 2021. évi U19-es Világbajnokságnak, aminek házigazdája éppen Debrecen. Az U20-as kontinenstorna nem előfeltétele egyetlen más rendezvénynek sem. Kiesése ettől függetlenül természetesen óriási presztízsveszteséget hozna és nagyon fájna a sportolóknak, miután a korosztályos események királykategóriájáról van szó.

Hirdetés