Hirdetés
Archivum

A hétvégén kezdõdik az olasz bajnokság:

:

Hirdetés

A Lombardiában található Cinisello Balsamo városában egy látványos szezonnyitó hétvégével megkezdõdik a 80. alkalommal kiírt elsõ osztályú Olasz Nõi Kosárlabda Bajnokság, a Lega Basket Femminile Seria A. Itáliában is mind a 12 legmagasabb osztályú csapat egy helyszínen lép pályára. A nyitó hétvége legnagyobb kérdése az, hogy az elhúzni látszó Taranto-Schio kettõshöz az igen sûrû középmezõnybõl kik tudnak felzárkózni.


 

Az olaszok a spanyol, az orosz vagy éppen a francia bajnoksághoz képest kicsit más versenynaptárt alkalmaznak. A hagyományos szezonnyitó szuperkupa után az olasz kupa küzdelmei zajlottak, ahol a 12 legjobb együttest 4db három csapatos csoportba sorsolták. A négy csoport egy hétvégén játszott négy városban és a csoportgyõztesek jutottak a hagyományos márciusi négyes döntõbe. Idén máris egy meglepetést jegyezhettünk fel, a bajnoki címvédõ Taranto nem hozta hazai pályán saját csoportját és így nem jutott be a legjobb négy közé, ahol a Schio, a Venezia, az Umbertide és a Faenza méri össze erejét.
 

Kanyarodjunk azonban vissza a bajnoksághoz, ahol így csak október utolsó elõtti hétvégéjén indulnak a küzdelmek. Immár az olaszoknál is hagyományosnak mondható módon, egy helyszínen rendezik a nyitó fordulót. Azt a nyitó fordulót, mely a maga nemében igen különleges lesz, mivel a 80. bajnoki szezon kezdõdik az olaszoknál nõi kosárlabdába. Ennek megfelelõen a mérkõzések között színes programok szórakoztatják a nagyérdemût és ami talán a legérdekesebb, a nõi kosárlabdázás történetét felelevenítõ fotókiállítás is várja a kilátogató rajongókat.
 

Ahogy az az elsõ fordulókban lenni szokott nagy rangadóra nincs kilátás. Igazából egy kérdés mozgathatja a semleges szurkolókat, hogy a nagyon a sûrû középmezõnybõl kik tudtak annyira megerõsödni, hogy a két EuroLigást, a Schio-t és a Tarantót le tudják gyõzni. Mert úgy néz ki, hogy a többek között McCarville-t, Cohent, Yacoubou-t, Macchit és Maja Erkicset foglalkoztató Schio és a francia Godin, a belga Wambe, két jó képességû amerikai légiós illetve az olasz válogatott magja köré épülõ Taranto elszakadni látszik a riválisoktól.
 

A sokat emlegetett középmezõnybõl a korábbi években EuroLigázó Velence és Fenza, illetve az olasz kupából a Tarantót kiütõ Umbertide kerülhet lõtávolon belülre a nagyokhoz képest. A Velence az utóbbi másfél szezonban Pécsett pattogató Nicole Ohlde-t szerzõdtette a nyáron, míg a Faenza a Szegednél villogó Olena Zserzserunovával erõsített.
 

Az idei Olasz Bajnokságnak magyar szereplõje is lesz. Ujhelyi Petra a nagy múltú Bracco Geas együttesében pattogtat majd és ha sérülések nem hátráltatják, akkor csapatának húzóembere lehet.
 

A nyitó hétvége programja

október 23. – szombat
15.00 GMA Pozzuoli – Club Atletico Faenza
17.15 Napoli – Lavezzini Parma
 

október 24. – vasárnap
11.45 Agos Ducato Lucca – Pool Comense
14.00 Famila Wuber Schio – Erg Priolo
16.15 Bracco Geas Sesto San giovanni – Cras taranto
18.30 Liomatic Umbertide – Umana Venezia

Hirdetés