Hirdetés
Archivum

A hétvégén beindul a nagyüzem egy új amerikai ligában:

:

Hirdetés

Múlt héten három elõrehozott mérkõzéssel elrajtolt az Egyesült Államokban a WBDA liga küzdelemsorozata. A hétvégén pedig az elsõ teljes fordulót rendezik, mely során két konferenciában összesen 31 csapat méri össze az erejét. A cél, hogy azok kapjanak játéklehetõséget, akiknek a WNBA-ben nincs helyük, de szeretnék beindítani profi karrierjüket.

Fotó: WBDA

Fotó: WBDA

A WBDA, a Women’s Basketball Development Association rövidítést takarja. Ahogy a neve is mutatja, egy fejlesztési ligának szánják a tulajdonosok. Nem új bajnokságról van szó: 2018. augusztusában William Kelly üzletember szerezte meg a 14 éves múltra visszatekintõ Women’s Basketball Blue Chip League kizárólagos tulajdonjogát. Azonnal átkeresztelte és megkezdõdtek a tárgyalások a bajnokság országossá bõvítésérõl. Az eredeti tervek 50 csapatról szóltak, de végül 31 gárda jött össze.

Az új liga egyelõre nem áll szoros együttmûködésben a WNBA-vel. Nem olyan rendszert kell tehát elképzelni, mint a férfiaknál a G-League mûködését. Ugyanakkor nincs korlátozva az átjárás a két szervezet között. Ez azt jelenti, hogy aki lehetõséget kap a WNBA-ben – vagy esetleg európai profi szerzõdést a késõbbiekben -, az természetesen válthat. Sõt, ezt a folyamatot szeretnék ezzel a ligával elõsegíteni.

Az Egyesült Államokban nagy szüksége lenne a nõi kosárlabdának egy hatékonyan – és fõleg életképes üzleti modellel – mûködõ “fejlesztési bajnokságra”. Rengeteg játékos kerül ki évrõl-évre az egyetemi versenyrendszerbõl, akiknek csak a töredéke kap lehetõséget a WNBA-ben. Európába ugyan lényegesen többen tudnak átjönni, de nem mindenkinek van erre lehetõsége vagy egyáltalán bátorsága egy idegen kontinensen belevágni a profi létbe.

A WBDA másik nagy jelentõsége, hogy a 31 csapatos mezõnyben rengeteg olyan klubot találunk, amely olyan piacon próbál boldogulni, ahol WNBA csapat még a közelben sincs. Tehát az egyetlen profi nõi kosaras lehetõséget kínálja játékosoknak, érdeklõdõ szurkolóknak egyaránt. Egyelõre nem képvisel komoly gazdasági erõt a liga és a szakmai oldal is kérdéses. Bár több klubnál a vezetõedzõi posztot évtizedes egyetemi kosaras tapasztalattal rendelkezõ szakvezetõ kapta. Ugyanakkor egy fontos kezdeményezés szárnybontogatásait látjuk. Reméljük, hogy lesz létjogosultsága.

A WBDA csapatai

Keleti Konferencia

Nyugati Konferencia

A WBDA logója

Hirdetés