Hirdetés
USA

A hétvégén kezdődött volna a 2020-as WNBA szezon:

:

Hirdetés

Ha nincs a világjárvány, akkor a tervezett menetrend szerint május 15-én rajtolt volna a WNBA 2020-as szezonja és a hétvége az igencsak átalakult mezőny bemutatkozásáról szólna. Jelenleg azonban nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek meg a bajnoki küzdelmek, pedig komoly izgalmakra lenne kilátás, ugyanis régen láttunk ennyire eseménydús holtszezont.

Kezdődött minden azzal, hogy megállapodott a liga és a játékosok szakszervezete az új kollektív-szerződésről. Ennek eredményeként pedig az új kontraktusokat már lényegesen jobb feltételek mellett köthették meg. Az elérhető anyagi javakon túl jobb munkakörülmények és az ellátások bővülő köre segíti a játékosokat.

Nagy mozgások voltak a holtszezonban. A teljesség igénye nélkül Angel McCoughtry a Las Vegas Aces alakulatához került, míg Skylar Diggins-Smith a Phoenix Mercury-hoz. A veterán sztárok közül Seimone Augustus elhagyta a Minnesota Lynx gárdáját és a Los Angeles Sparks-nál fejezheti be a karrierjét. DeWanna Bonner a soproni Briann January társaságában a Phoenix Mercury-tól a Connecticut Sun-hoz igazolt. A tavalyi döntőstől eközben Shekinna Stricklen és Courtney Williams távozott. Erősödött a címvédő Washington Mystics is, akik a New York Liberty-től az olimpiai – és világbajnok centert Tina Charles-t szerződtették. A sort természetesen lehetne hosszan folytatni.

Ha az előbbi listát nézzük, akkor McCoughtry egy hosszú kihagyás után térne vissza, Diggins-Smith pedig immár édesanyaként. Szintén egy év szünet után láthatnánk újra a pályán Sue Bird-öt és Breanna Stewart-ot a 2018-as bajnok Storm-nál, ahogy elvileg Diana Taurasi is egészséges.

Magyar szemmel szintén különleges volt az átigazolási időszak. Határ Bernadett az Indiana Fever-rel írt alá nyitott szerződést februárban. A Fever keretéből Candice Dupree és Erica McCall is hazánkban játszott a csonka évadban. McCall azóta a keretszűkítés áldozata lett a klubnál. Szintén magyar kötődés, hogy az elmúlt két európai szezonban az Aluinvent DVTK-t erősítő Shatori Walker-Kimbrough Washingtonból egy New York-i kitérővel a Phoenix Mercury-hoz csatlakozott. Briann January-ről, aki ősszel visszatér Sopronba, már volt szó. Ugyanúgy figyelhetnénk a két új soproni igazolás Gabby Williams (Chicago Sky) és Megan Walker (New York Liberty) teljesítményét. Az NKE-FCSM Csata színeiben kiváló magyarországi szezont teljesítő Megan Gustafson pedig ismét a Dallashoz írt alá, ahol a tavalyinál nagyobb szerep várna rá.

Virtuálisan már a járvány alatt lezajlott a WNBA draft, ahol 1/1-esként Sabrina Ionescu a New York Liberty-hez került. A minden rekordot megdöntő zsenivel szemben óriási a várakozás. Új világsztárja születhet a sportágnak, amire nagyon nagy szükség lenne. Másodikként Ionescu oregoni csapattársa Satou Sabally kelt el. A harmadik választás joga az Indiana Fever-t illette és ők a Baylor centerét Lauren Cox-t szemelték ki maguknak az április játékosbörzén. Európai szemmel a németek nagy estéje volt a draft, mivel Satou Sabally mellett Luisa Geiselsolder a Dallas Wings, Leonie Fiebich a Los Angeles Sparks játékosa lett. Az első körben kiválasztották a lettek nagy tehetségét Kitija Laksát (Seattle Storm), aki a floridai egyetemi évei után a csonka szezonban már a TTT Rigában bizonyított.

Bár természetesen ez a rövid kis áttekintés nem lehet teljes, de már így is ízelítőt ad abból, hogy egy felfrissült mezőnnyel az utóbbi évek legérdekesebbnek ígérkező bajnoksága várna ránk.

Fotó: WNBA

Hirdetés