Hirdetés
Archivum

A hétvégén jönnek az egyetemi regionális négyes döntõk:

:

Hirdetés

A Sweet 16, azaz a legjobb 16 között járnak az NCAA Divíziós I-es nõi kosárlabda bajnokságának küzdelmei. Ez azt jelenti, hogy elérkeztünk a regionális négyes döntõkhöz. Röviden felvezetjük, hogy mi várható a hétvégén. Egy biztos, hogy magyar idõ szerint kedden hajnalra kialakul a Final Four mezõnye.

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Az Albany Régióban szerepel a legnagyobb esélyes UConn és a South Carolina is. A UConn ellenfele az elõdöntõben a Duke lesz. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor egy nagyon sima meccsre készülhetünk. A Duke nyolc nekifutásból még egyszer sem gyõzte le a UConn gárdáját. Ezen a nyolc mérkõzésen az átlagos különbség 28.6 pont volt a felek között. Ugyanakkor Azurá Stevens története, aki a Duke-ot hagyta ott Geno Auriemma hívására a UConn kedvéért, pikánssá teszi ezt a párharcot. A két szakmai program vezetõi éles szóváltásba keveredtek. A Duke sportszerûtlen magatartással, sõt egyenes csalással vádolta riválisát.

A másik ágon a South Carolina nem dominált az elsõ két fordulóban olya mértékben, mint a UConn. Mindkét meccsükön a negyedik negyednek mindössze egyszámjegyû elõnyrõl vágtak neki. Végül minden esetben A’ja Wilson klasszis teljesítménye jelentette a döntõ különbséget. Ismét megizzadhat a South Carolina, hiszen a Buffalo együttesével mérkõznek. Róluk azt kell tudni, hogy 11. rangsoroltként búcsúztatták a 3. helyen kiemelt Florida State csapatát. Remekül védekeztek, 17 eladott labdára kényszerítették riválisukat.

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

A Spokane Régióban az elsõ helyen rangsorolt Notre Dame a Texas A&M gárdájával mérkõzik az elõdöntõben. Az egész szezonban sérülésektõl sújtott Notre Dame az elsõ két fordulóban összesen 197 pontot ért el. Tették mindezt úgy, hogy az eddigi hiányzóik mellett még Kathryn Westbeld is megsérült. Teljes kerettel támadásban komoly potenciál van bennük. A Texas A&M a DePaul 80-79-es legyõzésekor a második kör egyik legjobb meccsét nyerte. Brutálisan jól szedik a lepattanókat és rengeteg büntetõt tudnak kiharcolni, így nem életbiztosítás a Notre Dame számára ez a párosítás.

A 2. helyen kiemelt Oregon tavaly alacsony rangsorolással mutatott be óriási menetelést. Idén azonban bizonyítják, hogy magasan kiemelt pozícióból is extra teljesítményre képesek. Az elsõ két forduló egyik legjobb mezõnyszázalékát produkáló csapata voltak. Egyértelmûen esélyesek a 11. helyen rangsorolt Central Michigan ellen. Még akkor is, ha a Central Michigan a 3. Ohio State alakulatát búcsúztatta szintén extra támadójátékot bemutatva.

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

A Kansas City Régió az egyetlen, ahol az elõzetesen az elsõ négy helyre rangsorolt csapatok jutottak a négyes döntõbe. Az elsõ kiemeléssel rendelkezõ Mississippi State az NC State csapatával mérkõzik. Kiválóan védekezõ alakulatok csatája lesz ez. Mindkét gárda a teljes szezont nézve átlagosan 57 pont alatt tartja ellenfeleit. Támadásban viszont nagy a különbség. Amíg a Mississippi State, mely kiválóan lepattanózik is, 82.1 pontot jegyez meccsenként, addig az NC State alakulata 67.1-et. Több tapasztaltabb és meccseket eldönteni képest játékost vonultat fel a Mississippi State, így favorit ebben az elõdöntõben.

A másik ágon a 2. és a 3. helyen rangsorolt alakulat mérkõzik. Õk a Texas és a UCLA. Pikáns párharcra van kilátás, hiszen más erényeket csillogtattak a csapatok és érdemes lesz majd figyelni, hogy melyikük akarata érvényesül. A Texas extra támadójátékot mutatott be az elsõ két fordulóban. Elõbb 61.8%-al, majd 61.7%-al dobva jutottak 80 pont fölé. A UCLA pedig védekezésben remekelt, aktuális riválisaikat 15 és 18 eladott labdára kényszerítették. Emellett a sikereiket a két meccsen elért 20 triplájuknak is köszönhetik. Az ESPN beharangozója két irányító, Brooke McCarty (Texas) és Jordin Canada (UCLA) köré építi fel a beharangozóját, ami valóban kiemelkedõnek ígérkezik.

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

A Lexington Régióban az 1. helyen rangsorolt Louisville a 4. helyen jegyzett Stanford gárdájával mérkõzik. A Louisville-t a jelenlegi mezõny egyik legjobb szerkezetû csapataként tartják számon. Ettõl függetlenül az elsõ két fordulóban mutatott játékuktól nem volt elájulva a tengerentúli szaksajtó. Igaz, a Boise State és a Marquette sem kényszerítette bele a játékosaikat, hogy a tudásuk legjavát adják. Jó védekezéssel a Stanford zavarba hozhatja õket. Ráadásul az elsõ két körben támadásban is olyan erényeket mutattak, amik a szezon eddigi részében nem jellemezték õket. Például a triplákat 50% felett dobták a stanfordi keret tagjai.

A 2. kiemeléssel rendelkezõ Baylor a 6. helyen jegyzett Oregon State alakulatával mérkõzik. A Baylor remek formában van, az elmúlt két hónapban minden meccsüket 20 ponttal vagy annál nagyobb különbséggel nyerték. Az elsõ két fordulóban a centereik remekeltek, Lauren Cox (24 pont, 16.5 lepattanó) és Kalani Brown (19 pont, 11.5 lepattanó) is dupla-duplát átlagolt. Favoritnak tekinthetõek a második körben történelmet író Oregon State ellen. A Tennessee otthonában tudott az Oregon State meccset nyerni, amire 58 rájátszás találkozó óta nem volt példa. Ettõl függetlenül különösen festékbõl kevés pontjuk érkezett eddig és védekezésben is akadtak kihagyásaik. Nem biztos, hogy van bennük egy újabb bravúr.

Hirdetés