Hirdetés
Magyarország

A hétvégén 3×3-as Európa-bajnoki selejtező – Földi Attilát kérdeztük:

:

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés

Szombaton kezdődik a konstancai 3×3-as Európa-bajnoki selejtező-torna. A 12 csapatos seregszemlén a magyar válogatott csoportriválisai Dánia és Nagy-Britannia lesznek. Az első két helyezett jut a legjobb nyolc közé, ahol a negyeddöntőben ezen az ágon Belgium, Lengyelország vagy Észtország jöhet szembe. A selejtezőről az első három helyezett alanyi jogon kvalifikálja magát a szeptemberi grazi seregszemlére. Adott esetben a negyedik is kijuthat, de ott már számolgatásra lesz szükség.

A magyar válogatott Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Kányási Veronika és Papp Dia összeállításban szerepel a tornán. Földi Attila, szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

Hogy telt az elmúlt napok munkája? Sikerült a tervek szerint haladni?

Igyekeztünk mindent megvalósítani, amit elterveztünk. Az utolsó napokban éreztem egy kis görcsösséget a lányokon, ami teljesen normális ilyenkor. Azon is dolgoztunk, hogy ne essünk át a ló másik oldalára a túlzott akarással. A taktikai részeket úgy érzem, hogy sikerült átvenni. Ha a saját csapattársak ellen, akik ismerik, meg tudják valósítani a játékosok, akkor bízom benne, hogy az ellenfelek ellen, akik számára ismeretlen, még jobban be tud jönni. Szerintem jó úton járunk, de mindig a verseny mutatja meg igazán, hogy ténylegesen milyen úton is járunk.

Régen volt olyan, hogy a világversenyeket tekintve három újonccal szerepel a magyar válogatott.

Az egész teljesen új helyzet, ami idén történik a 3×3-ban. A koncepción is változtattunk, új játékosok, nagyobb keret került kialakításra. Ha nem is az Eb-selejtezős keretet nézzük, hanem a 12 fős bő keretet, akkor egy fiatalítás is beindult. Ez egy jó út, jó vonal, de az idő nem nekünk dolgozott. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a többi válogatottnak sem volt egyszerűbb felkészülnie erre a selejtezőre májusban. Maximum azok lehetnek előnyben, akik évek óta együtt játszanak. Ilyen a keresztágunkon Lengyelország. Ott, ahol szintén újítottak, meglátjuk, hogy ezt a helyzetet hogyan sikerült megoldani.

Nem szabad megfeledkezni az emberi oldalról. Gondolom, hogy mindenkiben van izgalom? 

Igen és teljesen természetes is az a folyamat, amiben benne vannak a játékosok. Még Papp Dia is, aki részese volt a korábbi sikereknek, más szerepkörben van csapatkapitányként. A többieknél nem is kell említeni, hogy van bennük egy egészséges drukk. Böröndy Vivi évek óta vár erre a lehetőségre, Kányási Vera most tért vissza a 3×3-hoz. Benne is, mint mindig, dolgozik a bizonyítási van. Hegedűs Janka is régen szerepelt válogatottban.

A szakmai stáb felelőssége, hogy ez ne a visszájára forduljon, hanem a legjobbat hozzuk ki belőle. Ebből lehet, sőt kell is kihozni pozitívat.

Nézzük az ellenfeleket, kezdjük a második riválissal, a britekkel, hiszen náluk erős a magyar kötődés. Cheridene Green a játékosod volt a DVTK-nál, Chantalle Handy szintén játszott hazánkban. Arról nem beszélve, hogy tavaly is találkoztunk velük a selejtezőn.

Nem szeretek kiindulni az 5:5 pályafutásokból, ez egy másfajta játék. Aki ott jól teljesít, az nem biztos, hogy 3×3-ban is és igaz ez fordítva is. Cheridene Green tavaly nem volt a selejtezőn, ellenben az Európa-bajnokságon igen. Chantalle Handy pont fordítva. Shanice Norton szerepelt tavaly mindkét tornán, míg a teljesen újoncuk Hannah Jump, aki a Stanfordon tanul az Egyesült Államokban. Róla csak 5:5-ös anyagunk van.

A tavalyi játékukat megnéztük, de mindenhol lehetnek változások. A feltérképezés rész inkább az egyéni kvalitásokról szól. Mit tudnak csinálni, mi az erősségük és nekünk mit kellene csinálni ahhoz, hogy magakadályozzuk őket. A másik rész pedig, hogy mi miként támadjuk őket, mik a gyenge pontjaik, hogyan használjuk ki azokat.

Dánia lesz az első rivális. Néztem a játékosok korábbi eredményeit. A nemzetközi versenyek nélküli covidos nyáron szerepeltek egy helyi kupasorozatban, tavalyról pedig egyetlen versenyük sincs berögzítve a FIBA felületeire. 

Dánia elleni lesz az első meccs és az első meccs fontosságát nem is kell külön hangsúlyoznom. Nehéz felkészülni, ahogy te is mondtad, 3×3-ból semmi anyagunk nincs. 5:5 anyagokat próbálunk keresni. Azt lehet látni a hivatalos felületekre berögzített adatokból, hogy van három 180 cm körüli játékosuk és egy 195 cm magas centerük. A szerkezetük hasonló, mint a miénk. Az átlagmagasságuk magasabb, de abból a szempontból hasonló, hogy három mezőny, egy center felállást alkalmazzák. Ellenük az alapjátékunkhoz fogjuk tartani magunkat.

Én mindig tartok a teher nélkül játszó, teljesen ismeretlen csapatoktól.

Egy olyan társaságnak, aki rendszeresen játszik 3×3-at, le kell győznie olyat, aki még csak ismerkedik a játékkal. Ezt még véletlenül sem nagyképűségből mondom, hanem a sportág realitásai mondatják ezt velem. Azokat a csapatokat, akiknek nincs nemzetközi tapasztalatuk, kemény védekezéssel kell meglepni. Az köztudott és korosztályos versenyeken én magam is több alkalommal megtapasztaltam, hogy aki először találkozik a 3×3 keménységével, azt megzavarja. A 10 perces játékidő alatt ehhez meccsen belül nagyon nehéz alkalmazkodni és a meglepetés ereje fél siker.

Továbbjutás esetén a keresztágon Belgium, Lengyelország vagy Észtország lehet a rivális. Olyan nemzetek, akik régóta tagjai a nemzetközi körforgásnak.

A belgáknál meglepetés az összeállítás, vannak olyan ismertebb nevek, akiknek a játékára előzetesen számítani lehetett. Ilyen Laure Resimont vagy esetleg a Massey-ikerpár valamelyik tagja. A nevek alapján lehetett volna erősebb is a keret, nem bánjuk, hogy nem így alakult. A lengyelek viszont nagyon stabilak. Az észtekkel pedig rendre összekerültek korábban a lányok. Tavaly az olimpiai és az Európa-bajnoki selejtezőn is játszottak velük. Megmondom őszintén, hogy ezekkel a csapatokkal csak ennyit foglalkoztunk. Egyrészt azért, mert először a csoportmérkőzéseket kell megvívni, illetve a keresztjáték vasárnap lesz és addig látni fogjuk őket a helyszínen.

Lezárult május, a válogatott összetartás első hónapja. Hogyan összegeznéd ezt az időszakot? Milyen gondolatokkal fogod elengedni a játékosokat a versenyre?

Nagyon tisztességes munkát végeztek a lányok májusban. Talán még az emberfeletti jelző sem túlzás. Hétfőtől szombatig dolgoztunk, majd másfél nap pihenő után folytattuk. Napi kettőket edzünk kint, voltak olyan “pihenőnapok”, amikor csak egyet. Taktikailag beletettük, amit elterveztem védekezésben. A hozzáállásuk fantasztikus a lányoknak. Szeretnénk sikerrel venni a selejtezőt, de azzal a munkával, amit a játékosok beletettek, nem lehetünk elégedetlenek az eredménytől függetlenül. Ahogy arról nagyon sokszor beszéltünk: ez egy új kezdés, aminek az alapjait leraktuk. Ezzel maximálisan elégedett vagyok. Ettől függetlenül nem szeretném megkerülni azt, hogy az egyértelmű cél a továbbjutás.

Hirdetés